Droppring till Grönlandspaddel
[030726] Öppna sidan i ett nytt fönster

För att vatten inte skall rinna ner på händerna, eller droppa ner i sittbrunnen och knät om man paddlar utan kapell, kan man sätta en droppring på skaftet. Inte minst skönt och viktigt då det är kallt i vattnet.

Men till skillnad från vanliga kajakpaddlar, med runda skaft, har Grönlandspaddeln ett ovalt skaft. Detta innebar att jag inte kunde använda mina vanliga droppringar utan fick göra en ny modell.

 


Grönlandspaddel med droppring.

  

Så här kan man göra:

  1. Gör en pappmall och prova den på paddeln. Anpassa storleken på hålet i mitten efter skaftets form och storlek. Rita av formen på materialet och klipp/skär därefter ut droppringarna. Materialet kan vara 2 mm dekorgummi, en bit golvplast, gummiduk eller liknande. Klipp/skär ett jack i ena kortänden. OBS! Klipp inte helt igenom utan lämna 3-4 mm innerst!
  2. Pensla kontaktlim på fram- och baksidan enligt fig. 2.
  3. Vik över och låt änddelarna överlappa varandra. Tryck fast ordentligt. Droppringen blir nu skålformad.
  4. Klipp upp den andra kortsidan (helt igenom).
  5. Sätt droppringen på skaftet och pensla kontaktlim i den uppklippta änden (som i punkt 2). Vik över och låt änddelarna överlappa varandra. Tryck fast. Det är viktigt att man spänner ringen så att det inte blir någon glipa mellan ringen och skaftet och att den sitter ordentligt fast. Klart!

Ritning på droppring (pdf-fil 42 kB)

 

<< Tillbaka till prylar att göra själv

Copyright 2003 Anders Jonsson