Transportkapell till kajak

 

Transportkapell till kajak
[030601]

Ibland är det bra att kunna täcka över sittbrunnshålet på kajaken. T ex vid förvaring utomhus, transport och förflyttning på land, vid strandhugg eller när man har slagit läger för natten. Då kan man förvara och ha prylar liggande i sittbrunnen och man slipper att få insekter, regnvatten, sand, löv och annat jox i kajaken. Ett sätt är att använda ett "transportkapell". Något som man kan göra lätt själv.

Man behöver:

- En bit PU-belagd nylonväv eller liknande
- Gummilina eller kraftigt resårband
- Ev. en linstopper

Så här kan man göra:

  1. Gör en mall av sittbrunnens form genom att lägga ett stort pappark över hålet och rita av på utsidan. Klipp ut mallen. Fäst mallen på väven med några tejpbitar och markera formen med en krita eller penna. Lägg sedan till 10 mm sömsmån runt om. Klipp ut toppdelen. Klipp till bitarna till kanalen. Mät med måttband så de blir tillräckligt långa. Gör dem för säkerhets skull 5-10 cm längre än nödvändigt.

    I mitt fall räckte det med en 25 mm bred kanal för att den skulle nå runt sargen (av tunn plywood). Kontrollera hur bred kanal du behöver, och öka detta mått vid behov! Mina två kanalremsor blev 70 mm breda (10+10+25+25 mm).
  2. Lägg ihop de två kanaldelarna, räta mot räta, och sy ihop i ena änden.
  3. Vik sömsmånen åt sidan och sy en fin stickning längs med skarven från rätsidan. Nu har du en kanal som räcker runt om hela toppdelen.
  4. Vik kanalen på mitten, med rätan utåt, och fäst den vid skarven mitt fram på toppdelen. Nåla fast ena sidan från fram- till bakkant. Nåla sedan den andra sidan. Vik in kanten i kanalens ände ca 10 mm (se 4 A-B). För att inte få hål i väven efter knappnålarna nålar jag i sömsmånen.
  5. Sy fast kanalen i toppdelen. Sicksacka sedan kanten. Vik sömsmånen åt sidan (in mot toppdelen) och sy en fin stickning längs med kanten från rätan (som med kanalen i punkt 3).
  6. Trä i gummilinan/resårbandet i kanalen med hjälp av en säkerhetsnål. Sedan är det dags att prova kapellet på kajaken. Spänn gummilinan så att kapellet sitter ordentligt fast på sittbrunnssargen. Knyt ihop gummilinan eller sätt en linstopper i änden (om du använder gummilina). Då kan man spänna och slacka linan vid behov. Använder man ett brett resårband kan det sys fast i kanalen runt om.

Packpåse
Om man vill kan man göra en liten packpåse att förvara transportkapellet i. Påsen med kapellet kan man t ex fästa bakom sitsen.

Transport- & "vanligt" kapell
Tillvägagångssättet att göra detta transportkapell och ett "vanligt" sittbrunnskapell, med hål för kroppen, är mer eller mindre lika. Det som skiljer är att man börjar abetet med att göra "struten/röret" för kroppen i toppdelen. Sedan fortsätter man enligt anvisningen här ovan.

Så har du även tänkt att göra ett vanligt kapell är det en bra idé att spara pappmallen då den kommer att behövas till detta. Anvisningen för att göra ett vanligt kapell kommer separat på min webbplats.

Copyright Anders Jonsson 2003


Min kajak med transportkapell.Pappmallen fixas till. Pappen är fasttejpad i fram- och bakkant för att den skall ligga helt stilla.


Translate »