Tält-tarp-vindskydd (TTV)
[030420]

Jag har aldrig varit någon direkt anhängare av att sova i tält, utan det har oftast blivit vindskydd. Vilket är otroligt härligt och fritt.

Målsättningen med detta projekt var att göra ett litet, praktiskt, enkelt och lätt skydd för övernattning, matlagning etc och som kombinerar, vad jag personligen tycker är, tältets, tarpets och vindskyddets olika fördelar. Detta är alltså mina personliga funderingar och de kan givetvis variera från person till person. Men så här resonerade jag när jag gjorde min "kravspecifikation / önskelista":


Tältets fördelar:
Väggar runt om som skydd vid regn och rusk.

Vindskyddets fördelar:
Har en bred, stor och "fyrkantig" öppning där man kan sitta under tak och t ex laga mat vid dåligt väder. God ventilation, låg kostnad och maximal mysfaktor! Få detaljer som kan krångla och gå sönder.

Tarpets fördelar:
Öppen och luftig lösning som kan varieras och sättas upp på många olika sätt, antingen med stänger, grenar eller linor. Låg kostnad, låg vikt, maximal ventilation och stor mysfaktor. Få detaljer som kan krångla. Lätt att laga i fält om olyckan skulle vara framme.


Mitt tarp-tält-vindskydd (TTV)
Det blev helt enkelt ett tarp-tält-vindskydd (TTV). Det ser ut som ett smalt vindskydd och har plats för 1 person (ev. 1 vuxen + 1 barn). Öppningen är således bred och stor och där kan man sitta när man lagar mat eller bara vill njuta framför lägerelden. Vid regn och rusk kan öppningen stängas till.

Det används på turer i skogs- och skyddad kustterräng. Detta är inte en lösning för t ex fjällen där det ställs helt andra krav. Då använder jag mitt tunneltält.

Väven hittade jag i en andrahandsaffär och den kostade bara 20 kronor! Ett billigt bygge alltså. Nu ser jag detta som ett "provbygge" för att testa mina idéer och jag skall göra ytterligare ett TTV. Sedan är jag inte helt förtjust i "onaturliga" färger, utan nästa blir härligt skogsgrönt för att bättre smälta in i vegetationen. Se men inte synas alltså, vilket kan löna sig när det gäller att få se och studera både fåglar och djur.

Ventilation
För att minimera kondens finns ventilationshål både i fram- och bakkant.

Tältstänger
Som tältstänger använder jag antingen mina teleskopiska vandrarstavar, pinnar som jag hittar i skogen (2 st ca 90 cm långa), slanor, eller så sätts det upp enbart med linor.

Stödbåge
Som extra tillbehör kan man mitt över taket sätta en böjd stödbåge som lyfter och spänner ut taket. Detta ger extra rymd och volym. Bågen är 4-delad och är gjord av en hård plastslang och väger ca 100 gram. I stället för stödbågen kan man använda linor, en smal gren etc. Bågen har ingen bärande funktion.

Vikt
Utan stödbågen och markpinnar (som är extra tillbehör) är vikten endast ca 500 gram och det tar mycket liten plats i packningen
.

Ritning på mitt TTV (pdf-fil 61 kB)

Copyright Anders Jonsson 2003


Mitt tält-tarp-vindskydd för 1 person. Här är väven till öppningen upprullad och fastknuten i överkant.


Öppningen kan stängas till vid regn och rusk.


Från sidan med stödbågen på mitten.


Hårdtestning!


Några olika användningssätt.


Jag började med att göra några olika pappmodeller i skala 1:10 som jag kunde vända, vrida och känna på.


Sommaren 2002 gjordes en första test i fullskala.


Formen på den plana väven.


Låg vikt (ca 500 gram) och litet format.

Translate »