Flaskhållare till ryggsäcken
[030413]

När man vandrar med ryggsäck är det inte så dumt att ha vätskeflaskan nära till hands. Då är det både lätt att dricka och att fylla den med nytt vatten, t ex när man passerar en bäck eller annat vattendrag.

Ett sätt är att hänga den på ryggsäckens axelremmar. Finns det D-ringar eller liknande kan man knyta fast en bit gummilina och klämma fast flaskan i den. Nackdelen kan vara att flaskan inte sitter stadigt utan den hänger och slänger när man går, vilket kan vara irriterande.

En universell flaskhållare
På axelremmen på min Haglöfs Alaska från 70-talet finns inga D-ringar eller andra fästmöjligheter så därför gjorde jag en universell flaskhållare som jag kan flytta och sätta på mina olika ryggsäckar. Flaskan sitter dessutom i ett stadigt grepp och kan lossas och fästas med ett enkelt handgrepp.

Fastsättning på axelremmen
Flaskhållaren fästs med hjälp av två breda resårband som viras runt axelremmen, ett eller två varv, och som sedan låses med kardborreband.

Flaskor
Man kan använda vanliga dricka-/saftflaskor (ca 6 dl) eller olika typer av "sportflaskor".

Slang
Vill man ha det extra bekvämt kan man sätta en kort slangstump och en backventil i locket på flaskan. Då behöver man inte lossa flaskan varje gång man vill dricka.

Förslag på material:
Nylonrem (eller dubbelt tyg/väv): ca 40 x 115 mm, 1 st
Resårband: ca 23 x 200 mm, 4 bitar
Resårband: ca 23 x 255 mm, 1 bit
Kardborreband (mjuka delen): ca 20 x 40 mm, 2 bitar
Kardborreband (hårda delen): ca 20 x 40 mm, 2 bitar


Flaskhållaren på plats.


Flaskhållaren fästs runt axelremmen med två resårband.


Två varianter. Med eller utan resårband under flaskan.

Så här kan man göra:

Börja med att klippa till delarna och smält sedan försiktigt ihop ändarna på remmen och resårbanden över t ex ett stearinljus så att de inte fransar sig.

  1. Sy fast de "mjuka" kardborrebanden i ena änden på två av de ca 200 mm långa resårbanden. Prova så resårbandet kan viras ett eller två varv runt axelremmen. Korta/förläng resårbandet vid behov.
  2. Sy fast kardborrebanden (de hårda) och resårbandet på remmen. OBS! Det mjuka kardborrebandet i yttre änden skall vara riktat nedåt!
  3. Sy ihop de två övriga ca 200 mm långa kardborrebanden så du får två ringar.
  4. Sy fast resårringarna på remmen.
  5. Sy fast den längre resårbiten mitt fram enligt fig. Överst kan resårbandet vara dubbelvikt och gå upp en bit ovanför ringen. Sy fast i underkant. Man kan hoppa över att ha resår under flaskan om man vill.

Copyright Anders Jonsson 2003

Translate »