Vattenpåse nr 1

 

Vattenpåse nr 1
[041212]

Har man en bit att gå till närmaste vattendrag kan det givetvis vara praktiskt att förvara en del vatten vid lägerplatsen. Så man slipper springa fram och tillbaka varje gång det behövs lite vatten.

Ett sätt är då att använda en extrakastrull, plastflaska, en kraftig fryspåse med påsförslutare eller som här en vattenpåse gjord av tunn väv.

 • Den väger lite
 • Kan läggas på marken
 • Kan hängas
 • Tar mycket liten plats i packningen
 • Har inga sömmar som kan läcka
 • Är relativt oöm
 • Kan användas vid disk och tvätt
 • Och är lätt att sy

Storlek
Storleken anpassas efter hur mycket vatten som man kan tänkas behöva. Jag har t ex en påse med en diameter på 50 cm och den rymmer ca 2 liter vatten. Gör den större om du behöver mer vatten eller om ni är fler personer! Man får prova sig fram.

Vikt
Packvolymen är mycket liten och vikten blev 40 gram (med en väv på 70gr/m2). Jag har en mindre påse som är 40 cm i diameter och den väger 28 gram och rymmer ca 1,5 liter vatten.

Material
En tunn, smidig och helt vattentät nylon- eller polyesterväv kan användas.

Två påsar
Man kan ha med sig två påsar. En till mat- och dricksvatten och en annan till tvätt och disk.

Disk och kroppstvätt
En halvöppen påse kan användas som diskho. Häll i lite kallt, ljummet eller varmt vatten och ev. några droppar miljövänligt diskmedel. Eller använd tvål om det gäller kroppstvätt. Tryck ev. in lite ris eller en gren runt kanten så blir den högre och stadigare.

Tvätt av kläder
Fyll påsen med kallt, ljummet eller varmt vatten och pytsa ev. i lite miljövänligt tvättmedel. Ha antingen påsen halvöppen som tvättho eller stäng öppningen helt och knåda och kavla påsen mellan händerna eller mot något underlag, och vips har du en enkel "-outdoor-tvättmaskin" för att få rent strumpor, underkläder osv. Det blir inget spill och vattnet med tvättmedel kan användas maximalt.
Skölj därefter rent plaggen och påsen.

Rör som extra tillbehör
För att ta vatten ur påsen kan t ex en kåsa användas eller så kan man använda en
kort rörstump med liggunderlagsplast fastlimmad runt om. Röret dras fast i påsens öppning och sedan är det bara att hälla.

Påsen kan även användas för förvaring av kläder och andra prylar, som underlag vid matlagning osv.

Så här kan man göra:

 1. Mät och klipp till kanalen och mittdelen. Gör kanalen en bit längre än nödvändigt och klipp den i rätt längd senare. Så den inte råkar bli för kort!
 2. Vik in ena änden på kanalen (1cm) aviga mot aviga och fålla kanten.
 3. Vik kanalen dubbelt på längden, med rätan utåt, och nåla fast den runt mittdelen, räta mot räta. När du har kommit runt klipps kanalen i rätt längd (+ 1 cm) och änden fållas på samma sätt som i punkt 2. Sy fast kanalen runt om. Vik sömsmånen inåt mitten och sy fast den med en fin stickning. Klipp ner sömsmånen.
 4. Trä i linan i kanalen med hjälp av en säkerhetsnål, sätt därefter på en eller två linstoppers och knyt slutligen ihop linändarna. Klart!

Ritning vattenpåse nr 1 (pdf 5 kB)

Copyright 2004 Anders Jonsson
www.andersj.se


Att ha en fylld vattenpåse i lägret kan vara en lösning om det är en bit till närmaste vattendrag.


Påsen består av en cirkelformad väv med en kanal runt om. Det är en enkel form och man undviker sömmar som kan läcka.

En fylld påse kan läggas på marken.
Linan används vid stängning, som bärhandtag och för att hänga påsen.


För att stänga öppningen helt virar man linan några varv runt öppningen och drar åt med den yttre linstoppern.

En halvöppen påse med kallt eller varmt vatten och ev. lite diskmedel kan användas som diskho...
... eller fyll den med lite kläder, varmt vatten och ev. en skvätt tvättmedel och du har en enkel "outdoor-tvättmaskin".


Hoppackad är den inte mycket större än en tändsticksask.


Denna påse har en klart mindre packvolym jämfört med t ex en 2-liters plastflaska. Fyllda med vatten rymmer de lika mycket!

Här används ett kort rör för att hälla vatten ur påsen.
Påsen kan förvaras inne i röret.

Som extra tillbehör kan ett plaströr, t ex som här halsen från en ketchupflaska, med liggunderlagsplast fastlimmad runt om användas när man häller vatten ur påsen. Röret kan givetvis även sitta på vid påfyllning.

Påsen dras fast runt röret med linan och den yttre linstoppern. Rördelen väger 10 gram och det kan också användas vid förvaring av påsen. Så har man delarna på ett ställe.

Translate »