bygg en kajak av trä med Anders Jonsson

MITT KAJAKBYGGE I TEXT OCH BILD

gronland1En dag i januari 2002 började jag och några kompisar diskutera om det går att bygga en kajak själv och efter en kort stunds sökande på webben hittade jag information om att bygga träkajaker. Och jag blev fullständigt ”såld”! En träkajak skulle det bara bli! Det var inget snack om saken!

Sagt och gjort, planeringen tog fart och alla praktiska saker som virke, lokal, ritning osv ordnades och i mars 2002 påbörjades bygget hemma i min hobbyverkstad. Planeringen var att bli klar lagom till semestern.

BYGGDAGBOKEN

Men innan jag satte igång sökte jag runt på webben för att hitta bilder, information och tips på hur jag skulle göra och utrusta min kajak. De svenska byggdagböcker som jag hittade var mycket allmänt skrivna. Dvs de beskrev inte hur jag skulle göra de olika momenten och de saknade även uppgifter om mått, vikt, material osv.

Det var bl a därför som jag beslöt att parallellt med bygget dokumentera och göra en mer detaljerad byggdagbok än de som då fanns. Så varje kväll (eller snarare natt) när arbetet i verkstaden var avslutat, uppdaterade jag webbplatsen och byggdagboken med nya bilder och texter. Och det var en trogen skara personer som dagligen var inne på hemsidan och följde mitt bygge steg för steg. Och det är naturligtvis kul att nu i efterhand kunna se tillbaka och återuppleva kajakbygget. Minnet är bra – men kort som det heter.

clamcleatBYGGET

Kajakbygget gick enligt planerna och det var inga moment som jag tyckte var direkt krångliga. Det gäller bara att vara noggrann och tänka igenom det som skall göras, innan man gör det!

Här kan du följa kajakbygget som jag gjorde våren 2002.

OLIKA ARBETSSÄTT!

Arbetsmomenten och delarna till en träkajak kan göras på olika sätt. Det beror inte minst på hur man har tänkt att utrusta kajaken och vilka verktyg, maskiner och annat som man har tillgång till. Så här gjorde jag – du kan naturligtvis göra allt på ett helt annat sätt.

Sidorna i byggdagboken är konverterade till WordPress från min gamla html-webb!

Translate »