|
Vedkök
nr 1
[071007]
En fördel
med ett "vedkök" att man inte behöver bära på
något bränsle utan det plockas i skogen, vilket håller
nere packvikten. Och
som med allt annat kan även ett vedkök göras på många
olika sätt - varav detta är ett.
Konservburk
Köket görs av helt vanliga konservburkar, och själv har
jag två stycken kök i varierande storlek.
Lilla burken:
Ø 85 mm, 110 mm hög.
Stora burken:
Ø 105 mm, 130 mm hög.
Vikt
Vikten på det stora köket blev ca 125 gram och det lilla ca
85 gram (inkl. stödben och burkhållare).
Att
tända köket
För att tända köket används t ex träspån,
ris eller näver och sedan är det bara att mata på med
lite tjockare pinnar (runt 4-10 mm tjocka och ca 5-7 cm långa).
A och O är att vara noga med förarbetet och ha allt väl
förberett innan köket tänds. När det gäller att
göra upp eld försöker jag att leva efter tesen - 1 tändsticka
1 eld. Och det brukar fungera i de flesta fall.
En näve
träpinnar räcker för att koka upp några dl vatten,
och det bryter man lätt till på nolltid. Och vem bryr sig att
det tar några minuter att koka upp vattnet? Inte jag i alla fall.
Så
här kan man göra ett vedkök:
- Markera
och gör det stora hålet i framkant. Använd metallsåg,
fil, plåtsax, tång etc.
- Borra
ett antal hål i botten. (Ø 2-3 mm)
- Borra
ca 5 st hål i bakkant (Ø 7-10 mm). Ca 2 cm mellan hålen.
- Borra
hål för stödbenen. Ca 2 cm mellan hålen.
- Gör
stödbenen av ståltråd (3 st).
- Gör
ett kastrullstöd av ståltråd, eller ställ kastrullen
direkt på burken.
Vedkök nr 1 (pdf-fil
22 kB)
<<
Tillbaka till prylar att
göra själv
Copyright
2007 Anders Jonsson
www.andersj.se
|
|
Ett enkelt
vedkök kan t ex som här göras av vanliga konservburkar.
Granris och
en näve småpinnar är allt som behövs för att
koka upp några dl vatten.
Det tar inte många minuter att koka upp vattnet. För att minimera
brandrisken kan köket ställas på en sten, sand, jord eller
en bit folie. Även kastrullen är en kasserad konservburk.
Stödbenen
gör att köket står stadigt och kommer upp en bit från
marken.
Några små hål i botten ger bra drag i burken och hög
förbränning. De stora hålen på sidan av burken (ca
5 st) är placerade mitt emot öppningen och de riktas mot vinden.
Stödbenen görs av ståltråd (Ø ca 2 mm). Trådbitarna
är ca 15 cm långa och för att få den runda formen
på mitten kan tråden t ex vikas runt ett rör.
När köket skall användas sticks stödbenen in genom
hålen och de sitter mycket stadigt.
Kastrullen/burken kan t ex ställas på ett stöd av ståltråd.
Kastrullstödet
(ståltråden).
I framkant är tråden bockad inåt och nyps fast i öppningen.
|