Två nya snabbfästen till kameran

Posted by admin in Film, Foto 08 mar 2015

I helgen hade jag tänkt åka till Svartedalen och filma uppe på ett högt berg där jag har varit några gånger tidigare och vandrat, men vädret var grått och mulet både lördag och söndag. Jag ville ha filmklipp i soligt och härligt väder med blå himmel. Men så blev det alltså inte. Bilden ovan är från förra helgen. Men då hade jag inte med filmutrustningen utan bara kameran och ryggsäcken med friluftsprylarna.

I ställer gjorde jag ytterligare två ”snabbfästen” till kameran. Mitt filmstativ är ett vanligt Velbon c-600 med videohuvud och ”snabbfäste”. Under kameran sätts en ”snabbplatta” som i sin tur snäpps fast i ”snabbfästet” på stativet. Kameran kan då fästas och lossas blixtsnabbt utan verktyg. Snabbfästet har en enkel konstruktion och kostar inte många kronor att göra.

Nu har jag totalt sex stycken likadana snabbfästen. Det gör att jag mycket snabbt, och utan verktyg, kan flytta kameran mellan olika tillbehör när jag filmar.

Nu har jag snabbfästen på:

–    Videostativ
–    Slider
–    Steadycam
–    Rig
–    Kamerastativ
–    Cage

Min cage, rig och slider har även ”snabbplattor” på undersidan och kan då t ex fästas på videostativet.

 

faste1

Mitt videostativ med videohuvud och snabbfäste.

faste4

Min cage med ”snabbfäste”. Nu kan jag fästa och lossa kameran snabbt utan verktyg.

faste3

Cage med kamera.

faste2

Cage med kamera. Även under min cage sitter en snabbplatta.

 

faste5

Snabbfäste på slidern. Under slidern sitter en snabbplatta.

faste6

Snabbfäste och snabbplatta. Fästet är här monterat men omålat.

faste7

Snabbfäste med snabbplattan på plats. Plattan sitter riktigt stadigt och säkert.

 

 

faste8

Alla mått markeras på plåten. Plåten från www.maskindelen.se kommer åter till bra användning.

faste9

Borra och försänka hålen.

faste10

Hålen i hörnen gängas för M4-bult.

faste11

Montering och testning.Translate »