Kudde nr 1
[060625]

När man sover ute kan en packpåse med kläder bli en bra kudde. Men med en minimal packning och tunna och lätta kläder blir det inte så mycket att fylla påsen med. En hopvikt ultralätt jacka eller byxa blir t ex inte mycket större än ett äpple. Och det blir inte mycket till kudde.

Här är en kudde som består av en enkel packpåse och två luftkuddar. Luftkuddarna är vanliga simdynor som barn har på armarna när de skall lära sig att simma.

Luftkuddarna placeras i packpåsen och kudden är klar att användas. Man kan även lägga in ett litet klädesplagg så kudden blir riktigt jämn och lagom fylld. En tröja, jacka eller liknande ovanpå kudden gör att ytan blir mjuk och skön och man slipper att ha påsväven mot huden. Ett annat sätt är att göra packpåsens ena sida av en mjuk blandväv, fleece etc.

Kostnad och tid
Simdynorna som jag använde kostade 10 kr och väven till packpåsen var en stuvbit Pertex 4 som jag hade liggande. Och att göra kudden tog inte många minuter. Storleken på påsen är anpassad och gjord efter luftkuddarna.

Copyright 2006 Anders Jonsson
www.andersj.se


En lätt och enkel kudde som man kan göra själv. Det är en packpåse med två luftkuddar. Ovanpå kudden kan man lägga en mjuk tröja, jackan eller liknande så ytan blir mjuk och skön. Man kan även ha ett litet klädesplagg inne i påsen så den blir jämn och lagom fylld. För att kudden skall ligga still och inte glida iväg spänns den fast runt liggunderlaget med en lina.


Luftkuddarna i kudden är vanliga simdynor som barn har på överarmarna när de skall lära sig att simma. Dessa kostade 10 kr för ett par.


Simdynorna klipps upp i ena kanten (sidan utan luftkuddar!)...


...och vips har man två luftkuddar.


Liten packvolym och låg vikt (80 gram). Påsen kan givetvis även användas till förvaring av div småsaker. Dubbel funktion alltså (kudde och packpåse).


Längden på linan i påsöppningen är anpassad så den räcker runt liggunderlaget. Med linstoppern kan linan sedan spännas.


Linan träs runt liggunderlaget och plastpinnen hakas fast i linöglan i kuddens botten och kudden ligger nu stadigt.

Translate »