45. Packluckor (1)
[020615]

Så var det dags att såga upp hålen för packluckorna. Och det var lite smånervöst. Det gäller att ta det försiktigt så man inte slinter och repar däcket eller sågar krokigt.

Jag började med packluckan i aktern, och ytan där hålet skulle sågas täcktes med en bred maskeringstejp.

Luckmallen lades på plats, jag kontrollerade att den låg 400 mm från sittbrunnens bakkant och ritade sedan av luckans form på maskeringstejpen med en svart markeringspenna.

Innan jag kunde använda sticksågen fick jag först såga ett litet hål genom däcket med min ryggsåg. För att minska risken att slinta och repa däcket med sågen, tejpade jag fast en liten träbit, utanför såglinjen, som stöd och styrning av sågbladet.


400 mm bakom sittbrunnen hade jag tänkt att placera den ena luckan.
Så här har jag valt att utforma och placera mina packluckor. Måttet 1380 mm mäts från sittbrunnens bakkant och är anpassat efter min benlängd och mina val att utrusta kajaken. Om jag sitter ner, med benen rakt fram, blir måttet mellan ryggstödet och fotstödet 1180 mm (min benlängd). Jag ökade detta mått med 50 mm (utrymmet mellan ryggstödet och sittbrunnens bakkant) och sedan med ytterligare 150 mm (för att passa personer med längre ben). 1180 + 50 + 150 = 1380 mm. OBS! Detta är mina mått och val och ni får givetvis göra på andra sätt.


När det lilla hålet var klart kunde jag fortsatta med sticksågen. Jag använde ett smalt fintandat, och nytt, sågblad för att få ett så fint och rent sågsnitt som möjligt. Luckan fölls fast med några bitar vävtejp för att inte skadas under sågningen.

När hålet i aktern var klart gjorde jag på samma sätt med luckan i fören. Även det hålet blev helt perfekt.

Nästa steg är att göra sargen med tätningslisten som skall sitta runt kanten i packluckshålen.


Däcket täcktes med en bred maskeringstejp och
luckans form ritades på tejpen.


Ett litet hål sågades på ena långsidan. Den fasttejpade brädbiten, utanför såglinjen, fungerade som stöd och hjälpte till att styra sågbladet.


Hålet sågades upp med sticksågen. Luckan fixerades under sågningen med några bitar vävtejp för att inte skadas.


Så var ena hålet klart, och en stund senare även det andra.

Translate »