Tarp nr 1
[050516]

Genom att använda ett tarp (presenning) i stället för tält kan packvikten kan hållas låg, det är en flexibel lösning då ett tarp kan spännas upp på många olika sätt och det blir ingen eller lite kondens.

Material
Material för att sy ett tarp kan vara en rivstark polyester- eller nylonväv. Vikt från ca 50 g/m2. Väven till detta tarp kommer från ett begagnat tält som jag köpte för några tior i en andrahandsaffär. Jag kan tänka mig att andra som såg tältet tyckte att det var skräp, men för mig var det guld värt. Ibland gör man riktiga fynd :-)

Utformning
Ett tarp kan man utforma på många olika sätt men oftast är det i stort sätt en stor kvadratisk eller rektangulär väv med ett antal linor runt om. Då jag nu utgick från en tält så hade jag en given mängd väv att tillgå och det styrde givetvis hur stort detta tarp skulle kunna bli.

Nu blev det 210 x 210 cm med två "miniabsider". Det är en stor plan väv och sömnadsarbetet tog inte lång stund. Bredden på väven var 210 cm och det var bara att mäta och markera formen på miniabsiderna, klippa rent väven, fålla kanterna, sy fast linfästen och göra stavfästen, och vips hade jag ett tarp för några tior.

Då takhöjden och taklutningen kan variera har jag gjort så att väven på miniabsiderna kan spännas. För att göra detta tar jag tag i mitten av absiden och rullar ihop väven till en rulle tills den blir spänd. Väven låses sedan med en liten klämma som nyper hårt. Det är så kallade "pappersklämmor" som man t ex kan köpa i bokhandeln.

Linor
Detta tarp kan sättas upp med 6 - 8 linor. Det är 3 linor på kortsidorna och 1 i varje ända. Antalet linor anpassas efter tarpets storlek så att det kan spännas upp på ett bra och säkert sätt. Lintjockleken kan vara från ca 1,5 mm och uppåt.

Linfästen
Linfästen kan t ex göras av korta rembitar. Ett annat sätt är att vika ihop en vävbit 3 till 4 gånger och använda som linfäste/rem. Så gjorde jag denna gång.

Linsträckare
Av en plastskiva eller aluminiumplåt kan man göra egna linsträckare. Jag tog en plastskiva och sågade till lagom stora bitar och borrade sedan tre hål. Alla kanter rundas och fasas slutligen med slippapper och/eller fil. Görs t ex av lite återvinningsmaterial.

Markpinnar
Markpinnar kan vara av stål eller aluminium. Eller om man är i skogen kan korta pinnar eller stenar användas. Då blir det mindre att bära och att hålla redan på.

Innertält och myggnät
Till mitt lilla lighttält har jag sytt två innertält vilka jag även kan häkta fast under tarpet. Det ger mig många kombinationsmöjligheter.

Stolpar
Som stolpar kan man t ex använda tältstänger, pinnar som man hittar i skogen eller vandrarstavar. Själv använder jag mina 3-delade vandrarstavar. Jag slipper då bära med mig speciella stolpar för detta och takhöjden kan dessutom lätt varieras.

Stolpfästen
Jag har gjort fästen så att stolparna blir fixerade på väven. Av en kraftig väv syddes "rör" där stavhandtagen sticks in och fixeras. På stolpfästet finns även en ögla där jag kan fästa upp innertält osv. Ett stolpfäste väger på 7 g.

Tork- och pryllina
Mellan stolparna/stavarna kan man ha en tunn lina med linsträckare där man kan hänga pannlampan, förvara kläder osv. För att göra det lätt att sätta upp linan kan man ha små krokar i ändarna som viras runt stolparna.

Regn och rusk
Storleken på glipan mellan marken och tarpet/väven kan varieras allt efter väderlek. Är det regn och blåst kan väven gå ända ner till backen. Och vid värme och vackert väder kan glipan vara stor.

Extraabsid
Jag har även gjort en extraabsid som krokas fast i ena änden om jag vill stänga till ordentligt vid busväder och hård vind. Kortsidan med absiden placeras förslagsvis mot vinden vilket ger mindre vindfång. Vikt ca 100 g.

Vikt och packvolym
Vikten på tarpet (komplett med linor) hamnade på 435 gram och packvolymen är klart liten.

Och åter igen, så här gjorde jag. Du kan givetvis göra på ett helt annat sätt. Och det är ju en av tjusningarna med att göra sina prylar själv.

Tarp - mått (pdf 5 kB)
Tarp - från sidan och ovan (pdf 4 kB)
Tarp - extraabsid (pdf 5 kB)
Tarp - stolpfäste (pdf 4 kB)
Tarp - linor (pdf 8 kB)

Copyright 2005 Anders Jonsson
www.andersj.se


Övernattning i tarp våren 2005.


På kortsidorna har jag "miniabsider" som sticker ut ca 50 cm och det är 3 staglinor på varje långsida och 1 stolplina i varje ända. Totalt 8 linor alltså. Normalt använder jag mina vandrarstavar för att sätta upp tarpet.


Med innertält av myggnät (330 g). Här är tarpet uppsatt med högre takhöjd i framkant/huvudänden. Detta görs lätt med mina 3-delade vandrarstavar.


Tarpet riggat för ruskväder med en lös extraabsid. Det är en luftspalt mellan miniabsiden och extraabsiden vilket ger ökad ventilation. Förslagsvis placeras kortsidan med extraabsiden mot vinden vilket ger mindre vindfång.


Med extraabsiden (100 g inkl. linor) och ena långsidan uppfälld. Perfekt vid fint väder, matlagning, med lägereld utanför osv. Till extraabsiden använde jag en väv som väger 70g/m2.


Långsidan uppfälld och med innertält (myggnät).


Det finns mängder av olika uppsättningsmöjligheter som man kan prova, t ex denna.


Miniabsiderna spänns (väven rullas ihop i mitten) och låses med små klämmor. Klämman är säkrad i en kort lina så den inte kan komma bort. Absiden dras sedan ut med en kort lina med linsträckare som sitter fast i stolplinan.


Miniabsiderna kan rullas ihop helt och låsas med klämmorna.


Stolplinan fästs runt stolpen/stavhandtaget och dras åt.


Ett enkelt stolpfäste av kraftig väv. Vikt 7 g/st.


De två stolpfästena är fastsydda på vävens undersida och håller stolparna/stavarna på plats så de inte kan glida iväg. De fungerar även som skydd så väven inte skadas om jag skulle använda pinnar från skogen. I den korta linan med de två öglorna kan jag kroka fast extraabsiden, innertält, myggnät, torklina osv. Jag har även satt dit en krok där jag kan hänga upp prylar. T ex matpåsen, pannlampa osv.


Olika typer av Krokar, för att fästa linor och hänga upp prylar, kan man t ex göra av begagnade virkpinnar. Alla typer av stickpinnan går dock inte att böja utan de går av, så man får prova sig fram. Dessa krokar är bockade med en vanlig tång och det tog inte många sekunder. Tråddiametern var 2,5 mm.


Linfästen kan t ex göras av en vävbit som viks 3-4 gånger.


Linsträckare kan t ex göras av en plastskiva. Såga till en lagom stor bit, borra hål och slipa alla kanter och hörn. Klart!

Translate »