Grönlandspaddel
[030622]
Öppna sidan i ett nytt fönster

Så var det dags att göra en grönlandspaddel och för den som vill veta mer om grönlandspaddlar, paddelteknik etc är Björn Thomassons webbplats som vanligt en bra plats att besöka.

Tillvägagångssätt
Paddeln kan man antingen gör i ett stycke av en stor bräda eller av hoplimmade ribbor.
Men att hitta passande brädor utan kvist är inte alltid det lättaste, och har man otur kan en olyckligt placerad kvist medföra att paddeln försvagas och går av vid hög belastning.

Jag valde att göra paddeln av hoplimmade ribbor. Genom att såga upp ett antal smala ribbor var det ganska lätt att få kvistfri bitar att göra paddeln av.

Även min kortare stormpaddel (1700 mm) är gjord på detta sätt.

 


Måtten på denna grönlandspaddel. Alla mått i mm.

  

Så här gjorde jag:

  1. Efter bygget av den europeiska paddeln fick jag över en kvadratisk och kvistfri granribba (30x30 mm) som var perfekt till skaft. Nu ville jag ha handtagsdelen 30x40 mm så jag fick bygga på med två stycken 5 mm tjocka ribbor.

    En torr granbräda sågades till kvadratiska ribbor med måttet 30x30 mm. Jag använde en fintandad sågklinga som gjorde fina och släta sågsnitt som inte behövde någon efterbehandling, typ planhyvling.
  2. Valde ut 4 st kvistfria ribbor (till paddelbladen) och sågade dem i rätt längd (775 mm) och limmade sedan fast dem längst ut på skaftet med vattenfast polyuretanlim. Ribborna pressades samman med tvingar och fick torka under tryck.
  3. Därefter limmade jag fast de två tunna listerna till handtaget på paddelns ovan- och undersida. Handtaget var nu 30x40 mm. Det gäller givetvis att ha bra anliggning mellan ribborna så det inte blir några glipor. Alla delar var på plats och det började se ut som en paddel.
  4. Med penna, linjal och passare ritades paddelns form på brädans ovansida. Sedan sågades bladens form till med bänksågen. Rundningen längst ut gjordes med sticksåg. Nu såg det ut som en grönlandspaddel.
  5. På brädans sida, runt om, ritades bladens kantlinje. Vinkelslip och tungstenskiva, slipskiva med hårdmetallflisor, användes för att forma och runda till paddelbladen. Ett alternativ är att använda hyvel, men då får man räkna med några timmars hyvlande. Nu tog det ca 30 minuter.
  6. Den slutliga rundningen av paddelbladen och handtaget gjordes med en rasp.
  7. Ytan slipades med ett fint sandpapper och kokt linolja ströks på med en liten trasa. När linoljan hade dragit in ordentligt i trät fuktades ytan med en svamp, vilket gör att de yttre träfibrerna reser sig. Ytan slipades därefter på nytt och fick ytterligare ett lager linolja. Tänk på att trasor med kokt linolja kan självantända! Vid behov kan man efter ett tags användade slipa ytan på nytt och stryka på lite mer linolja.

Jag använder nu grönlandspaddeln och det känns bara så rätt!

 

<< Tillbaka till prylar att göra själv

 

Copyright 2003 Anders Jonsson


 


Ribborna kapas till (se 1 ovan).


Bänksågen är gjort av en handcirkelsåg fastskruvad under en skiva. Med det justerbara anhållet/stödet kan jag såga mycket raka ribbor (se 1 ovan).


Ribborna till bladen limmades ihop (se 2 ovan). Paddeln blir som en limträbalk, vilket gör den extra hållbar.


De två tunna ribborna vid handtagsdelen limmades fast (se 3 ovan).


Paddelns/bladens form ovanifrån ritades på brädan. Bladen är 80 mm breda i ytterkant.


Bladen sågades till med bänksågen och sticksåg. Paddelns grundform var nu klar (se 4 ovan). Därefter ritades bladens kantlinje på brädans sida. Dags att runda till bladen.


Vinkelslip och tungstenskiva, slipskiva med hårdmetallflisor, användes för att forma och runda till paddelbladen. Det gäller att vara mycket lätt på handen och ha mjuka och svepande rörelser i fiberriktningen.


Golvställningen till kajaken kom till bra användning. Det blir en hel del slipdamm och då är det skönt att kunna stå utomhus. Efter ca 30 minuter med vinkelslipen var jag nöjd med formen på bladen (se 5 ovan). Ett alternativ är att använda hyvel.


Den slutliga rundningen av paddelbladen och handtaget gjordes med en rasp.


Paddeln slipades med sandpapper och ströks därefter med kokt linolja. Klart!