Vindskydd nr 1
[070123]

Ett vanligt sätt för att få lä vid matlagning är att placera folie runt köket. Jag har också använt denna typ av vindskydd i flera år, men nu vill jag ha en mer "paketerad" lösning.

Detta "testvindskydd" är gjort till mitt UL-kök med "konservburkskastrull", Meta- eller burkbrännare och trådstativ. Kastrullen har en diameter på 100 mm och totalhöjden på köket (ställning + kastrull) är 105 mm.

Sidan kommer att uppdateras ytterligare!

Variant 1 = Folien viks i underkant.
Variant 2 = Folien viks i över- och underkant.

Kravspec. vindskydd nr 1:

  • Låg vikt
  • Låg materialkostnad
  • Enkel konstruktion
  • Lätt göra
  • Liten packvolym
  • Smidig att använda

Val av folie
Det finns lite olika aluminiumfolier att välja mellan, men jag använder en lite kraftigare och hållbarare ugn-/grillfolie som är ca 40-44 cm bred.

Längd och höjd
Vindskyddets längd anpassas och görs så det blir en luftspalt på ca 2-3 cm mellan kastrull och vindskydd runt om. Höjden bör vara lika hög, eller något lägre, än kastrullens överkant. Då är det lätt att komma åt med tamojen.

Sy i folie
Alla vikta delar sys fast och fixeras med en vanlig symaskin. Det går faktiskt riktigt bra att sy i folie. OBS! Det är viktigt att sömmarna hamnar under brännarens överkant, i botten eller på utsidan så de inte skadas av lågan! Ett annat sätt att sy för hand med en tunn metalltråd.

Lufthål
För att brännaren skall få syre görs ett antal hål i folien. Hålen kan göras med huggpipa eller en håltång och de kan antingen placeras på ena halvan eller runt om hela vindskyddet.

Markfästen
Det finns lite olika tänkbara lösningar för att hålla vindskyddet på plats vid blåst. Till detta vindskydd valde jag att göra två markfästen av tyg/väv.

Prylklämman
För att hålla ihop kortsidorna använder jag min lilla "prylklämma".

Rengöring
För att underlätta rengöring är de vikta delarna placerade på utsidan. Det är t ex lätt hänt att det blir matrester, kladd och rinn på vindskyddets insida och då underlättar det om ytan är slät.

Packa vindskyddet
När det är dags att packa ihop köket är det bara att vika eller rulla ihop vindskyddet. Ett annat sätt är att förvara det i liggunderlaget.

Tidsåtgång
Att göra detta vindskydd tar inte många minuter.

Vikt
Vikt ca 7-10 gram.


Ett lätt och praktiskt vindskydd gjort av grillfolie. Här är det förankrat i marken med hjälp av två tältpinnar. Här variant 1.


På variant 2 viks folien i både över- och underkant. På insidan är det endast en söm i underkant!


Vindskyddet tar några minuter att göra. De två markfästena används för att säkra vindskyddet vid blåst.


Kortsidorna kan t ex som här hållas ihop med en liten klämma, vilket är klart mycket smidigare än att rackla med gem eller liknande. Linan på klämman kan t ex fästas/säkras i ena markfästet så den inte kommer bort. Den kan även användas till annat (dubbel funktion). Tips kring "prylklämman" kommer att läggas in separat här på hemsidan.


För att det skall vara lätt att ta tag med tamojen görs vindskyddet antingen lika högt, eller något lägre än kastrullens överkant.


Det är inte varje dag man syr i grillfolie. Här är det dags att sy fast den uppvikta delen i underkant.


Utsidan på variant 2
De vikta delarna i över-/underkant och på kortsidorna fixeras med en eller flera sömmar. Vindskyddet blir nu mycket stadigt och smidigt att använda. Vikningen/fållen på kortsidorna består t ex av 9 lager grillfolie och den vikta över-/underdelen av 6 lager.


Insidan på variant 2

På insidan är det endast 1-2 sömmar i underkant.


Lufthålen i underkant kan t ex göras med en håltång.


Klämman till "Prylklämman" är den typ som används för att hänga upp gardiner och draperier. De är små, lätta och nyper hårt och säkert. Linan används bl a för att säkra prylklämman så den inte kan komma bort. Den kan t ex fästas i ena markfästet.


Tråden på klämman bockas med en tång så det blir en rund ring där linan kan fästas. Vikten på klämman inkl. lina blir ca 2-3 gram. På en lina kan du ha 1-2 klämmor.


Kastrullen är en tom konservburk av aluminium (ICA/Abbas fiskbullar) som har en diameter på 100 mm (rymmer ca 4,5 dl). Stativet är bockad ståltråd (2 mm) och brännaren är gjord av två läskeburkar.


Låg vikt (7 gram) och liten packvolym.

 


     
 

Så här kan du göra (variant 1):

  1. Mät och klipp till en passande bit folie. Gör biten lite längre än nödvändigt! I mitt fall ca 500 mm. Vik folien tredubbel och klipp den sedan i rätt längd (i mitt fall 460 mm).
  2. Underkanten viks upp ca 35 mm. Höjden på mitt vindskydd blev då ca 100 mm.
  3. Den uppvikta delen sys fast med ca 2-3 sömmar i underkant. Passa även på att sy fast markfästen i samma moment om du skall ha detta.
  4. Vik in kortsidorna två gånger (ca 10+10 mm).
  5. Sy fast vikningarna.
  6. Gör ett antal lufthål med hålpipa eller håltång. Hålen kan antingen placeras på ena sidan eller runt om. Klart!

Ritning vindskydd nr 1, variant 1

 

 


     
 

Så här kan du göra (variant 2):

Till detta vindskydd använde jag en folie som var 44 cm bred och det färdiga vindskyddet blev ca 10 cm högt.

  1. Mät och klipp till en passande bit folie. Gör biten lite längre än nödvändigt! Vik folien tredubbel och klipp den sedan i rätt längd.
  2. Sy en söm i underkant och två i överkant.
  3. Underkanten viks upp ca 25 mm.
    Över kanten viks ner ca 20 mm.
  4. Den uppvikta delen i underkant sys fast med 1-2 sömmar. Passa även på att sy fast markfästen i samma moment om du skall ha detta.
  5. Vik in kortsidorna två gånger.
  6. Sy fast vikningarna.
  7. Gör ett antal lufthål med hålpipa eller håltång. Hålen kan antingen placeras på ena sidan eller runt om. Klart!

<< Tillbaka till prylar att göra själv

 

Copyright 2007 Anders Jonsson
www.andersj.se