Senaste nytt - arkiv
   
 

051010

I helgen var det dags för den första skarpa testen av mitt nya hemmagjorda lighttält. Lördagen var en härligt frisk höstdag med sol och kvällen tillbringades med lägereld vid en spegelblank sjö i Svartedalen. Underbart!

Söndag morgon vaknade jag av att det var ett helt perfekt tältprovarväder. Dvs regnet öste ner och vinden slet i tältet. Men tältet skötte sig helt felfritt och det var härligt att ligga under dunquilten och höra regnet smattra mot tältduken. Men lagom till att det var dags att packa ihop och fortsätta vandringen slutade regnet och det blev åter sol och fint väder. Man skall ha tur!

För att kort summera tälttesten så är jag klart nöjd med resultatet. Det fungerade perfekt, innertältet sträcks fint vilket ger maximal volym och bra boendekomfort, det är lagom stort för mig, har god ventilation och det blev ingen kondens.

Jag ser detta som ett experimenttält för att testa designen och olika idéer, och framöver kommer jag att sy ett motsvarande tält men i silnylon för att få ner vikten och packvolymen ytterligare en bit. Nu använde jag en ytter- och innerväv som vägde 70 respektive 55 g/m2, och det är i tyngsta laget tycker jag. Men priset på väven var låg så det kostade inte många kronor att knåpa ihop tältet. Då det var första gången jag använde mönstret ville jag inte lägga ut för mycket pengar, för det hade ju inte varit så kul om jag hade gjort någon fatal tankemiss på konstruktionsstadiet så jag hade blivit tvungen att kassera det färdiga tältet.

Totalvikten (ytter- och innertält) blev 1,2 kg, men nästa skall alltså bli ännu lättare.

Sedan är det några nya lösningar och detaljer som jag inte har nämnt ännu, men mer om det och detta tält kommer framöver. Och som vanligt på mina turer fick jag idéer på nya friluftsprylar att göra :)

 

 

Klicka och förstora bilderna!


En härlig lägerplats i Svartedalen.


Ventil med myggnät i innerdörren. Det är även reglerbara luftventiler i innertältets båda kortsidor.


Allt är på plats inne i tältet.


Solen börjar gå ner, vinden mojnar och det är dags för middag innan lägerelden skall tändas.

 

 
  Första turen med mitt nya tält - UL 1.
 
 
  UL 1 - ett litet, enkelt och lätt tält för 1 person. Utformningen är i stort sätt som ett komprimerat och hoptryckt ryggåstält. De upphöjda gavlarna ger ökat utrymme och så kunde tältet göras mindre/kortare. Med reglerbara vandrarstavar som tältstänger kan takhöjden lätt ökas, vilket är praktiskt om jag t ex vill ha en luftspalt mellan mark och tältduk. OBS! Stormlinorna är provisoriska!
   
 

050919

I helgen var det dags att testa yttertältet till mitt nya lighttält - UL 1. Och det är alltid lika spännande att prova en nygjord pryl för man vet ju inte om man har tänkt rätt, och om den kommer att fungera som det är tänkt. Och allt stämde. Det blåste ordentligt och var "vita gäss" ute på vattnet, men tältet stod mycket stadigt!

Lite fakta om UL 1:
Vikt yttertält: runt 600 gram (väv 70g/m2)
Materialkostnad: ca 250 kronor
Linfästen: 22 st (4 st är minimum)
Markfästen: 14 st (6 st är minimum)
Vandrarstavarna används som tältstänger (dubbel funktion). Alternativt kan jag ta två pinnar eller spänna linor från ett träd. Arbetet med att klippa till delarna och att sy tog två kvällar.

Nästa steg är att göra det första innertältet. Tyvärr upptar dessa projekt en stor del av min disponibla tid på kvällarna för pyssel, så just nu blir det inte mycket tid över till att greja med hemsidan. Men det kommer mer framöver för den som är intresserad.


Tältet från sidan.

 

 

 


När man syr tält är det skönt att ha ett stort arbetsbord.


Stora luftventiler med myggnät i gavlarna. Luckor och andra smådetaljer skall nu ordnas.


Det finns totalt 22 st linfästen runt om. Vid normal användning behövs 4 st (två i varje gavel). OBS! Detta är en provisorisk stormlina!

 

 
 
Design - UL tent 1
 

 

050919 - Mailproblem!
De senaste dagarna har jag haft problem att komma åt mina mail vilket är lite irriterande! Så ni som har mailat och väntar svar, jag har inte glömt av er!

 

 
   
 
  Trådmodellen på mitt nya tält.
   
 

050904

Jag är nu i stort sätt klar med formen och måtten på ett nytt lighttält som jag tänker sy. Tanken är att göra ett litet och lätt 1-manstält som jag kan ha året runt. Och det skall kunna användas på lite olika sätt. För att hålla nere vikten kommer vandrarstavarna att användas som tältstänger. Eller så kapar jag till två pinnar i skogen.

På bilden ovan är trådmodellen (ena halvan av tältet) som jag har spänt upp i min arbetsvrå här hemma. Den är i skala 1:1 och alla mått är exakta på millimetern när. Jag får en god känsla av hur tältet kommer att bli och jag kan testa olika mått och vinklar innan jag slutligen låser designen. Alla delar och vinkar har nu kontrollmätts och mönsterdelarna har ritats och testats i datorn. Jag har även skrivit ut mönsterdelarna på papper och gjort en liten pappmodell i skala 1:10.

Till yttertältet kommer det att gå åt ca 6 meter väv (150 bredd) vilket blir en kostnad på ca 170 kronor. Inga svindlande summor alltså. Jag tänker använda en nylonväv från Shelby i Finland som väger 70 g/m2, men jag hade egentligen velat ha en ännu lättare väv (runt 50g/m2). Sedan tillkommer lite remmar, linor och annat smått.

Jag kommer att göra ett innertält av myggnät och ett av tunn Pertexväv. Och så blir det en tredje variant som jag får fundera lite mer på. Och så har jag lite andra idéer som jag tänker testa:) Men jag börjar med att göra yttertältet och testar det först.

   
 

 

Samma bild som ovan, men här har jag lagt in formen på tältet. Japp, så här är det alltså tänkt. Det blir som ett komprimerat ryggåstält. Kortsidorna är upphöjda för att ge större utrymme och ökad ventilation.

Tipset på Lock nr 1 är på plats.

 

 
 

050707

Så är jag klar med min lilla rygga, ULB20, och den blev riktigt bra. Arbetet tog två kvällar och det gick helt utan problem. Det är en perfekt ryggsäck att ha när jag är ute på mina dagsturer. Eller så kan barnen låna den. Premiärturen blir i morgon då jag och barnen skall ta en tur i Svartedalen.

Ryggsäcken är liten men jag har gjort så den har breda sidofickor där jag kan ha vattenflaska, poncho, frukt och annat som skall vara nära till hands.

Under locket kan jag lägga div småprylar, t ex jackan när det är varmt. I en kanal längs lockkanten löper en lina vilket gör att ju hårdare jag spänner remmen på fronten, desto hårdare dras locket åt runt säcken. Även på ryggdelen provar jag lite nya idéer för att få ökad ventilation.


ULB20 - en liten och praktisk dagryggsäck.

 

 



Jag kommer även att göra en liten väska som jag kan ha framme på magen. Tanken är att ha digitalkameran och annat smått i den. Väskan kommer att fästas i axelremmarna och jag skissar på några tänkbara varianter. De kan givetvis även användas till andra ryggsäckar.

Mer om dessa projekt kommer framöver.

Klicka och förstora bilderna

   
 
 

050704

Nu när det är sommar och ljust ute blir det en hel del aktiviteter och många av friluftsprylarna kommer till användning. Det blir alltså inte så mycket pysslande men några projekt är på gång.

Närmast skall jag bl a göra en liten ryggsäck på ca 20 liter och en större lightryggsäck på ca 40-50 liter. De kommer att bygga på samma grunddesign och tanken är att barnen också skall kunna använda dem. Efter att ha skissat en del är utformningen av den lilla ryggsäcken nu mer eller mindre klar.

Önskelista/kravspecifikation för UL20:

  • Skall rymma runt 15-20 liter
  • Enkel och funktionell
  • Slimmad design
  • Utvändiga nätfickor för vattenflaska, kamera, pannlampa, kniv, tilltugg osv
  • Skall rymma mat, kök, förstärkningsplagg, tarp och lite till
  • Fäste för snöspade etc
  • Höftbälte (rem)
  • Invändigt fäste för nycklar etc
  • Skall kunna användas på cykel

Så här blir den lilla ryggsäcken
(pdf 10 kB)

Nu är det dags att klippa väv och börja sy så inom kort kommer bilder på den färdiga ryggsäcken :-)

 

 

 


För att prova mönstret och studera designen på den lilla ryggsäcken har jag gjort en enkel pappmodell som jag kan vända och vrida på.

   
 

www.andersj.se