Vätskeflaska/dunk med slang
[030406]

Vid fysiska aktiviteter som multisport, jogging, vandring, cykling, skidåkning, paddling etc är det bra att regelbundet få i sig vätska. Gärna lite, men ofta.

Ett både billigt och praktiskt alternativ till de "vätskesystem med sugslang" som finns på marknaden är att borra hål i locket på en vanlig saft- eller drickaflaska och sätta dit en sugslang.

Dessa flaskor är billiga (gratis) och finns överallt, är oömma, har praktisk form, kan återanvändas och så kan man ha olika modeller och storlekar på flaskor och dunkar stående hemma att välja mellan.

Storlek på flaskor och lock
Det finns två typer av "standardlock". De små som används till saft-/drickaflaskor och de större till saftdunkar (ca 2-5 liter) vilka kan användas i kajaken eller i ryggsäcken.

Undertryck i flaskan
Men om man bara borrar ett hål i locket, sätter dit en slang och börjar suga så blir det direkt undertryck i flaskan, vilket gör det svårt att få i sig vätskan.

En lösning är då att skruva upp locken en bit så att det kan komma in luft i flaskan den vägen. Nackdelen är att vätskan kan rinna ut ur flaskan samma väg, vilket inte är så kul om man t ex har den i ryggsäcken eller i fickan. Flaskan måste alltid stå upp!

Lock med backventil
Min lösning var att borra hål i locket och sätta dit en enkel "backventil". Det gör det lätt att suga i sig vätskan och det blir inget spill även om man rör sig mycket.

Funktion
När man suger i sig vätska öppnas backventilen i locket och luft kan då strömma in i flaskan, vilket gör att det inte bildas undertryck i flaskan.

Material:
Lock (litet/stort) till dricka-/saftflaska alt. dunk
Plastskiva, ca 3 mm tjock
Tunt plastark/plastfilm/gummibit
Skruv, bricka, mutter (M3) rostfria alt. galvade


Flaskor (ca 6 dl) och dunkar (2 och 5 liter) med sugslang. På den svarta "rörstumpen" kan jag trycka fast olika långa slangar.


När man suger i sig vätska öppnas backventilen i locket och luft kan då strömma in i flaskan, vilket gör att det inte bildas undertryck i flaskan.


Håltagning och delarna i ett litet lock.

Så här kan man göra:

  1. För att få en stabil styrning av slangen genom locket och göra backventilen så tät som möjligt satte jag en liten plastskiva på botten inne i locket. Material till brickan kan vara en ca 2-3 mm tjock plastskiva, plexiglas osv. En kasserad isskrapa (av typen plastskiva) fungerar fint. Börja med att rita upp alla mått på plastskivan. OBS! Tänk på att en repig yta ger sämre tätning så var rädd om ytan.
  2. Borra hålen i plastskivan. Slangen skall passa i det stora hålet. Det mellanstora hålet görs lika stort som hålet i slangen och det minsta hålet (hålen) är till fästskruven (M3).
  3. Såga och fila plastskivan så den blir rund och passar inne i locket. På en del plastlock finns det en liten rund kant/fläns i botten där man kan placera och fästa plastskivan.
  4. Sätt brickan på plats inne i locket och borra upp det lilla skruvhålet genom locket.
  5. Skruva fast brickan provisoriskt med M3-skruven.
  6. Nu sitter plastskivan stadigt och du kan borra upp de övriga hålen.
  7. Klipp till plastarket som skall användas som ventil. Använd t ex en tunn och "fjädrande" plastfilm från en arkivmapp/plastficka för A4-papper. Gör ett hål för skruven med t ex en huggpipa eller håltång.
  8. Lossa skruven, sätt ventilen (plastfilmen) på plats, och skruva fast igen.
  9. Sätt slangen på plats.
  10. Nu är det bara att prova att det fungerar.

Placering
Med en lång slang kan man t ex placera flaskan i fickan, ryggsäcken, midjeväskan eller i/på kajaken osv. Och med en kort slang kan man t ex ha den på ryggsäckens axelrem. Längden på slangen kan anpassas så att den når fram till munnen utan att man behöver lossa flaskan varje gång man vill ta en slurk vätska.

Plastslang
Jag använder en tunn transparent vattenslang (med ytterdiameter ca 8,5 mm) som jag köpte på en bensinstation (innerhålet är 6 mm) och den kostade 6 kronor för 1 meter.

Munstycke
Man kan även komplettera slangen med ett munstycke, inte minst om man har en lång slang. Då stannar vätskan kvar i slangen ända fram till munstycket, vilket gör att man inte behöver suga luft i början, utan vätskan kommer direkt.

Påfyllning
Flaskor är lätta att fylla med nytt vatten varje gång man kommer förbi en fjällbäck eller annat vattendrag. De är dessutom lätta att hålla rena.

Jag använder mina flaskor i vätskeryggsäcken, i eller på mina vanliga ryggsäckar, kajaken och det fungerar hur fint som helst. Och jag kör vanligt vatten.

Ritning "litet lock" (pdf 51 kB)
Håltagning/plastskiva "stort lock" (pdf 43 kB)

Copyright Anders Jonsson 2003


Plastskivornas form och mått ritades på isskrapan (1). Sedan borrades hålen (2) och slutligen sågade och filade jag så de fick sin runda form (3).


Plastskivorna är på plats i locken. Här syns den tunna och fjädrande plastfilmen som täcker lufthålen. Arbetet tog inte många minuter.

Translate »