5. Sarg till sittbrunnen
[020329]

Så var det dags att börja med sittbrunnen. Efter ett visst funderande valde jag att göra sargen till sittbrunnen av stående träribbor, samma ribbor som jag tidigare kapade upp till skrovet.

Mall till sittbrunnen
Spånskivebiten som blev över efter spantmallarna kapades i två lika stora delar och limmades samman med trälim. På detta sätt fick jag en 24 mm tjock spånskivebit som nu kan användas till mall för att göra sargen till sittbrunnen. Sittbrunnens form markerades på spånskivan och sågades sedan ut med sticksåg.


Mallen till Sittbrunnen är nu färdig med
maskeringstejp runt om kanten.

Finslipning i bandslipen
Ribborna kapades i 8 cm långa bitar och slipades sedan snabbt och lätt i bandslipen.
I mitt fall behövdes det ca 100 stycken ribbor (21 mm breda). Det är bra om man kapar upp några extra ribbor att ha i reserv om man skulle vilja byta ut någon ribba.


De små ribbitarna slipades i bandslipen.

Ribborna sätts på plats
Med häftpistolen satte jag fast ribborna runt mallen (14 mm häftklammer). För att minimera gliporna mellan ribborna i framkant fasade jag lätt kanterna med 2-3 drag med hyveln.

Den jämnast slipade sidan vände jag innåt (mot mallen). Detta gör att insidan redan nu kommer att vara helt slät och jämn, och alltså bara behöver slipas minimalt efter det första lagret epoxy.

Nu kommer jag inte längre med sittbrunnen för tillfället, utan jag får vänta tills leveransen av epoxy har kommit.

Första lagret epoxy


Ribborna häftas fast runt mallen. Den jämnast slipade sidan vände jag innåt.


Sargen nu färdig för ett lager epoxy.

Translate »