|
Träsked
nr 1
[040314]
En
träsked har sina fördelar. Förutom känslan av att använda och arbeta
med naturmaterial så är trä lätt, tål hög värme,
leder värme dåligt och fungerar bra även i stark kyla.
Material
Man kan använda ene, asp, björk, rönn, hägg, lind, al, äpple,
päron, körsbär osv. Använder man torrt trä är risken liten
att skeden spricker. Använder man färskt trä kan skeden t ex förvaras
i en tät plastpåse tills den är redo för den sista finjusteringen.
Torkningen sker då långsamt och risken med sprickor minskar.
Ytbehandling
Den färdiga skeden kan behandlas med lite matfett, paraffinolja, linolja
eller liknande.
Pappmall
Skedskisserna i Pdf-ritningen kan skrivas ut på papper och sedan klippas
ut med sax och användas som mallar för att rita skedformen på
trästycket (se punkt 3 i beskrivningen).
Så
här kan man göra:
-
Kapa
till ett lagom stort trästycke. Använd antingen ett krokigt trästycke
som följer skedens form eller rakvuxet virke.
-
Kapa/hugg/såga
till skedens kontur på ovansidan.
-
Rita
skedens kontur på trästycket med en blyertspenna.
-
Gröp
ur skeden med håljärn och träklubba eller liknande. Slipa med
sandpapper tills ytan blir riktigt slät och len.
-
Såga
till skedens kontur. Rita skedens profil på sidan av trästycket.
-
Kapa/såga
till profilen. Arbeta sedan fram den slutliga formen med en vass täljkniv.
Avsluta med slippapper tills ytan blir riktigt slät och len. Fukta ytan lätt
med lite vatten och slipa ytterligare lite. Ytbehandla skeden med linolja eller
liknande. Slipa lite till med ett fint slippapper.
Träsked
nr 1 - (pdf 360 kB)
Copyright
2004 Anders Jonsson
www.andersj.se
|
|
En enkel träsked. Vikt 12 gram.
Så här
kan man utforma en träsked. Rak framkant underlättar för att skrapa
rent i kastruller och stekpannor och för att få upp den sista skvätten
soppa.
Sked enligt punkt 5 i beskrivningen ovan.
Några träkåsor
och lite annat
.
Kåsan till vänster har tillhört min mormor och den hade hon alltid
på sig när hon och morfar flugfiskade och vandrade i fjällen.
Ett klart trevligt minne.
|