67. Sits
[020714]

Så är däcket klart och skinande blankt . För att vara på den säkra sidan låter jag fernissan härda ordentligt innan jag vänder kajaken och stryker fernissa på skrovet. Under tiden passade jag i dag på att göra sitsen.

Jag har valt att göra en sits av ett par hoplimmade liggunderlagsbitar. En enkel, snabb och billig lösning som kan bli riktigt bra.

Utgångsmaterialet var ett 15 mm tjockt och ordentligt styvt liggunderlag som jag skar i 5 kvadratiska bitar (40 x 40 cm).


Liggunderlagsbitarna limmades ihop två och två, och urgröpningen i de två blockbitarna gjordes snabbt och lätt med en vass mattkniv.

Fyra av bitarna limmades ihop två och två med kontaktlim och den femte biten, den som skall vara underst, skars ytterligare lite smalare. Så att den passar mellan styrskenorna i botten på sittbrunnen.

Sedan var det bara till att göra urgröpningen i blockdelarna. Och när jag var nöjd med formen och den var skön att sitta på, limmades allt samman till ett tjock block.

Jag avslutade med att överst limma fast ett tunt liggunderlag och kanten skars rent runt om.

På varje sida av sitsen kommer jag att sätta löstagbara höftstöd. Detta gör att jag lätt kan justera sittbredden. Med te.x. ett bredare höftstöd blir sitsen smalare så att kajaken kan passa mina barn eller andra.


Så var bitarna urgröpta och allt limmades ihop till ett tjockt block.


Sitsen fick ligga i press tills kontaktlimmet hade torkat ordentligt.


Gummilinorna, som skall hålla sitsen på plats, knöts fast i styrskenorna på botten i sittbrunnen.


Så var sitsen klar och den blev riktigt skön. Den skall nu kompletteras med löstagbara höftstöd på sidorna och ett svankstöd i bakkant.

Translate »