Spade - nr 1
[040715]

Denna spade är gjord för att användas i t ex skogsterräng eller där marken består av jord, sand och är ganska mjuk. Med det vassa bladet gör man ett V- eller U-format snitt i marken och tuvan kan sedan vikas åt sidan. Bra om man t ex behöver gå på toaletten eller skall göra upp en liten eld.

Efteråt är det bara att vika tillbaka tuvan och allt är återställt så som det var innan. Gäller det eld måste man givetvis se till att den är ordentligt släckt!

Material
Spaden kan man göra av 1 - 2,5 mm tjock aluminiumplåt. Ett annat sätt är att ta en plastskiva, plexiglas eller liknande som man värmer och bockar med en varmluftpistol. Om man vill kan man vira lite tejp runt skaftet.

Tänk på att ett spetsigt blad kräver mindre kraft för att trycka ner i jorden.

Hopsättning
Hopsättningen av blad och skaft kan göras med en skruv (M5, M6), brickor och en vingmutter. För att vika ihop/vika ut spaden är det bara att lossa vingmuttern några varv och vrida runt skaftet. För att inte vingmuttern skall kunna trilla av och försvinna kan änden på skruven deformeras lite lätt med en hammare.

Storlek och vikt
Lilla spaden (hopvikt): 90 x 120 mm
Stora spaden (hopvikt): 90 x 160 mm

Lilla spaden (1 mm plåt): 35 gram
Lilla spaden (1,8 mm plåt): 60 gram
Stora spaden (1,8 mm plåt): 80 gram

Förvaring
Spaden kan förvaras i en liten tygpåse. Antingen gör man en formsydd förvaringsficka eller en liten vanlig persedelpåse.

Gör man en formsydd ficka kan den bak ha en hälla för fastsättning på bältet och så att den kan fästas på ryggsäcken.

På bladet och skaftet kan man ha stora hål där man kan fästa en karbinhake eller en kort lina. Bra om man vill hänga spaden i bältet, på ryggsäcken osv.

Har man plåt och verktyg göra man en spade på 15-30 minuter.

Ritning - Lilla spaden nr 1 - (pdf 6 kB)
Ritning - Stora spaden nr 1 - (pdf 6 kB)


<< Tillbaka till prylar att göra själv

 

Copyright 2004 Anders Jonsson
www.andersj.se

 


En liten, lätt och hopfällbar spade som kan göras i olika storlekar. För att få extra kraft kan man ta ena foten till hjälp för att trycka ner bladet i jorden.


Spaden består av två plåtbitar (skaft och blad) och den viks lätt ihop till ett litet platt paket. På skaftet och bladet kan man ha hål för att fästa en karbinhake eller en lina.


Lilla spaden, Stora spaden och ett fodral.


Hopsättning av skaft och blad kan göras med en skruv, två brickor och en vingmutter. Delarna är bockade för ökad styrka och låsning.
Detta är min TTS, vilket givetvis betyder "Taktisk Toa-Spade" :-)


Från vänster: "Stora spaden" 80 gram, "Lilla spaden" 60 gram och "Light-spaden" 35 gram. Formen på spetsen kan göras vass eller trubbig. Används tunn plåt görs spetsen gärna mer trubbig (se Light-spaden till höger).


Ja, inte tar den stor plats. Fodralet kan antingen vara formsytt som här eller så gör man en liten fyrkantig persedelpåse (se annat tips på detta).