Sovsäcksöverdrag nr 1
[040531]

Med ett sovsäcksöverdrag kan man förlänga livslängden på sin sovsäck och hålla den ren och torr, t ex om man sover i vindskydd, på vintern osv. Som med allt annat kan det givetvis göras på en mängd olika sätt. Här ett exempel...

Utformning
Jag har här valt att göra sovsäcksöverdragets underdel och sidor i ett stycke. Detta ger få sömmar i marknivå och kanten runt om skyddar bra mot smuts, vatten och väta. Ovandelen är av en vattentät 2-lagers membranväv. Alla sömmar är tejpade.

Storlek
Detta överdrag 210 cm långt. Bredden är 80 cm i axelhöjd och 50 cm i fotdelen. Dessa mått kan anpassas och ändras om man vill. Den 15 cm höga kanten runt om göra även att överdraget blir ytterligare en bit rymligare på både bredden/höjden.

Väv
Väv kan vara membranväv, nylon, polyester, bomull-/polyesterväv, ripstop osv. Det är viktigt att väven på ovandelen kan släppa igenom fukt så att det inte bildas kondens.

Förvaring/packning
Överdraget kan vikas ihop och t ex packas / förvaras i en liten enkel persedelpåse (som man syr på några minuter).

Detta överdrag gjordes på några timmar.

Så här kan man göra:

Börja med att klippa till två ovandelar (A) (spegelvända) och underdelen (B) . Lägg till 1 cm sömsmån runt om.

Väven till kantbandet (E) görs ca 10 cm brett och ca 230 cm långt (sömsmån medräknad). Toppdelen (D) görs 17 cm bred och ca 150 cm lång (sömsmån medräknad). Längdmåtten är här ca 20 cm längre än nödvändigt. Klipp dessa delar i rätt längd senare när du syr fast dem. Då är man garderad så att de inte blir för korta.

 1. Sätt ihop ovandelarna räta mot räta och sy ihop dem ca10 cm i underkant. Klipp ett jack i sömsmånen. Vik sömsmånen åt sidan och sy en fin stickning (söm) längs med sömmen från rätan.
 2. Vik in sömsmånen och sy en stickning längs kanten där dragkedjan skall placeras.
 3. Sätt dragkedjan på plats och sy fast den med 1 alt. 2 sömmar.
 4. Vik ihop sidorna vid fotdelen räta mot räta och sy ihop. Vräng, vik sömsmånen åt sidan och sy en fin stickning (söm) längs med sömmen.
 5. Sy ihop toppdelen räta mot räta i ena sidodelen. Vräng, vik sömsmånen åt sidan och sy en fin stickning (söm) längs med sömmen.
 6. Sy ihop toppdelen räta mot räta runt om. Vräng, vik sömsmånen åt sidan och sy en fin stickning (söm) längs med sömmen.
 7. Sy fast ovandelen räta mot räta. Vräng, vik sömsmånen åt sidan och sy en fin stickning (söm) längs med sömmen.
 8. Vik in ena änden på kantbandet (A) och slå ev fast en liten öljett. Vik kantbandet dubbelt med rätan utåt och sy fast det runt om. Utsidan på kantbandet riktat nedåt mot överdragets rätsida. När du har kommit nästan runt om så viker du in den andra änden på samma sätt, slår fast en öljett och syr fram till dragkedjan.
 9. Vik upp kantbandet och sy en fin stickning längs sömmen från rätan. Trä in en lina i kanalen med hjälp av t ex ett utbockat gem.

  Alla sömmar tejpas om man vill ha dem riktigt täta.


  Om man vill kan man avsluta med att sy en liten persedelpåse att förvara överdraget i.


Under- och ovandelen - mått (pdf 7 kB)
Sovsäcksöverdrag - design (pdf 5 kB)

Copyright 2004 Anders Jonsson
www.andersj.se


Här ett sovsäcksöverdrag med en vattentät väv under och på sidorna och en 2-lagers membranväv på ovansidan. Dragkedjan kan som här placeras mitt på överdraget eller i ytterkant (i sömmen mellan sida/ovandelen). Placeras dragkedjan i ytterkant görs ovandelen i ett stycke.
Translate »