Sömsmånsmall
[040705]

Symönster är ofta ritade utan sömsmån, så det får man själv lägga till och markera på tyget. Ett vanligt mått är 10 mm. Men det kan givetvis variera mellan olika prylar och delar. Även på en enskild mönsterdel kan sömsmånen variera runt om. Skall en sida t ex fållas krävs det i regel en bredare sömsmån.

För att snabba på och göra det enklare att markera sömsmånen använder jag en liten mall som jag har gjort. På mallen finns fyra mått, 10, 15, 20 och 25 mm och de bredare kan t ex användas om man skall markera en fåll, kanal, vikning osv.

Vill man ha ett annat mått kan ett av hörnen ändras. Hörnet med 10 mm kan t ex klippas/skäras ner till 7,5 mm, eller vad man nu vill ha för mått.

Handhavande

  1. Nåla eller tejpa fast mönsterdelen på tyget och markera sylinjen runt om med en penna eller krita.
  2. Lägg sömsmånsmallen på tyget och markera klipplinjen med pennan/kritan. Håll handen på klossen och skjut mallen framåt allt eftersom en markering görs på tyget. Låt pennan/kritan vila mot mallens utsida när du drar linjen.
  3. Sömsmånen är markerad och man kan klippa ut mönsterdelen.

Höger- eller vänsterhänt
I pdf-filen finns två varianter av sömsmånsmallen. En för vänster- och en för högerhänta. Använd den mall som känns mest naturlig att arbeta med. Eller varför inte ha båda mallarna till hands?

Så här kan du göra en sömsmånsmall:

  1. Öppna pdf-filen och skriv ut mallen på ett tjockt papper i 100 %. Eller skriv ut mallen på ett "vanligt" papper och limma fast den på en styv pappbit.
  2. Använd en sax/mattkniv och klipp/skär ut mallen.
  3. Limma eller tejpa fast en liten kloss mitt på mallen så den blir lätt att hålla i handen och att skjuta fram på tyget. Använd en bit liggunderlagsplast, en träkloss, frigolit, wellpapp, en tom tändsticksask osv.

    Mallen är klar att använda.

Sömsmånsmall - (pdf 7 kB)

<< Tillbaka till prylar att göra själv

 

Copyright 2004 Anders Jonsson
www.andersj.se

 


Med sömsmånsmallen kan man enkelt markera sömsmån på ett tyg. Denna mall är utskriven på ett färgat papper och sedan fastlimmad på en tjock pappbit. Mitt på mallen har jag limmat fast en bit liggunderlagsplast.


Håll mallen vid sylinjen och markera sömsmånen på tyget.