Överlevnadsövning - vinter nr 1
[050207]

För att veta hur man skall agera om man går vilse och tvingas bli kvar i skogen ett tag, skadar foten eller råkar ut för något annat oförutsätt är det naturligtvis bra att träna på detta. Inte minst om man brukar vandra själv. Men det behöver inte vara på "liv eller död" för att kunskaperna skall komma till användning. Det kan ju lika väl hända att ryggsäcken kommer bort, bränslet tar slut, tältet eller köket går sönder, maten tryter osv. Då skall man kunna klara sig ändå.

Upplägg
När jag tränar ute i skogen kör jag inte lösryckta träningsmoment, utan jag har valt att ha realistiska överlevnadsövningar från början till slut. Hur drägligt det blir och vad som kommer att hända är alltså helt upp till mig själv. Och så är det ju om man råkar hamna i en skarp situation. Skillnaden är att det nu sker under säkra former. Vissa tekniker kan jag även träna hemma, t ex att göra upp eld med pinnar, bågdrill osv.

Sedan är det vissa saker som är svåra att träna, inte minst om man är ute en kortare tid. T ex fysisk och psykisk press, rädsla, ohälsa och sjukdom, undernäring, skada (smärta) osv.

Med god skogs- och friluftsvana är mycket av det man gör normala rutiner. T ex att göra upp eld i alla tänkbara och otänkbara lägen, bygga läger osv.

Och jag vill personligen inte träna på saker som jag vet att jag aldrig kommer att ha användning av. Utan det jag gör och lär mig skall jag verkligen ha praktisk nytta av om jag skulle råka hamna i en skarp överlevnadssituation. I överlevnadslitteratur står det t ex ofta att man kan rena vatten med vitmossa, träkol och en läsk-/ölburk. Det är säkert ett bra sätt, men vem brukar ha en tom ölburk i packningen eller i fickan när man är på vandring??? Och chansen att hitta en slängd burk i skogen är nog ytterst minimal. Fokus på rätt saker alltså.

Övningsområdet
Denna gång var jag i en skog lite norr om Göteborg, och jag
har givetvis tillstånd från markägaren att använda granris, sly, slanor, buskar, växter och annat för att bygga skydd, äta och elda. Jag vill ha gott samvete! Förutom färskt sly till trefoten och lite annat så hittade jag denna gång resten av byggmaterialet på backen.

En och samma plats kan beroende på årstid, väder och vind innebära helt olika förutsättningar. Under vintern har man t ex ett litet och mycket begränsat utbud av föda, på sommaren ett helt annat med gröna växter, blad, knoppar, bär osv. Men de vanligaste födoväxterna, de som jag själv skulle använda i ett skarpt läge, har stor spridning och finns i stora delar av landet.

Scenario för vinterövning nr 1
Denna övning var i vintermiljö med någon minusgrad och barmark. Scenariot var att jag gått vilse och det säkraste var att invänta hjälp.

Uppgiften var att bygga en nödbivack för minst en natts övernattning, samla ved, göra upp en eld och få i mig något varmt.

Utrustning
Förutom kläderna på kroppen hade jag en kniv (i bältet), eldstål (i fickan), vård-/reparationspåsen (i benfickan) och en tom konservburk. Inget annat.

  1. Kniv - enkel Frostkniv (kolstål) för att t ex hugga granris, spänta tändved, snida, skrapa rent rötter osv

  2. Eldstål - vanlig modell

  3. Vård-/reparationspåsen (VR-påsen) - ligger alltid i höger benficka och den används antingen om jag behöver vårda och ta hand om mig själv eller min utrustning. Den innehåller bl a plåster, sårtvätt, kompress, plastpåsar, sytråd, synålar, ståltråd, tändstickor, kniv.

Övningen var igång
Om man skulle råka hamna i en skarp överlevnadssituation gäller det först och främst att ta det lugnt. Något som kanske inte alltid är så lätt. Inte minst om man är skadad. Ett knep är att tänka "STOP". STOP är en förkortning av Stanna, Tänk, Orientera och Planera.

Alltså, i mitt fall skulle det innebära att stanna till och ta det lugnt, tänka igenom den uppkomna situationen att jag gått vilse, orientera mig och planera hur jag skulle komma tillrätta på bästa sätt.

Skydd
Eftersom jag var jag tvungen att övernatta i skogen gällde det först och främst att göra en nödbivack för att få skydd mot väder och vind. Jag "läste av" terrängen efter en passande plats där jag med minst möjliga energiåtgång, minsta skaderisk skulle få bästa möjliga skydd. Tre önskningar i ett alltså.

Några viktiga faktorer för mitt val av plats att bygga nödbivacken:

  • Platsen var skyddad och låg i lä
  • Stora skyddande granar runt om
  • Marken var torr, mjuk och jämn
  • God tillgång på granris, grenar osv
  • God tillgång på tändmaterial och ved
  • Nära till vatten
  • Nära till föda (växter)

Nödbivacken byggdes av slanor, grenar och granris. Det låg en stormfälld gran en bit bort så jag hade god tillgång till granris och byggandet tog inte lång tid. Men då visste jag redan från början hur jag ville ha det.

Värme
Så länge man rör sig och bygger bivack, letar mat osv kan man normalt hålla värmen. Sedan är det en eld som gäller för att man inte skall frysa allt för mycket. Inte minst på natten.

Nödbivacken var klar och jag gick runt och samlade ihop några högar med ved. Allt från fint granris och näver att tända med till kvistar, grenar och grövre stockar samlades ihop. Mycket av detta, och växter att äta/dricka, hade jag redan lokaliserat under tiden jag var runt och hämtade byggmaterial till nödbivacken.

Det gäller att vara väl förberedd och ha allt på plats när elden skall tändas. Man skall givetvis inte behöva springa iväg och leta efter mer ved när elden börjar ta sig. Eller att den är svår att få igång eller slocknar pga av att man har slarvat eller förhastat sig. Ett bra förarbete är A och O.

I anslutning till eldstaden placerades ett knippe torrt granris och en liten hög med strimlad näver antändes med eldstålet. Elden var igång. Sedan matade jag försiktigt på med ris och allt eftersom större och större vedbitar tills eld var lagom stor. Jag "eldar inte för kråkorna" utan är sparsam med veden och håller elden lagom stor.

När det började bli dags att krypa in i nödbivacken utökades elden med några större vedklabbar. Då får jag mer värme och elden brinner längre innan det är dags att lägga på ny ved. Jag utökade även eldstaden med några extra stenar. Att få till riktigt tjocka vedklabbar som brinner länge är ett problem då det normalt kräver tillgång till såg eller yxa. Om man nu inte har tur och hittar några passande stockar. Och att försöka bryta och dela en tjock stock med handkraft kan vara vanskligt och innebär risk för skada, och det har man inte råd med i ett överlevnadsläge!

För att få maximalt med värme hade jag även en reflektor bakom eldstaden gjord av en hög med vedklabbar. Dessutom torkar veden på detta sätt. Dubbel funktion alltså.

Mat och vätska
Normalt klarar man sig med endast vatten under ett antal dagar men krafterna tryter då ganska fort. Nu var det vinter, tjäle i marken och det begränsar utbudet av föda. När jag i inledningsskedet "läste av terrängen" såg jag att tänkbar föda i närområdet var:

  • Gran- ene- och tallbarr (dryck)
  • Vass (rötter att äta)
  • Stensöta (rötter som smaksättning)
  • Bark (dryck)
  • Lingonblad (te)
  • Lava (äta)

Jag valde att göra en varm dryck med tallbarr och en del granbarr. Barren placerades i plåtburken och bröts/stöttes lite lätt med en tjock färsk pinne. Efter ca 15 minuter var drycken klar och fick svalna en stund. Det hade nu börjat mörkna och drycken värmde gott.

För att få upp värmen ordentligt blev det "åkarbrasa" och lite fysiska aktiviteter innan jag kröp in i bivacken och lade mig till ro på den tjocka granrisbädden. Dagen var till ända och läget var under kontroll!

Summering
Om jag summerar övningen så var den klart lyckad, och jag kunde under kort tid ordna skydd, värme och dryck. Om denna typ av övning upprepas under olika årstider och skiftande väderförhållanden så kommer mycket att "sitta i ryggraden", vilket är en stor trygghet!

Snart dags för en ny övning och då hoppas jag att det blir snö.

 

Copyright 2005 Anders Jonsson
www.andersj.se

överlevnadsövning
Nödbivacken är klar, elden sprakar och värmer och det är dags att få i sig en smarrig dryck med tall- och granbarr.

överlevnad
En minimal utrustning gäller. Det är kniv, eldstål, en tom konservburk och Vård-/Reparationspåsen (VR-påsen). I stället för burken kunde jag ha värmt vattnet i en grop i marken med varma stenar (plast för detta finns i VR-påsen). Och en skopa att dricka med gör man av lite näver, eller så täljer man till en enkel träsked.

kniv till överlevnad
Kniven får absolut inte komma bort så den är alltid säkrad i en lina. Karbinhaken gör att den är lätt att fästa och att lossa.


Grundformen byggdes av torra grenar och slanor som jag hittade på marken. Detta tog inte många minuter. Nästa steg var granris och jag började nerifrån och fyllde på uppåt. Granriset "vävs" ihop så det ligger säkert.

 
Den tjocka slanan i framkant på nödbivacken låstes fast i klykan på en lutande stötta. En enkel lösning för att få den på plats.
Ett stöd för att stapla upp ved som reflektor bakom eldstaden gjordes av två korta grenar med klykor och en tvärslå.


Nödbivacken byggdes mot en stor gran. Det ger extra skydd och jag fick även en naturlig kudde. En vedhög placerades inne vid stammen. Där är den skyddad under grenverket och är även lätt att nå inifrån bivacken på natten. Bakom eldstaden en trave med ved som reflektor. Och så torkar veden samtidigt. Dubbel funktion alltså.

Inga linor, ståltrådar etc användes för att bygga bivacken! Det har jag visserligen i VR-påsen, men det kan behövas till annat mer viktigt.


Marken är täckt med stenar och näver och riset är på plats. Allt är klart för att göra upp eld.


Att tända näver med eldstål tar med lite träning inte många sekunder.

 
I mitten på trefoten hänger en färsk pinne...
... och i nederkant på pinnen har jag skurit ett jack där trådhandtaget på burken fästs. Undvik rep och remmar då de lätt kan smälta och brinna av.


Dags att fixa varm vätska.

Tänkbar föda var denna gång:

 
Tall
Gran
 
 
Ene
 
Stensöta
 
 
Lingonblad (te)
 
Roten från Stensöta skrapas ren med knivbladet.


Burken fylldes med tall- och granbarr. Med en tjock färsk pinne stöttes barren i burken vilket förkortar koktiden. Man kan även smaksätta med Stensöta (roten).


Efter ca 15 minuter var drycken klar.