Att packa lätt är inget nytt fenomen utan det har man gjort i över 100 år! Och som med mycket annat så startade det hela i USA. Längs vandringslederna i USA som Appalachian Trail, Pacific Crest Trail och Continental Divide Trail, är det mycket populärt med ultralight backpacking, dvs att vandra med lätt packning. Och då t ex Appalachian Trail är 350 mil kan det vara klokt att ha en lätt packningen!

Benämningar som alla använder och förstår
För att underlätta pratar man ofta om "base weight" (grundvikt), vilket helt enkelt är vikten på grundutrustningen. Dvs ryggsäcken packad med alla prylar - exklusive mat, vatten och bränsle. Du räknar inte heller med extraprylar som stavar, glasögon, kamera, kikare etc och det du har på kroppen. En traditionell grundutrustning brukar väga runt 10 kg, en ultralätt under 5,5 kg.

Olika viktklasser/grundvikter:

Super Ultralight (Super ultralätt )
1,8-2,3 kg (4-5 pounds)
Ultralight (ultralätt)
Under 5,5 kg (12 pounds)
Light weight (lättvikt )
5,5-9 kg (12-20 pounds)
Traditionell
9-14 kg (20-30 pounds)
Över 14 kg - skyll dig själv :)

Detta är inarbetade benämningar som används av vandrare och friluftsfolk världen över. Inte minst när man Googlar och söker information och fakta på nätet är det en stor fördel om alla använder samma benämningar.

Varför packa lätt?
Det finns många anledningar till att vandra med en lätt packning. En är att det helt enkelt inte är något större nöje att kånka omkring på en massa skrymmande och tunga prylar. Det sliter på kroppen och kan lätt förstöra en annars trevlig tur. Med en lätt och slimmad packning blir vandringen en njutning och inte bara ett tungt slit för att nå fram till slutmålet!

En annan anledning kan vara rent medicinsk. Med rygg-, ben- eller fotproblem osv kan en lätt packning vara enda lösningen för att man överhuvudtaget skall kunna komma ut på vandring. Du bär kanske en tung packning idag och har inga problem med det, men förslitningsskador, ledvärk osv kan tyvärr dyka upp med åren!

Vem är intresserad av detta?
Nu är det är inte bara friluftsfolk som är intresserade av att packa lätt utan det finns andra, t ex:

  • Pilgrimer
  • Skärmflygare på långflygning
  • Vandrande hantverkare mm

Komfort
Med en slimmad och lätt packning har man det hur bra som helst. Det är alltså INTE frågan om självplågeri eller prylhysteri! Tvärt om! Att glida fram mellan stock och sten med 5-10 kg på ryggen är givetvis en ren njutning! Och i ryggsäcken finns ett rymligt tält/tarp, god mat, bröd, extra tilltugg och godis, vatten, extrakläder, kök- och sovprylar osv.

Köpa eller göra själv
Själv gör jag merparten av mina prylar själv, och det har jag alltid gjort! Och det oavsätt om det nu gäller lätta friluftsprylar eller helt andra saker.

Så här gör jag
På dessa sidor beskriver jag hur jag har gjort för att optimera och minska vikten på min packning. Men du kan givetvis göra på ett helt annat sätt! För ofta är det inte frågan om en viss sak är rätt eller fel, utan vad som en passande lösning för just dig. Vi är trots allt olika!

Utvecklingen, inte minst inom lätt friluftsprylar, går fort och det dyker ständigt upp nya material och nya produkter, idéer och lösningar. Så dessa sidor är i högsta grad levande! Så mer info kommer framöver!

Vi ses där ute!

Vissa bilder används med tillstånd

Copyright © 2003-2007 Anders Jonsson
www.andersj.se/packalatt

Translate »