21. Däck - formspant
[020520]

Skrovet är nu mer eller mindre klart. Det som återstår är fotstöden och skäddboxen, men det väntar jag med tills däcket är klart.

Nu var det dags för den andra fasen i kajakbygget, nämligen däcket. Men innan jag kan börja med ribborna är det en del småpyssel som måste ordnas.

Började med att hyvla bort glasfiber- och epoxyrester på relingskanten och täckte den sedan med maskeringstejp.


Däcklinjen på formspanten sågas ut...

Med bandsågen sågade jag ut däcklinjen på formspanten och finputsade ytan i bandslipen så att rundningen blev helt jämn och slät. Kanten fick sedan ett lager maskeringstejp för att inte fastna i epoxyn.

Formspanten sattes på plats en efter en. Använde packremmar för att trycka skrovet mot formspanten. Spantet "låstes" med hjälp av en liten spik som jag slog snett ner genom relingen och in i spantet.

Längden på sargen till sittbrunnen har jag anpassat för att passa mellan formspanten. Borrade ett litet hål, (fram och bak), i sargens underkant och skruvade fast den i formspanten, framför/bakom sargen.

Nu återstår att dubbelkolla att allt sitter rätt och sedan kan jag börja med ribborna på däcket.


...kanten finputsas...


... och så ett varv maskeringstejp.


Spantmallarna sätts på plats. Jag började med att använda packremmar för att trycka skrovet mot spantmallarna. Därefter satte jag en liten spik snett ner genom relingen in i formspanten.


Sargen till sittbrunnen sätts på plats. Längden är anpassad för att passa precis mellan formspanten.


Formspant och sittbrunn är nu på plats.

Translate »