Fler DIY-filmprylsprojekt

Posted by admin in Film, Foto, Okategoriserade 15 feb 2015

Det är inte helt lätt att som gör-det-självare och privatperson köpa plåt, profiler mm i mindre mängder, och till bra priser. Många företag säljer bara till företag och då i större kvantiteter. Därför är det skönt att det finns företag som www.masindelen.se där privatperson kan köpa plåt, profiler, fästelement, maskinkomponenter mm.

Nu senast beställde jag en 4 mm aluminiumplåt, ett antal letter-muttrar/skruvar och lite andra småsaker. En bit av aluminiumplåten har jag använt till att tillverka ett nytt kamerafäste till min DIY-filmrigg och en ny ”cage/bur” till min Lumix GH4.

 

Några bilder på min nya cage (bilderna är klickbara)

 

DSC_0334

Min nya cage/bur till en Lumix GH4. Här med ett avtagbart handtag.

DSC_0338

I hålen kan jag fästa olika typer av tillbehör. Mer om detta kommer framöver.

DSC_0342

Cage

 

_1000373

Håltagning och försänkning av hålen på den övre fästplåten.

_1000400

Övre fästplåten.

_1000403

Undre fästplåten (sedd underifrån).

 

_1000360

Alla mått markeras på alu-plåten.

_1000413

Undre fästplåten.

_1000417

Min cage monterad och nästan klar. På de två vertikala rören kan jag ha olika fästen. De fungerar även som extra grepp/handtag för vänsterhanden.

 

Ett enkelt solskydd för att slippa få solreflexer i objektivet

Jag har under en tid funderat på att göra ett enkelt ”solskydd” till kameran när jag filmar och använder ett cirkulärt reglerbart ND-filter. Detta för att slippa solreflexer i linsen när jag filmar mot solen. Då fungerar det inte att ha en stor mattebox. Tanken är att sätta ett solskydd/spade på en böjbar hals (svanhals) som kan riktas och böjas så den skyddar linsen mot solens strålar. Jag har surfat runt och hittade en variant på denna tanke. Men jag vill ha en lättare och mer mångsidig lösning.

Ett problem har varit att få tag på en tunn, smidig, och lagom lång böjbar hals, men för några dagar sedan ramlade jag på en som var perfekt. I en affär hittade jag en Bras-/ljuständare med en böjbar hals för 14.90 :-. Jag tömde tändaren på gas och plockade loss den böjbara halsen och håller nu på att göra en prototyp.

_1000341

 

 

 Translate »