Länspump

 

Länspump
[020805]

Det behövs inte mer än några rör, en plastskiva att göra lock och runda plastskivor av, cykelslang och några skruvar, muttrar och brickor för att göra en länspump. Denna länspump gjorde jag på några timmar och då hade jag ingen ritning att gå efter. Nu har jag det. Pumpen fungerar helt perfekt.

Funktion
För att tömma kajaken på vatten håller man pumpen stående i sittbrunnen (eller i en packlucka). När man för handtaget och pumpstången upp och ner sugs vattnet in i underkant och sprutar sedan ut genom sidoröret i pumphusets överkant.

Pumphus
Pumphuset är gjort att ett vanligt avloppsrör. På röret har jag gjort ett hål och limmat fast det mindre sidoröret med epoxy (där vattnet skall spruta ut).


Länspumpens huvuddelar.

Bottenventil
Bottenventilen består av en rund plastskiva med flera borrade småhål. Ovanpå den är en packning (av cykelslang) fastskruvad. Ventilen har som uppgift att öppna och släppa in vattnet i pumphuset, men inte att släppa ut vattnet.

Pumpdel
Längst ner på pumpstången sitter "kolven". När pumpstången dras uppåt bildas undertryck i utrymmet under kolven, bottenventilen öppnas och vatten sugs in i pumphuset.

När kolven förs neråt stängs bottenventilen och ventilgummit i kolven viks uppåt. Vattnet pressas då upp längs med kanten till utrymmet ovanför kolven. När kolven åter förs uppåt är det vattnet ovanför kolven som sprutar ut ur pumpen.

Kolven består av två runda plastskivor. Mellan dem sitter en packning (av cykelslang). Packningen görs ca 1-2 mm bredare är rörets innerdiameter. Som pumpstång kan man använda ett aluminium- eller plaströr. Längst upp på pumphuset sitter locket. Det bör man kunna ta loss så man kan serva pumpen lätt.

För att pumpen skall synas bra målades den slutligen i röd signalfärg och runt pumphuset limmades en bit liggunderlag så att pumpen flyter.

Pumpens placering på min kajak
Pumpen säkras med en kort gummilina och spänns fast under gummilinorna framför sittbrunnen.

Att tänka på
A ll utrustning behöver någon form av översyn. Så ha gärna som vana att kontrollera och prova pumpen, och övrig viktig utrustning, inför varje paddling.

Miljöbilder på pumpen "in action" kommer snart.

Ritning länspump (pdf, 150kB)


Den färdiga länspumpen, klar att användas.


Länspumpens olika delar.

Translate »