Materialguide A-Ö (version 1.0)
[050313]

Inledning
Tanken med denna materialguide är att samla information om olika material, dess egenskaper och hur de kan användas.

OBS! Materialguiden är i sin linda och den kommer att utvecklas framöver.

Att välja material
Att hitta och välja passande material för att göra egna prylar för skogs- och fjällbruk är kanske inte alltid så lätt. Inte minst i början. Det finns mängder av varianter, typer, varumärken osv. Men i den ”vanliga” lokala tygaffären brukar utbudet vara klart begränsat. På sin höjd kan det finnas lite bävernylon och någon blandväv.

Du är i stället hänvisad till företag i Sverige, Finland, England, USA, Canada som är specialiserade på just denna typ av material. Men de har i regel butiker på nätet där du enkelt och smidigt kan beställa det som behövs.

Begär materialprov
Men att bara läsa om en viss väv och dess egenskaper säger kanske inte så mycket. Inte minst om det är första gången du kommer i kontakt med det aktuella materialet. E-posta och be företaget att skicka en provbit (samples) så att du kan känna och klämma på materialet innan du bestämmer dig. För man vill ju inte ”köpa grisen i säcken”. De flesta företag gör detta utan kostnad, men några tar ut en mindre avgift för administration och porto.

Vad du sedan väljer är till viss del en smaksak, t ex om det skall vara ett natur- eller konstmaterial. Andra kriterium kan t ex vara en vävs vikt och färg.


Några företag med nätbutiker som bl a säljer väv

Shelby, Finland, www.shelby.fi
Recon, Sverige, www.recon.se
Point North, England, www.pointnorth.co.uk
Pennine Outdoor, England, www.pennineoutdoor.co.uk/
Textile Outfitters, Canada, www.justmakeit.com
Thru Hiker, USA, www.thru-hiker.co



       
 

A

Andningsförmåga (breathability), väv och plagg som andas
En vävs andningsförmåga (MVT – Moisture Vapor Transmission) mäts i gram/m2/24 tim. Ju högre värde desto bättre förmåga har väven att släppa ut överskottsvärme och vattenånga. Se även membran.

 

 
  B

Blandväv
På marknaden finns vävar med olika fiberblandningar. Vanligt är att blanda polyester och bomull vilket blir en tyst, mjuk, lätt och rivstark väv. Ett exempel är Varpsatin som Svenska försvaret använder i fältuniform 90 (50 % bomull och 50 % Polyester), Fjällrävens G1000-väv (65 % polyester och 35 % bomull) och ITAB´s 1000-väv (65 % polyester, 35 % bomull).

Bomull
Bomull är ett passande material att ha till skalplagg i kallt och torrt klimat då det är mjukt, skönt och ventilerar bra. En stor nackdel med bomullsfibern är att den suger upp vatten, kyler i vått tillstånd och att den torkar långsamt. Därför bör bomull undvikas i t ex underkläder och underställ. Då är ull och polyester att föredra.

Bomullsväv finns även med inblandning av konstfiber, t ex polyester (Se blandväv). En vikt på runt 200 gram/m2 är ett riktvärde för väv till en anorak, byxor, jackor osv. Se även Ventile.


 
  C

Climatic
En serie syntetvävar till jackor, byxor, skjortor mm.

Cordura
Nylonväv framtagen av Dupont. Finns i olika varianter och tjocklekar. PU-beläggs på insidan för att bli vind- och vattentät. Finns även i varianter som andas och väven är smidig även i kyla. Används till ryggsäckar, skor, handskar, packpåsar, väskor och som förstärkningsdetaljer osv.

 

 
  D

Denier
Förutom att ange en vävs vikt i gram/m2 kan den även anges i Denier, vilket är viktmåttet i gram för 9000 meter tråd. Vanliga mått är t ex 300 D, 500 D (ca 250 g/m2) och 1000 D (ca 370g/m2). Till mindre väskor och små ryggsäckar osv kan en 300 och 500 D-väv användas, medan det till större och kraftigare ryggsäckar ofta används 1000 D-väv. Denier används till nylon- och polyestervävar.

Diffusion - se Membran.

Dun
Dun har en mycket god isolerande förmåga då det är luftigt och binder luft. Dessutom kan dun komprimeras och får då en mycket liten packvolym. Nackdelen, jämfört med syntetmaterial, är att det tål fukt sämre och kan mögla. Fuktigt dun klumpar ihop sig och den isolerande förmågan försvinner.

Dun finns i olika kvalitéer med allt från mer eller mindre rent dun till blandningar med småfjäder. Beteckningen 90/10 betyder t ex att den aktuella blandningen är 90 % dun och 10 % småfjäder. Ju högre kvalité desto mindre fjäder innehåller dunet.

Det finns inget världsomspännande kvalitetssystem men ofta används beteckningen Fill Power (dunets fyllningsförmåga), vilket är ett mått på hur stor volym (cubic inc) 1 ounce (28,34 gram) dun har. Ju högre Fill Power innebär att du vid en given vikt får en allt varmare sovsäck. Dun med högre Fill Power kommer från äldre fåglar och själva dunet är då större och hållbarare. En sovsäck med FP 800 har alltså längre livslängd jämfört med en som har FP 500.

FP 400 – Normaldun till sängkläder och sovsäckar av lägre kvalité. Innehåller ofta mer än 15 % fjäder.
FP 500 – Ganska bra dun. Den övre gränsen på billigare dunsovsäckar.
FP 600 -
Ett bra dun.
FP 700 – Ett mycket bra och dyrt dun med få fjädrar.
FP 800 – Dun av högsta toppkvalité!

Dun används till sovsäckar, jackor, byxor, handskar, mössor, värmeskor mm.


 
  E

Event
Membran med god andningsförmåga. Se Membran.
www.eventfabrics.com

Epic
Vind- och vattentät Polyesterväv.
www.nextec.com/

 

 
  F

Fleece
Ulliknande material av polyester som även värmer i vått tillstånd. Används till tröjor, handskar, mössor mm. Kan ses som en utveckling av fiberpälsen. Ett formbart material som är lätt att sy i. Kan även lamineras med membran för att bli varmare och vindtät (Windstopper fleece).

Fiberpäls
Tjockt ulliknande väv av polyester som även värmer i vått tillstånd. Är tjockare än fleece. Används till tröjor, handskar, mössor mm. Är inte så vanligt idag utan det är i regel den tunnare fleecen som gäller.

Fill Power - se Dun.

Funktionsmembran - se Membran.

 

 
  G

G-1000 väv
En polyester-/bomullsväv (65 /35%) med borstad yta framtagen av Fjällräven på 60-talet. Impregneras med miljövänligt vax tillverkat av paraffin och bivax vilket värms in i väven.

Gore - företaget som uppfann membranet på 70-talet. Se Membran.
www.gore-tex.tm.se/

Gore-Tex - se Membran.
www.gore-tex.tm.se/

Greenland Wax
Miljövänligt vax tillverkat av paraffin och bivax vilket värms in i väven. Vaxet ger väven ett ökat skydd mot vind, regn och slitage. Se även G-1000 väv.

 
  H

 

 

 
  I

 

 

 
  J

 

 

 
  K

Kevlar
Väv med kavlar används t ex för att få ökad slitstyrka på utsatta ställen på ryggsäckar, skalplagg mm.

 

 
  L

Laminerade vävar - Se Membran.

Liner
Membran till klädesplagg. Till skillnad från vanliga membran som är laminerade mot yttervävens insida hänger linern löst mellan ytter- och innerväven (fodret) vilket gör att plagget andas mycket bra.

 

 
  M

Mesh
Nätväv som bl a används som foder i skalplagg, träningskläder mm. Ger bättre ventilation jämfört med en vanlig vävd foderväv. Grövre mesh används till nätpåsar, fickor, ventilationsdelar, ryggsäckar osv. Görs vanligtvis av polyester. Vikt runt 50-100 g/m2.

Membran
1978 lanserade företaget Gore ett tunt membran med mikroskopiskt små porer (0,0002 mm). Ett material som man kom på av en ren slump. Det unika är att en väv med denna typ av membran blir vind- och vattentätt samtidigt som den släpper igenom överskottsvärme och fukt (vattenånga). Det man normalt kallar att plagget ”andas”.

Gore-Tex-membranet är tillverkat av EPFE (Teflon, Polytetrafluoretylen). Vid tillverkningen valsas materialet (EPTF) ut till en tunn "plastfilm" som sedan sträcks på längden och bredden. Man drar då isär molekylerna och det bildas mycket små porer i membranet (materialet expanderas).

Vattenånga (fria vattenmoletyler) kan nu passera igenom de små porerna i membranet men inte vattendroppar. Väven blir vattentät. Fukt vandrar från den varmare sidan till den kallare och membran fungerar alltså endast om det är en temperaturskillnad mellan ut- och insidan (minst 2 grader). Detta innebär att effekten kan upphöra och fukten kan t o m vandra inåt om klimatet och vädret är varmt och fuktigt!

Väv med membran finns som 2- och 3-lagers. 2-lagersväven har membranet laminat på yttervävens insida plus ett löst foder/mesh (för ökad hållbarhet). 3-lagersväven har i stället för ett löst foder/mesh en innerväv laminerad på membranet. En tredje variant är att ha ett löst hängande membran (liner) mellan ytter- och innerväven/fodret.

Gore-tex XCR (Extended Comfort Range/utökad komfort) är det senaste membranet från Gore och den sägs ha upp till 25 % bättre andningsförmåga jämfört med vanlig traditionell Gore-Tex.

En annan variant är Gores Windstopper (Activent), vilket är en vindtät men inte helt vattenätt membran vilket ger ökad andningsförmåga. Används till skalplagg, fleeceplagg mm.

Vind- och vattentät membranväv används till skalplagg, paddel- och regnkläder, handskar, mössor, skor, kängor, kepsar, damasker mm.

Det finns fortfarande de som kommenterar att en väv inte kan "andas". Men andas är i detta sammanhang ett uttryck som betyder att släppa ut/igenom överskottsvärme och vattenånga. Något som du och jag bland annat gör när vi andas. Andas och andningsförmåga (breathability) är idag väl spridda uttryck som såväl proffs som lekmän, ung som gammal förstår innebörden av. Uttryck som de flersta tillverkare, leverantörer och detaljister även använder. Varför då krångla till det hela och blanda in "fikonord" när man nu kan undvika det? Man slutar aldrig att förundras!

Microfiberväv
Väv med mycket tunn syntetfibrer vilket gör den mycket tät och smidig. Vikt runt 100 g/m2. Kan användas till skalplagg, ultralätta kläder, sovsäckar, dun- och vindplagg mm.

Microfleece
Tunn fleece av polyester som t ex används till underkläder, skjortor, förstärkningsplagg mm. Vikt runt 130 g/m2. Se även Fleece.

 

 
  N

Neopren
Syntetiskt gummi som används t ex till våtdräkter, vadarbyxor, ärmslut, handskar, knäskydd, kapell, paddelprylar mm. Isolerar bra mot kyla och finns i olika tjocklekar och utföranden. Ut- och insidan kan lamineras med väv för att man skall få önskad färg och en slitstark och skön yta. Vikt från ca 800 g/m2.

No-See-Um Netting
Ett mjukt, lätt, flexibelt och tätt myggnät av konstfiber. Vikt runt 45 g/m2. Används till tältdörrar, innertält, ventiler, myggsäkra kläder, mygghuvor mm.

Nylon (Polyamid)
Nylon var ursprungligen ett varumärke för polyamid 6.6, men idag används benämningen för polyamid i allmänhet. Nylon är en mycket stark fiber som tål hårt slitage, men är känslig mot värme och UV-ljus.

Nylon är mjuk och smidig även i kyla men kan töja sig något om den blir fuktig. Väven kan göras mycket tunn och med hög rivhållfasthet. Därför är den t ex lämplig som tältväv. Ripstop-väv är en extra rivstark väv, där tjockare trådar har vävts in i väven. Några exempel på nylonväv är Cordura (DuPont), Silnylon, Bävernylon.

Exempel på användning (grova riktlinjer):
30-70 g/m2 – ytter- och innertält, tarp, ultralätta kläder och andra prylar, packpåsar.
70-200 g/m2 – vindkläder, tältgolv, lätta ryggsäckar mm.
200-300 g/m2 – Mellanstora och större ryggsäckar, förstärkningsdetaljer mm.


 
  O

 

 

 
  P

Paclite (Gore-Tex Paclite)
Gores lättaste och tunnaste membran. Denna 3-lagersväv behöver inget skyddande foder/innerväv vilket gör att den är mycket lätt och har hög andningsförmåga. Vikt runt 100 g/m2. Används till lätta skalplagg, regnkläder mm.

Pertex
En serie mycket bra nylonvävar från Perseverance Mills Limited i England. Används till vindplagg, ultralätta kläder, packpåsar, sovsäckar, innertält, dunkläder osv. Vikt från 30 g/m2 och uppåt.

Exempel på Pertexväv:
Pertex4, 55 g/m2, finns som ripstop.
Pertex Parachute, 38g/m2.
Pertex Microlight, 44 g/m2, finns som ripstop.
Pertex Endurance, 73 g/m2.
Pertex Equillibrium, 98 g/m2, insida med struktur för att inte kladda mot huden.
Pertex Quantum, 30-53 g/m2, ripstop.

http://www.pertex.com/

Polarguard
Isoleringsmaterial av polyester till bl a kläder och sovsäckar.

Polartec
En serie vävar som används till underkläder, förstärkningsplagg mm.
www.polartec.com/

Polyamid - se nylon

Polyester
En mycket stark fiber som tål UV-ljus. Polyester är den idag vanligaste konstfibern och den kan även blandas med andra material, t ex bomull. Polyester är ett ”prassligt”, lätt, rivstarkt material som inte töjs eller ruttnar i väta. Vikten på en polyesterväv kan som nylon mätas i Denier eller g/m2.

PU-beläggning
Genom att belägga en väv på insidan med Polyuretan (PU) får man en vattentät yta. Exempel på PU-belagda vävar är Cordura. Det finns även PU-belagda vävar som andas. Sömmarna kan tejpas för att bli helt vattentäta.


 
  Q

 

 

 
  R

Ripstop
Vävteknik för att öka en vävs rivstyrka. T ex när det gäller tunna nylon- och polyestervävar till tält, tarp, jackor, byxor, regnkläder, sovsäckar osv.

Med jämna mellanrum väver man in en tjockare tråd så att det bildas ett rutmönster i väven. Detta gör väven mer rivtålig jämfört med en vanlig slät väv.

 

 
  S

Satin/Varpsatin
En mycket rivstark och kraftig blandväv som bl a Svenska försvaret använder i fältuniform 90 (50 % bomull och 50 % Polyester).

Silnylon
Förkortning av nylonväv belagd med silikon. Kan antingen beläggas på insidan eller på både ut- och insidan för bättre vattentäthet. Finns både som slät väv och ripstop för ökad rivstyrka. Används till tältvävar, regnkläder, ponchos mm. Sömmarna kan inte tejpas utan måste behandlas med sömtätningsmedel.

Skinn
Vanligt är att använda skinn från kalv, get, oxe, ren, älg, hjort mm. Tvättas i milt tvättmedel och får inte torktumlas. Akta för öppen eld och hög värme! Kan behöva återinfettas för att behålla sin smidighet och inte torka. Kan användas till hela klädesplagg, ryggsäckar, knivslidor, bälten, kaffepåsar eller som slitskydd på utsatta ställen mm. Finns i natur eller färgade.

Supplex
Nylonväv med bomullskänsla. Finns som ripstop och kan även blandas med naturfiber. Används till jackor, byxor, skjortor mm. Vikt runt 120-150 g/m2.
http://www.fov.se/

 

 
  T

Tejpa sömmar
Sömmarna på membranväv och PU-belagda vävar kan tejpas för de skall bli helt täta. Silikonbelagd väv kan däremot inte tejpas utan måste behandlas med ett speciellt sömtätningsmedel. Och detta måste upprepas med tiden för att inte effekten skall avta.

Tejp är band med lim på ena sidan (metervara) som värms fast över sömmen (på insidan av väven), t ex med ett strykjärn. Det finns olika typer av tejp beroende på om väven är 1-, 2- eller 3-lagers.

Thinsulate
Isoleringsmaterial från 3M.


 
  U Ull
Ull kallas hår från t ex får, get och kamel. Den vanligaste ullen är fårull och som med dun finns den i olika kvalitéer. Ull från fårets hals är t ex krusig och fin medans ullen från buken är grövre.

Ullfibern har en mycket bra fuktupptagningsförmåga och är både formbar och elastisk. Ulltyger är även mycket värmeisolerande då de är porösa och innehåller mycket luft och till skillnad från t ex bomull så värmer ull även i vått tillstånd då fukt inte kan tränga in i de lite feta fibrerna. Detta innebär också att ulltyger stöter ifrån sig smuts. Kraftigare ulltyger är vattentäta, t ex loden och vadmal.

För att öka slitstyrkan och få ett mer slättsköt material kan ullen blandas med syntetfiber, t ex polyester. Dessutom blir priset då ofta lägre jämfört med ren ull.

Ull används till mössor, tröjor, vantar, underställ mm och ofta utblandad med syntetfiber för att bli mer formstyvt och slitstark. Vadmal kan användas till kepsar, jackor, byxor mm.


 
  V

Vadmal
Vadmal eller loden är en tjock vindtät ullväv med mycket god isolerande förmåga och som även värmer i vått tillstånd. Används gärna till skalplagg i kallt och torrt klimat.

Varpsatin - se Satin.

Vattenpelare (Water pillar, WP)
Hur vattentät en väv är anges i måttet vattenpelare. I stort sätt går provet till på så sätt att 10 kvadratcentimeter väv spänns fast under ett lika stort rör. Sedan fylls röret med vatten och när vattnet regelbundet börjar droppa genom väven mäter man hur hög vattenpelaren är i röret. Nu finns det ingen enhetlig internationell standard men en vattenpelare på 1500 mm anses vara undre gränsen för att en väv skall anses vara vattentät. En väv med membran kan ha en vattenpelare på 20 meter och däröver.

Ventile
En extremt tätvävd bomullsväv som togs fram på 1930-talet för att göra brandslangar. Användes senare bl a av flygare under Andra världskriget. Ventile är vind- och relativt vattentät och är mycket omtyckt naturmaterial till skalplagg mm.

 

 
  W

Water Pillar (WP) - se Vattenpelare.

Windstopper
Ett membran från Gore som är vindtät men inte helt vattentät, vilket ger bättre andningsförmåga jämfört med vanliga membranvävar. Används till skalplagg, tröjor, mössor, handskar, träningsplagg mm. Används även tillsammans med fleece.
www.gore-tex.tm.se/

 

 
  X

 

 

 
  Y

 

 

 
  Z

 

 

 
  Å

 

 

 
  Ä

 

 

 
  Ö

 

 

 
       
   

<< Tillbaka

Copyright © 2005 Anders Jonsson
www.andersj.se