Sked nr 2
[060926]

En målsättning som jag hade med mitt lilla ultralätta kök med "konservburkskastrull" var att alla delar skulle rymmas i burken. Inte helt lätt då burken endast är 10 cm i diameter och 6 cm hög. Men allt går om man bara vill.

Det som skall rymmas i burken är:

  • Stativet
  • Kopp för Metatabletter
  • Mugg
  • Tamoj
  • Tändstickor/tändare
  • Lock
  • Sked
  • Vindskydd
  • Metatabletter
  • Tratt

Ett problem var att få ner en sked i burken. De är helt enkelt för långa. Lösningen blev att damma av en skeddesign som jag gjorde för några år sedan.

Kravspec. sked nr 2:

  • Låg vikt (någon som är förvånad?)
  • Skall rymmas i "konservburkskastrullen" vilket innebär en maxlängd på ca 8 cm!
  • Passa vänster- och högerhänta
  • Mjuka former och inga trånga skrymslen så den blir lätt att rengöra och att torka av. Viktigt om tillgången på vatten är begränsad och man måste använda gräs, blad, mossa eller liknande i stället.
  • Plan framkant på skedbladet, vilket underlättar för att dela matbitar och att skrapa rent kastrullbotten och få upp det sista.
  • Stort och bekvämt skedblad.

Sked, kniv och gaffel
Jag klarar mig gott med en sked och Morakniv när jag är ute i skogen. Skeden har i stort sätt samma funktion som en gaffel, dvs att förflytta maten från kastrullen till munnen. Fördelen med skeden är dessutom att den kan användas till både fast och flytande föda. Men om man nu vill så kan skaftet utformas som en enkel gaffel med kniv.

Utformning
Som vänsterhänt råkar man titt som tätt ut för prylar som är designade och gjorda för att passa högerhänta. Något som är klart irriterande! Det kan vara handverktyg, maskiner, sport- och köksredskap etc.
Därför har varianten med "gaffel-/knivskaft" givetvis en neutral form.

Material
En enkel sked/gaffel/kniv av denna typ kan t ex göras av titan eller aluminium. Plåttjocklek ca 0,5-1 mm. Även med en 0,5 mm alu-plåt blir skeden riktigt stadig.

Skaftet kan antingen vara av titan, aluminium eller trä. Fördelen med trä att av det leder värme dåligt.

Rengöring
Det gäller att undvika att få trånga och smala skrymslen där det kan samlas matrester och annat skräp. T ex mellan gaffelbenen. Är det ont om vatten kan det hända att man får använda en bit hushållspapper, mossa, blad, gräs eller liknande i stället för att torka rent.

Sked nr 2 (pdf-fil 15 kB)

Copyright 2006 Anders Jonsson
www.andersj.se


Snart är soppan klar och skeden hänger redo!


En delbar sked med skaft av trä eller aluminium.


Skeden med träskaftet (ene). Vikt: 5 gram.


Skeden med alu-skaftet. Vikt: 4 gram.


Låg vikt och litet format.


Lightköket är packat och klart. Tändsticksasken används för att visa storleken på köket.

I burken : stativ (bockad ståltråd), kopp för Metatabletter i zippåse (botten från en drickaburk), mugg (engångsburk i plast), tändstickor i zippåse, lock (pajform), sked (delbar), tamoj, tratt och vindskydd (folie).


Variant med integrerad "gaffel" och "kniv".


Ytterligare en variant. Här en delbar sked med "gaffel" och "kniv".


Att göra skedbladet

Hur arbetsmomenten skall göras beror till stor del på vilka maskiner och verktyg som man har tillgång till, men så här gör jag...


Skedbladets form ritas på plåten med en vattenfast penna...


...och sågas till i bandsågen. Detta tar inte många sekunder. Kanterna jämnas sedan till i bandslipen och med lite slippapper. En fil kan även användas. Här syns även pappmallen.


För att forma skedbladet har jag gröpt ut och gjort ett passande hål i en bräda.


Plåten fästs på brädan med en tving. Plåtytan under tvingen skyddas med lite maskeringstejp. Tejpen håller även plåten på plats.


Så är det dags att börja knacka till skålningen. Jag använder träklubba och en trädorn med en svagt rundad ände. Rundningen är anpassad efter skålningens form.


Efter några slag är skålningen av skedbladet är klar.


Skedhalsens runda form knackas till med en trädorn (brädstump).


Nu är skedbladet nästan klart.


Vingarna på skedhalsen viks in med en plattång.


Bladet är klart. Och det tog inte mer än ca 5 minuter att göra.


Skaftet kan göras av trä eller metall. Här en bit ene. Ta en passande träbit och forma så den kan klämmas fast på skedbladet.

Avsluta med att borra ett hål längst upp på skaftet för en lina och behandla trät med linolja eller liknande.


Japp, då är det bara att hugga i!


Translate »