Kajakkärra

 

Kajakkärra
[030615]

Har man nära till sitt paddelvatten är ett transportalternativ att ta kajaken på en kärra i stället för med bilen. Dessutom får man lite uppfriskande träning både före och efter paddelturen, och det är ju inte helt fel. En kärra är även bra att vid transport förbi hinder eller mellan två paddelvatten.

Men huvudsyftet med min kärra är att använda den för att transportera kajaken från huset ner till havet, en sträcka på ca 1 km.

Tanken var som vanligt att i största möjliga mån använda material som jag hade hemma. Jag hade tidigare fått en hög med fyrkantiga aluminiumrör från en kasserad mässmonter och de kom nu till bra användning.

Min kravspecifikation var:

  • Låg vikt
  • Hopfällbar
  • Använda material jag har hemma
  • Skall rulla lätt och tyst
  • Stadig

Hjul
Däck med alu-fälgar togs från en kasserad barncykel (16", 40 cm). Till skillnad från vanliga "kärrhjul" har ju cykelhjul en genomgående axel som måste fästas på båda sidor om hjulet för att det skall sitta riktigt stadigt vilket innebär lite fler delar.

Lösningen
Kärran består av ett tvärgående aluminiumrör med en platta som kölen vilar mot. De två "hjulpaketen" skruvas fast på röret med M6-bult och vingmuttrar. Då kan kärran lätt fällas ihop eller packas i delar.

Packa i eller på kajaken
I de fall jag startar och avslutar paddlingen i viken hemma tar jag inte med kärran i kajaken, utan jag låser helt enkelt fast den och cykeln vid stranden.

Skall man packa kärran i en kajak utan skott är det bara att vika ihop kärran och skjuta in den i packutrymmet bakom sitsen. Eller så ta man den i delar. Har man som jag vattentäta skott i kajaken lossar man vingmuttrarna och packar kärran in delar.

Fastsättning av kajaken
Då min Kavat har plan köl/botten behövdes inga större anordningar för att spänna fast kajaken på kärran. Kajaken vilar både under och på sidorna mot stöd klädda med "liggunderlagsplast". För att spänna fast kajaken används en vanlig rem som träs runt sittbrunnen.

Cykelfäste
För att koppla och dra kajaken efter cykeln har jag gjort en speciell anordning för detta som fästs på pakethållaren. Beskrivning kommer separat.

"Bra ha saker"
Jag sparar alla typer av "bra ha saker", dvs sådant som kan komma till användning för att göra olika typer av prylar. För det mesta kan återanvändas på ett eller annat sätt. Det gäller kanske bara att tänk i lite nya banor. Andra skulle nog kanske kalla det för skräp, men som i detta fall blev "skräpet" en fullt fungerande kajakkärra till en kostnad av 0:-.

Vikt: 4.1 kg

Ritning kajakkärran (62 kB)

Copyright Anders Jonsson 2003


Kajaken spänns fast på kärran med en rem.Kärran sedd framifrån.


Närstudie.


Närstudie.


Hopfälld kärra utan hjul.


Kärran kan lätt plockas ner i tre delar.


Translate »