24. Däck - ribbor (3)
[020523]

Däcket i fören blev i kväll ribbat och klart, och jag har nu bara akterdäcket kvar. Och där är det inte så många ribbor att sätta på plats. Som på skrovet blir träytan på däcket mer eller mindre kvistfri.

Passningen mellan ribborna försöker jag få med så kallad "presspassning". Dvs de skall inte själva kunna "ramla" på plats, utan man skall behöva trycka dem på plats. Det gör att de sitter stadigt nu innan epoxyn är på plats.

Nu har jag kommit så långt att jag kan få en riktigt bra uppfattning om ur kajaken kommer att se ut.


För att markera sittbrunnens konturlinje på ribborna (att skära med kniven efter) lägger jag dem på sargen, riktar in, och drar sedan blyertspennan längs med sargkanten på ribbans undersida.

Luckor och skott
Jag håller även på och funderar på placering av skott och packluckor.

I datorn har jag ritat några tänkbara luckformer i olika storlekar. Dessa har jag sedan skrivit ut på papper i naturlig storlek, och som jag nu kan prova att lägga på däcket. Men mer om detta kommer framöver när det är dags att göra luckorna.


Jag använde sedan mattkniven för att skära till konturen.


Det gäller naturligtvis att försöka få en så smal glipa som möjligt mellan sittbrunn och ribbor. Man får helt enkelt skära, slipa och prova sig fram tills man blir nöjd med passningen.


Däcket i fören blev helt färdigt i kväll!

Translate »