Damask - låg modell nr 1
[031020]

Med damasker undviker man att få regn, snö, barr, grus, sand osv på byxor, strumpor eller ner i skorna.

Grundfrågan som man kan ställa sig är; vad skall damasken användas till? Är det för skydd mot snö, regn, dagg, sand, grus, barr, insekter, vind eller markvegetation? Och till vilken eller vilka skor skall den passa?

Med detta i baktanke kan man antingen välja att sy en kraftig och rymlig "universalmodell" som passar "alla" dessa förhållanden eller göra olika "specialmodeller", som var och en är gjord för att passa en viss typ av aktivitet eller en viss sko/känga.

Som skydd mot regn, vind och snö kanske man väljer att göra en kraftig knähög damask. Gäller det vår-, sommar- och höstaktiviteter och skydd mot markfukt, grus, sand, barr, insekter osv kanske man i stället göra en formsydd "lightmodell". Vill ha en riktigt lätt modell kan man t ex endast använda kardborre, med eller utan dragkedja, och ett tunt och rivstarkt tyg.

Modell och design
Damasken kan antingen göras låg eller knähög. På vandring i snö och skogsterräng kan en knähög damask vara att föredra, medans det på stigar och på kalfjäll kan räcka med en låg modell.

Material
Material kan vara bävernylon, nylon, ripstop, Gore-tex, polyester, bomull/polyester etc. Man bör dock undvika en helt vattentät väv då det kan innebära problem med kondens! Man kan däremot ha en vattentät väv i underkant, i höjd med skon, och "andasväv" över detta. Använd kardborre och med eller utan dragkedja.

Grundmått
Alla är vi olika byggda så det första är att bestämma storleken. Mät med måttband och gör ett pappmönster, eller klipp ut mitt mönster. Prova mönstret runt benet med byxor, stumpor och kängor/skor på. Tänk på att lägga till 25 mm till måttet ( klaffen i framkant). I överkant görs damasken några cm vidare är benet med kläder på. Passningen mellan sko och damask skall däremot vara tight. Vill man vara riktigt säker kan man börja med att sy upp en enkel provdamask av ett "skrottyg".

Önskelista och kravspecifikation
En fördelar med att göra utrustningen själv är att man kan önska fritt och göra en önskelista (kravspecifikation) med det man vill uppnå och sedan göra och få utrustningen precis så som man vill ha den. Rätt storlek, rätt modell, rätt material och rätt färg! Och allt till en låg kostnad. Och vill man sedan ha en eller flera nya damasker, eller vad det nu är, ja då är det bara att plocka fram mönstret, ett passande tyg och sy. Klart!

Krok i framkant
För att damasken skall sitta stadig och inte kana upp har man ofta en liten krok i framkant som hakas fast i skosnöret. Jag gör mina krokar av en 1,5 mm tjock alu.plåt.

Här är ett exempel på en låg och formsydd damask som fungerar fint till både kängor och lågskor. Denna modell kan även göras knähög.

Så här kan man göra:

Börja med att klippa till de två tygdelarna och klaffarna (2 bitar ca 60x200 mm) och plocka fram resår, 4 st tryckknappar, kardborre (ca 110 mm) och en kraftig nylonlina. Gör två krokar om du vill kunna fästa damasken i skosnöret.

  1. Sicksacka kanten i ovan- och underkant (om du använder ett tyg som fransar sig).
  2. Vik upp underkanten 15 mm, aviga mot aviga (pressa) och sy fast med en tunn stickning i ytter- och innerkant på den uppvikta kanten.
  3. Vik ner ovandelen 25 mm och sy fast (kanalen för resåret).
  4. Trä i ett ca 20 mm brett resårband i kanalen (med hjälp av en säkerhetsnål) och sy fast det i båda ändarna. Anpassa längden på resårbandet så att damasken sitter stadigt runt benet utan att strama! I mitt fall är resårbanden 280 mm långa.
  5. Vik den ena klaffen på mitten, räta mot räta, och sy ihop i ena änden. Klipp rent i kanten och vräng den rätt. Pressa. Gör samma sak med den andra klaffen.
  6. Börja sy fast klaffarna uppifrån, räta mot räta, på damaskens sidor med den hopsydda änden i överkant. När du närmar dig underkanten, klipp av klaffen ca 15 mm längre än damasken och vik in änden (se 6a). Sy helt ner till kanten och fäst. Underkanten på klaffen skall inte sys ihop!
  7. Vik klaffarna utåt, pressa och sy en fin stickning längs kanten. Sy fast kardborrebanden. Låt kardborren börja ca 2 cm in från ovan- och underkant.
  8. Gör hål och sätt fast öljetter för linan under skon. Gör hål och sätt fast tryckknapparna. På den undre klaffen (med kardborrebandet på ovansidan) sätter man samtidigt fast kroken. Trä in kroken i öppningen i klaffen, sätt tryckknappen på plats och slå fast.

OBS! Tänk på att anpassa värmen efter materialet om du pressar med strykjärn. Syntetmaterial kan smälta vid för hög värme!

Ritning låg damask nr 1 (pdf-fil 356 kB)

Copyright 2003 Anders Jonsson


Låg och formsydd damask med krok och knäppning i framkant. Fungerar fint till både kängor och lågskor.


Damasken sedd från sidan.


Damasken.


Närbild på kroken i framkant. Den träs in i klaffen och fästs i tryckknappen.


Krokarna i framkant görs av en 1,5 mm tjock alu.plåt som bockas med en vanlig plattång.


Denna modell har jag även gjort i knähögt utförande. Mönster kommer.


Translate »