Innertält typ 2 till UL1
[060618]

För att vid behov kunna minimera vikten och packvolymen ytterligare på mitt enmanstält UL1 tog jag och gjorde ett nytt och lite mindre innertält.

Grundtanken var att golvytan på denna modell enbart skulle rymma ett liggunderlag plus lite till. I det stora hela är innertältet utformat som det tidigare, men med den skillnaden att den inre trekantiga golvytan nu är borttagen. Framstycken och gavlar har samma mått och utförande som tidigare.

Önskemål/kravspecifikation:

  • Sitthöjd i mitten
  • Golvyta med plats för liggunderlag och lite prylar
  • Förvaringsfickor för småsaker
  • Öppning med dragkedja
  • Väggar av myggnät (för sommarbruk)
  • Låg vikt
  • Bra boendemiljö - ingen hängande påse

Utformning
Golvytan är 62x220 cm och då ryms liggunderlaget och jag kan även förvara lite prylar i fot- och huvudändan. Höjden i mitten är 90 cm, men den kan ökas en bit om jag hissar upp yttertältet med hjälp av de teleskopiska vandrarstavarna som jag använder som tältstänger.

Väven blir sträckt och ger maximal volym och bra boendekomfort. Jag ville inte ha i en hängande påse där väven ligger an mot kropp och huvud. Men den varianten kan givetvis också användas. Blir det busväder och jag blir kvar i tältet vill jag kunna röra mig fritt.

Material
Väggar och tak kan göras av en lätt väv, typ Pertex, ripstop-nylon eller liknande. Vikt ca 30 – 55 gram/m2. Tänk på att en allt för tät väv kan ge kondensproblem! Skall innetältet användas under den varmare delen av året kan myggnät användas. Vikt ca 45 gram/m2. Jag valde denna gång att använda myggnät.

Golvet gjordes av en lätt nylonväv (70 g/m2). Om det nu skulle råka blir ett hål så är det inte hela världen. Det lagas lätt.

Golvväven kan ha uppvikta kanter runt om så minimeras risken att vatten kan rinna in vid busväder. Kanten gör även att myggnätet kommer upp en bit från marken.

Vikt
Hur tungt eller lätt innertältet blir beror givetvis på vilken väv som används. Men vikten på detta innetält för sommarbruk med myggnät (45g/m2) blev ca 300 gram.

Tid
Att klippa till delarna och sy innertältet gjordes på två kvällar. Jag har ett litet lager hemma med olika vävar, spännen, remmar, linor mm mm så det var bara att plocka fram det jag behövde och sätta igång.


Perspektivskiss (pdf 503 kB)
Placering i yttertältet (pdf 531 kB)
Sammansättning (pdf 519 kB)
Mönsterdelar (pdf 533 kB)

Copyright 2006 Anders Jonsson
www.andersj.se


Så har jag sytt ett mindre och lättare innertält för sommarbruk till UL1. Vikt ca 300 gram.


Är det bra väder kan det användas utan yttertält. Man skulle även kunna ha någon form av lätt tarplösning till detta innertält.


Design och utformning.
De röda ringarna är fästpunkter till yttertältet.


UL1 med det nya innertältet och det passar mycket bra.


Innertältet kan lossas i toppen och användas som enbart markskydd.


Två förvaringsfickor för småsaker.


Inne i tältet.


Tork- och pryllina i toppen (den vita linan med linsträckare).


Ett av fästena som används för att fästa innertältet i yttertältet.


Translate »