Mössa nr 2
[031226]

En fleecemössa är skön att kunna plocka fram när kylan och vinden biter eller att ha som förstärkning om natten i sovsäcken. Här mössa nr 2.

Material
Materialet i denna mössa är fleece och ett vind- och/eller vattentätt tyg på toppdelen/kullen.

Storlek
Mönstret är gjord för ett huvud storlek 60 men kan lätt justeras för att passa mindre eller större huvuden.
Bredden, höjden och formen på sidostycket kan ändras om man vill förminska/förstora mössan eller vill ha en annan design och utformning.

Mössan syr man på några minuter och materialet kostar bara några tior. Själv har jag ett lager med olika tyger hemma som jag kan plocka fram när sylusten faller på. Det underlättar och gör att jag kan sätta igång direkt.

Färger på mina friluftsprylar
När det gäller färger så föredrar jag personligen ofta naturnära färger på mina prylar när jag är ute i skog och mark. Detta underlättar även då jag bara behöver ha ett tyg av varje typ hemma och inte behöver bry mig om att ha dem i olika färger. Mina friluftsprylar är oftast antingen gröna, bruna eller svarta. Det är även tacksamma färger när man får fläckar och blir skitig.

Och att kunna "smälta in" i naturen har sina fördelar. Se men inte synas alltså. T ex den gången då jag en tidig morgon satt vid en myrkant och en orrtupp plötsligt kom flygande och landade ca 5 meter ifrån mig och helt ovetande om min närvaro började "spela". Det blev en helt oförglömlig stund som jag antagligen inte hade fått uppleva om jag hade suttit där med färgglada och signalfärgade prylar och kläder.

Om jag nu skulle vilja signalera min närvaro så finns det massor av andra bra sätt att göra detta på. Men smaken är som sagt va delad och var och en får göra på det sätt man finner bäst.

Så här kan man göra:

 1. Klipp till två fleecebitar ca 70 x 18 cm och "trekanterna" till toppdelen. Fyra st i fleece och fyra st i ett vind-/vattentätt tyg. Gör delarna i vindtyget en aningens bredare i underkant.
 2. Nåla ihop sidostycket räta mot räta och rita upp mönstret med en krita. Sy en raksöm i underkant.
 3. Klipp rent med ca 1 cm sömsmån runt om.
 4. Vik ut och nåla ihop kortsidorna räta mot räta och sy ihop med raksöm.
 5. Vräng rätan utåt.
 6. Sy ihop yttertyget till toppdelen räta mot räta så du får två par.
 7. Sy ihop de två paren räta mot räta till en hel toppdel/kulle. Vik sömsmånerna åt sidan och sy en fin stickning ca 1-2 mm från sömmarna.
 8. Sy ihop fleecetyget till toppdelen räta mot räta så du får två par.
 9. Sy ihop de två paren räta mot räta, men låt en sida vara öppen!!!
 10. Nåla ihop toppdelen (vindtyget) med sidostycket räta mot utsida. Börja med att fästa vid de fyra passmärkena (A).
 11. Nåla fast toppdelen (fleece) utanpå sidostycket, räta mot insidan. Placera den öppna sidan bakåt. Sy raksöm runt om.
 12. Vräng mössan genom öppningen i fleecetyget (toppdelen) och sy ihop öppningen bak för hand.
 13. Vräng mössan. Klart!

Mönster - toppdel/kulle (pdf 112 kB)
Mönster - sidostycke (pdf 129 kB)

Copyright 2003 Anders Jonsson
www.andersj.se


Mössan kan göras i en eller flera färger om man vill.

Mössa sydd i svart fleece och ett 2-lagers
vattentätt "andastyg" på kullen.

Translate »