Senaste nytt - arkiv
   
 

060730

Några bilder på min ULB40, här med ett nysytt lock som jag kan använda vid behov.

Vikten på locket, komplett med lina, spänne, linstopper och förvaringsficka med dragkedja blev 45 gram. Och det är mycket lätt att fästa på ryggsäcken.

Mer info kommer!


 

 



Dragkedjan till förvaringsfickan i locket är skyddad under en klaff.

   
 
 

 

 

Nu när det är så otroligt varmt och soligt ute kan det vara skönt att ha en keps med ventilerande meshpaneler på sidorna. Men jag hade inget passande kepsmönster till detta.

Sagt och gjort. Lite stilla pyssel en kväll och det nya mönstret var mer eller mindre klart. Och kvällen därefter (igår) syddes den första skarpa kepsen.

Det är bl a detta som är så kul och inspirerande med att kunna sy prylarna själv. Vill man t ex ha en viss typ av keps, eller något annan, ja då gör man en. Dessutom ofta till låg kostnad.

Det som kan vara begränsande är tillgången på bra material. Själv har jag genom åren byggt upp ett litet lager hemma med väv, spännen, linor, nitar, tråd, band mm. När jag t ex köper väv så beställer jag alltid lite mer är jag behöver. För jag vet att förr eller senare kommer allt till användning. Och så är det givetvis bra med en viss baskunskap i sömnad och lite erfarenhet. Men det får man med tiden och med träning.

Så med ett passande mönstret och väv på hyllan, ja då är det bara att sy en ny keps när lusten faller på eller när behovet uppstår. Kommande kepsar enligt denna modell blir en ultralätt med meshpaneler och så blir det en i grön Ventile.

 

 


Storleken regleras bak med kardborre.


Till denna keps användes mjuk och snabbtorkande Supplex-nylon och mesh. Vikten blev 28 gram och den är enkel att t ex vika ihop och förvara i fickan.

   
 
   
 
En liten enkel skyddsväska till digitalkameran. Väskan till höger är ett prov som jag sydde i lakansväv för att testa mönstret och storleken innan den första skarpa väskan syddes, dvs väskan till vänster.
 

 

 

060728

Nu är ännu ett tillbehör till min ULB40 klart, och det är kameraväskan. Just denna väska är gjord för att passa min digitalkamera, en Olympus C-350 som nu har några år på nacken.

Vikten på väskan blev 18 gram och materialkostnaden är några tior. Och att sy den är både lätt och görs på kort tid.

Mönstret är samma som till mobilväskan (se notis nedan). Det är bara att anpassa längden, bredden och höjden efter prylen som skall vara i väskan.

Denna typ av väska/fodral kan användas till mobil, kamera, GPS, ficklampa, första hjälpen, glasögon, fällkniv, multiverktyg och annat smått.

Kvällspyssel just nu är bl a att göra ett löst lock (med förvaringsficka) till ryggsäcken.

Och så har jag börjat skissa på ett nytt kepsmönster. För jag vill kunna sy en keps som har ventilerande meshpaneler på sidorna. Vi får se hur det blir.

 

 

 


Mobil- och kameraväskan.

 

Mailstrul!
Tyvärr kommer jag för närvarande inte åt att läsa och använda min home-mail. Och det är några mail med gör-det-själv-frågor som jag skulle vilja svara på! Men det går som sagt vad inte just nu. Fortsätter den att strula så lägger jag in en av mina andra e-postadresser på hemsidan.

 
   
 

060723

Så har jag gjort en liten mobilväska till ULB40. En väska som naturligtvis även kan användas till andra ryggsäckar.

Väskan kan placeras på axelremmen, avbärarbältet, livremmen eller så läggs den helt enkelt i någon av sidofickorna eller inne i ryggsäcken. I båda sidofickorna på min ULB40, och inne i ryggsäcken, finns fästen där jag med små karbinhakar kan haka fast och säkra nycklar och andra prylar så de inte kan komma bort.

Väskan är gjord av en tunn och vattentät väv och har fleece som foder och stötdämpning. Vikten på väskan blev 12 gram.

Min tanke är att ta fram en komplett serie med tillbehör till ryggsäcken. Det är bl a:

  • Magväska
  • Mobilväska
  • GPS-väska
  • Kameraväska
  • Glasögonfodral
  • Sidofickor/påsar (löstagbara)
  • Förvaringsfickor (till avbärarbältet)
  • Lock (löstagbart)
  • Regnskydd
  • Ryggplattor (löstagbara)
  • Lös innerficka för småsaker
  • Packpåsar
  • Vattentät innersäck

På tur står nu att göra kameraväskan.

 

 

 


En liten och lätt mobilväska till ULB40. Här fastspänd på axelremmen med hjälp av en gummilina och linstopper.


Lockdelen har "rullstängning" så att regnvatten inte skall kunna rinna in i väskan.

 

 
   
 

060629

Så är jag klar med magväska nr 1 till ULB40. Tanken med magväskan är att man kan förvara och ha kameran, kartan, pannlampan, solglasögon, sötsaker etc nära till hands.

Material är en tunn nylonväv (70g/m2) och bakdelen är förstärkt med en bit liggunderlagsplast (7 mm tjock). Vikt 40 gram.

Väskan krokas snabbt och lätt fast i D-ringarna på axelremmarna och i avbärarbältet och sitter stadigt. Givetvis kan väskan även fästas på ryggsäcken. Att sy den gjordes på en kväll.

Bilderna är klickbara!

 

 

 


Magväska nr 1 till ULB40.

 

 
 

 

 
   
 

060625

Här är några bilder på det första exemplaret av min nya light-ryggsäck ULB40. Det är en lätt och designmässigt ren ryggsäck som rymmer 40-50 liter. Allt gick enligt planerna och den sitter riktigt bra på ryggen.

Jag skall också göra ett löst lock och en magväska som jag kan använda vid behov. Liggunderlaget viks ihop till ett platt paket och placeras i ryggdelen och det finns även två tunna kolfiberrör som ger extra förstyvning, och som gör att jag kan flytta och fördela vikten mellan axlar och höfter.

Vikten blev 530 gram. Med ännu lättare material skulle jag kunna minska vikten ytterligare en bit. Men ett av grundkraven som jag hade med denna första ULB40 var att den skulle ha ett kraftigt och stadigt bärsystem, och det plockar på viktmässigt. Nästa ULB40 blir nog i en lätt ripstop-nylon. Vi får se vad det blir.

Mer info och bilder på ULB40 kommer framöver.

Tips på en lätt kudde är på plats under "GÖR DET SJÄLV". Simma lugnt!

 

 


   
 
 
   
 

060604

Nu är mönstret till min nya light-ryggsäck - ULB40 (Ultra Light Backpack :-) klart. En ryggsäck på 40-50 liter med samma grunddesign som den mindre - ULB20 (se längre ner på denna sida). Med utgångspunkt från detta mönster kan jag lätt göra olika varianter.

För att testa att mönsterdelarna stämmer och passar ihop gjorde jag som vanligt en pappmodell i skala 1:1. Då kan jag även vända, vrida och sitta och studera ryggsäcken från olika vinklar och fundera på tänkbara detaljlösningar, färger, materialval etc.

Jag funderar bl a på om jag skall ha fasta eller löstagbara sidofickor. För de kan antingen vara lösa eller fasta. Är de löstagbara kan de även användas som förvaringspåsar inne i tältet/tarpet, som kuddöverdrag etc. Och jag kan ha olika typer av sidofickor/packpåsar beroende på aktivitet och årstid. T ex meshfickor/-påsar på sommaren och vattentäta modeller på vintern.

Så innan jag kan sätta igång och klippa väv och börja sy måste jag alltså bestämma vilka material som skall användas till säck, fickor, bärsystem etc och sedan är det en del detaljer som jag måste funderar lite till på innan jag slutligen låser utformningen på det första exemplaret av ULB40.

Fortsättning följer...

 

 


Fullskalemodell i papp på ULB40.


 
 
 
I helgen var det dags för en skön vandring längs Bohusleden med UL-packning.
 
 

060528

Nu är det ett tag sedan hemsidan uppdaterades och jag har fått en del mailfrågor om det har hänt mig något. Allt är bara bra, men sedan jul har jag helt enkelt haft fullt upp med andra projekt.

Hemsidan kommer att uppdateras med fler tips framöver! För det finns massor som jag vill göra, prova och testa. Och så skall jag dokumentera och lägga in tips på redan klara prylar/projekt.

När det gäller nya friluftsprylar så skissar jag på en ny ultralätt ryggsäck på ca 40-50 liter och ett lätt innertält i myggnät för sommarbruk till mitt tält - UL1. Och så skall jag sy en ny skjorta och lite annat.

I helgen var jag på vandring med UL-packning längs Bohusleden. Denna gång med start i trakterna av Ljungskile/Backamo. En klart skön och avkopplande tur. Jag längtar redan ut igen!

 

 


Ordning och reda. Tre grenar med klykor nerstuckna i marken används för att hänga upp träskeden, tamojen, muggen och "röra-runt-i-muggen-pinnen". Då vet jag var prylarna är, de är nära till hands och är alltid rena. För att minimera brandrisken ställer jag alltid köket på en bit foliepapper eller på en flat sten.


En glupsk bäver har fällt ett träd modell grövre.

   
 
Vila och lunch på en klippa.
   
 
Tältet är uppsatt, allt är på plats och det är dags att rigga köket. Jag försöker alltid att slå läger vid en sjö eller strömmande vatten. Jag har nu använt mitt tält UL1 ett flertal gånger och det fungerar helt perfekt tycker jag.
   
 
En underbar kväll med lägereld vid den nu spegelblanka sjön. Rätt som det var kom en bäver simmande och den var inte rädd utan simmade nyfiket fram och tillbaka några gånger innan den försvann med ett ljudligt plask.
 
   
  www.andersj.se