Mygghuva nr 1
[060716]

Ibland kan mygg, knott, blinningar, bromsar och andra flygfän bli en riktig plåga och då är det skönt att kunna skydda ansiktet och huvudet. En mygghuva är ett sätt.

Och en mygghuva är lätt att sy. Här är en modell som endast består av ett stycke myggnät och en kanal i underkant med lina och linstopper.

Mygghuvan är utformad så den passar att ha över en vanlig keps, men man kan givetvis ha den direkt på huvudet om man så vill.

Material
Man behöver en bit myggnät eller "No-See-Um Netting", som är en tät myggväv som även stänger ute mindre knott.

Kanalen i underkant gjordes av en tunn och mjuk obehandlad syntetväv (50g/m2). En mjuk väv minimerar risken att den skaver och irriterar huden runt halsen. Tillkommer gör linan till kanalen och en linstopper. Det är allt!

Mönster mygguva nr 1 (pdf-fil 446 kB)

Så här kan du göra:

  1. Mät, markera och klipp till ett passande mönster (se t ex pdf-filen ovan). Eller markera måtten direkt på väven med en krita eller penna.

  2. Vik väven (myggnätet) dubbelt, räta mot räta, och markera klipp- och sylinjen. OBS! Se till att tygvikningen hamnar i framkant, för det är ingen höjdare att få en söm i synfältet.

  3. Sy ihop huvan i ovan- och bakkant (räta mot räta).

  4. Mät och klipp till en passande bit väv till kanalen. Den kan vara runt 70 mm bred (vilket ger en 25 mm bred kanal) och ca 85 cm lång. Kanalen klipps i rätt längd senare. Vik och fålla ena ändan.
    Kanal: 10+25+25+10=70 mm

  5. Nåla fast kanalen ovikt runt öppningen (avigan mot rätan) och sy fast med ca 10 mm sömsmån. OBS! Börja med att fästa den fållade kanaländen i framkant och arbeta dig runt hela öppningen. Fålla den andra kortändan när du kommer till framkanten igen.

  6. Vik kanalen dubbelt och sy fast den från utsidan med en fin stickning.

  7. Trä i linan och sätt dit linstoppern. Klart!

Copyright 2006 Anders Jonsson
www.andersj.se


En mygghuva kan vara skönt att ha till hands om flygfäna blir riktigt jäkliga. Denna huva är gjort så den även kan användas om man bär keps.


Enkel utformning och endast två delar - huva och kanal.


Liten packvolym och låg vikt (18 gram).


Mygghuvan kan även användas som packpåse i ryggsäcken (dubbel funktion).

Translate »