Nätpåse på kajakdäcket

 

Nätpåse på kajakdäcket
[030831]

Ett vanligt sätt för att ha saker lätt tillgängliga när man paddlar kajak är att spänna fast dem under gummilinor på däcket. Det fungerar bra med större saker som vätskeflaska, pump etc, men sämre med mindre saker som glasögon, handskar, kikare, kamera osv.

Ett sätt är då att ha gummilinor och vid behov komplettera med en löstagbar nätpåse. I nätpåsen kan man ha både små som stora prylar.

En både flexibel och enkel lösning är att använda en vanlig nätpåse som man normalt har till barnvagnar. De tål en hel del, är töjbara och rymmer mycket och har resår runt öppningen. Priset för en ny nätpåse brukar ligga runt 50 kr/st, eller så kan man köpa en begagnad påse för några kronor. Nätpåsar kan man ha både på för- och akterdäck, och resårbandet i öppningen håller påsen stängd.

Fastsättning på kajaken
I nätpåsens fyra hörn kan man ha korta linstumpar för att surra fast påsen i däckslinan. Man kan även använda gummilinor och små plastkrokar eller "snabbfästen" av remmar och resårband.

Hand-/axelremsväska
Kompletterar man nätpåsen med en spännrem eller en kort lina kan den även användas som hand- eller axelremsväska. Inför en kortare paddeltur kan man packa nätpåsen hemma med allt som skall med, och framme vid paddelvattnet stuvas vissa saker i kajaken och övrigt som man vill ha tillgängligt får ligga kvar i påsen på däcket. Nätpåsen kan även underlätta när man skall bära utrustning från kajaken till lägerplatsen.

Permanent fastsättning
Vill man ha nätet permanent fastsatt på däcket kan man sprätta upp sidosömmarna, klippa nätet i två delar, och fästa det antingen för eller akter om sittbrunnen. Eller både och.

Ankare
Är man ute och fiskar från kajaken, och inte vill driva med vinden, kan man lägga några stenar i nätpåsen, surra fast en lång lina och använda påsen som ett enkelt ankare. Jag har alltid en lång lina liggande på akterdäck.

Copyright 2003 Anders Jonsson


Nätpåsen fastsatt på kajaken. Perfekt för att ha saker nära till hands.


Är man ute och fiskar kan man t ex ha håv, askar med drag/flugor osv i nätpåsen.


Jag använde nätpåsen från en barnvagn som vi hade stående.


I hörnen på nätpåsen sattes korta linor.


Knyter man ihop linorna i öppningen kan man bära och hänga påsen.


Translate »