20. Fotstöd
[020519]

Jag hade passande material till fotstöd liggande i min hobbyverkstad. Och efter ett tag var de två fotstöden mer eller mindre klara.

Visst kan man tänka sig alternativa lösningar, men min målsättning med kajakbygget var att använda material som jag hade liggande hemma.

Funktion
Fotstödet består av en 400 mm lång u-pofil i aluminium. I den sitter själva fotstödet fast med en skruv med vingmutter. Fotstödet är gjort av två bockade plattstångsbitar och en bit plast.


Ena plattstången bokas.

Genom att ta bort skruven, den som går genom u-profil och fotstödet, kan fotstödet lätt flyttas framåt/bakåt. Detta gör att jag kan finjustera längden för att få en optimal sittställning, och att andra paddlare kan avända min kajak.

Material:

  • U-profil, aluminium, 25x15x2 mm. Längd ca 300 - 400 mm. 2 st.
  • Plattstång, aluminium, 25x2,5 mm, ca 450 mm lång. Kapas i 4 bitar.
  • Massiv plastbit, 20x14x80 mm (man kan även använda ett fyrkantsrör 20x20x2 mm) eller bocka till en u-profil.
  • Skruvar, vingmuttrar


Plattstängerna är nu färdigbockade och konstruktionen kollas mot min ritning.

Det som nu återstår att att göra är fästplattan i kajaken, där fotstödet skall skruvas fast.

Nu skall jag börja med däcket.

Ritning på fotstödet (pdf-fil 47 kB)


Placering i kajaken. Fotstödet hålls fast i u-profilen med en skruv med vingmutter (alt. 2 st). Fotstödet kan lossas och flyttas framåt/tillbaka för att passa olika personer. Här är det provisoriskt fastsatt utan fästplatta.


Längst ute på varje fotstöd finns en skruv med vingmutter. Det göra att man kan skruva fast olika typer av lösa fotplattor. T ex en större, en med gummiyta, en med tunn "liggunderlagsplast osv. Det blir fritt fram för experimenterande.


Fotstödet kan lätt lossas och fästas i något av hålen på u-profilen.


Fotstödet består av fyra delar. U-profilen, plastbiten och de två plattstångsbitarna. Plastbiten löper i u-profilen och har två genomgående hål som passar hålen i u-profilen.

Translate »