Flottör nr 1

 

Flottör nr 1
[040126]

En flottör kan vara lösningen för reda upp situationen och komma i kajaken igen om man skulle råka slå runt.

Denna flottör har jag gjort till min grönlandspaddel och den består av fem liggunderlagsbitar och ett fodral av mesh.

Funktion
När man ligger i vattnet bredvid kajaken trycker man fast flottören på ena paddelbladet och håller sedan paddeln som stöd riktad 90 grader ut från kajaken, så kajaken inte slår runt när man drar sig upp på kajaken och ner i sittbrunnen igen.

Storlek och material
Man bör inte göra flottören för liten då det givetvis medföra lägre flytkraft. Materialet i flottören kan som i detta fall vara bitar från ett liggunderlag. Hos min generalleverantör av "bra-att-ha-saker", dvs andrahandsaffären, hade jag för ett tag sedan fyndat 5 stycken begagnade men helt prima liggunderlag till ett paketpriset av 20 kronor. Ett av dem kom nu till bra användning.

Av det 15 mm tjocka liggunderlaget skar jag till 5 st bitar (i mitt fall 400 x 220 mm) som med kontaktlim limmades ihop till två tjocka plattor. Med två bitar i den ena och tre bitar i den andra plattan.

Jag valde sedan att sy och placera dem i en förvaringspåse av kraftig mesh. Fördelen med mesh är att ytan är greppvänlig och att flottören torkar lätt. Men det går givetvis bra med annan typ av väv.

I varje kortända finns fastsydda handtag (remmar) vilka kan underlätta när man skall hålla och trär på/drar av flottören.

Öppningen har gjorts trattformad (med en mattkniv) och paddelbladet kan då lätt styra in i flottören. Paddeln pressas fast mellan de två tjocka plattorna och sitter ordentligt fast.

Förvaring på kajaken
Ett sätt för att ha flottören nära till hands är att spänna fast den under ett par gummilinor på akterdäck.

Länktips
Här länk till en webbsida med några bilder som beskrivet flottörtekniken i detalj.

Här en webbplats med två tips hur man kan göra flottörer till vanliga vingpaddlar.

Ritning tygfodral till flottör (pdf 42 kB)

Copyright 2004 Anders Jonsson
www.andersj.se


Fodral av mesh med 5 st liggunderlagsbitar inuti. I en kanal runt öppningen finns en spänd gummilina (5 mm) med listopper. Flottören har ordentliga bärremmar för att underlätta handhavandet.


Paddelbladet skjuts in och kläms fast i flottören.


Öppningen på plattorna har gjorts trattformad så att paddelbladet lätt kan skjutas in i flottören.

Translate »