Tältkåta nr 1
[040627]

En grundfråga när man skall sy en tältkåta är hur många sidor den skall ha. Det kan vara 4, 5, 6 eller fler. Och alla har de sina för- och nackdelar. Efter att ha gjort några skisser valde jag att göra denna kåta med 4 sidor. Det är en enkel grundform som ger bra boendekomfort, är lätt och snabb att sy, väven kan utnyttjas maximalt och det blir nästan inga spillbitar. Nackdelen är att den blir lite mer vindkänslig, men då den skall användas i skogsterräng så är detta inget problem för oss.

Storleken anpassades efter den 149 cm breda väven. Jag vill poängtera att alla mått osv är mina personliga val. Du får givetvis göra på ett helt annat sätt! Men så här gjorde jag i alla fall.

Användningsområde
Denna kåta är alltså tänkt för våra turer i skogsterräng och kommer inte att bli utsatt för extrem vind då det i regel finns gott om bra och skyddade platser att slå läger på. Den är inte tänkt för fjällterräng utan är mer en lätt ”skogsluffarkåta”.

Att tänka på
Det man som vanlig bör tänka på är att ju fler finesser och detaljer man har, desto mer kan krångla och gå sönder. En grundregel kan alltså vara att göra enkla och funktionella lösningar. Och att förstärka alla utsatta delar och detaljer ordentligt. Att fuska med detta kan senare stå än dyrt när man befinner sig ute i skogen! En fördel med att göra sina prylar själv är att man känner sin utrustning in i minsta detalj och söm.

Väv
Material kan vara polyester, nylon, polyester/bomull, ripstop osv. Jag använde en nylonväv med reflekterande silverfärgad (PU) insida (70 gram/m2) och priset var 31 kronor/meter. Det behövdes i detta fall ca 12 meter väv vilket innebar en kostnad på 370 kronor. Väv till mark-/toppventil, lös golvväv, innertält osv tillkommer.

Klippa till delarna
Väven rullades ut på golvet, sträcktes och fästes med silvertape i hörnen så att den låg riktigt plant.

Man får vara lätt på handen och inte sträcka väven med våld då det innebär att delarna kan bli sneda och vinda! Jag använde tumstock/måttband, en stor vinkelhake och en lång linjal (ett 2,5 m långt fyrkantsrör av aluminium) för att rita klipplinjerna på vävens avigsida. Delarna klipptes sedan till med sax. Detta moment upprepades tills alla delar var klara.

Sömmar
För att få starka sömmar kan man t ex välja fällsöm eller falsk fällsöm. Utsatta sömmar kan även tejpas för att bli riktigt täta.

Kostnad
Kostnaden för att göra kåtan hamnade på ca 500 kronor och det tycker jag är klart humant.

Vikt
Vikten för grundmodellen är ca 1,5 kg och den tog inte många timmar att sy. Mittstång och ev. tältpinnar tillkommer.


Förslag på lösningar:

Stormlinor
För att kåtan skall klara vind bör man runt om ha ett antal fästen för stormlinor. Fästena kan som i detta exempel göras av fyrdubbel väv. Ett alternativ till linor är att använda remmar, men vill man hålla nere vikten är linor att föredra.

Stormmattor
Runt om kan man ha stormmattor som antingen kan vikas utåt eller inåt. Vid blåst, snö och regn kan stormmattorna vikas utåt och säkras med stenar, snö, stockar eller vad man har att tillgå. Bredden på stormmattorna kan vara ca 15-20 cm.

Dörr/öppning
I dörröppningen sitter i mitt fall en lång dragkedja, så den sidan kan mer eller mindre öppnas helt. Det finns dragkedjor på rulle som man kan köpa och klippa i önskad längd. På varje sida av dörröppningen kan man ha korta linor så att dörrväven kan knytas upp och fästas i öppet läge.

Mittstång
I en andrahandsaffär köpte jag ett begagnat tält för 20 kronor. Tältstängerna gjordes om till mittstång med justerbar längd. När det gäller val av mittstång så är det en balansgång mellan vikt och styrka. Ev. blir det en annan mittstång framöver, men jag börjar så här i alla fall.

Torklina
Runt om väggen inne i kåtan kan man ha en torklina där prylar kan förvaras och torkas. Det är bra om linans längd kan justeras.

Toppventil - frånluft
Överst på kåtan kan man ha en läs toppventil som antingen kan öppnas och stängas från ut- eller insidan. Den kan även kombineras med ett löst myggnät. För att få bra drag när man eldar inne i kåtan öppnas toppventilen på läsidan. Då blir det baksug och luften sugs upp och ut ur kåtan. Tänk på att ha tilluft!

Markventilation - tilluft
Luften in i kåtan (tilluften) kan antingen tas in genom att man öppnar dragkedjan en bit. Man kan även ha en liten glipa/luftspalt mellan väven och marken eller så kan man ha luftventiler runt om kåtan i marknivå. Öppnas ventilen på ”vindsidan” så trycks tilluften in i kåtan.

Myggsäker öppning
Vill man ha öppningen öppen även myggrika dagar kan ett löst myggnät som fästs med kardborre, krokar, linor eller liknande vara lösningen.

Golv
Man vill kanske ha ett golv. Då kan man ha en lös golvväv som fästs i kåtans hörn. Min golvväv är delbar så jag kan vika bort en del och ha en liten kamin/eldstad inne i kåtan.

Innertält
För att slippa insekter och flygfän kan man sy ett löst innertält av t ex myggnät. Gäller det vinterturer och isolering gör man innertältet av en tunn heltäckande väv.

Hållare för lykta, lampa, prylar m.m.
På mittstången kan man fästa olika typer av hållare och stänger där man kan hänga lampor, lyktor eller för att förvara och torka prylar. Tänk på skaderisken och undvik vassa pinnar och stänger! Används pinnar/stänger kan ändarna bockas och rundas.

Prylhållare
På väggarna kan man ha meshpåsar, linor, krokar, hålband osv där man kan hänga och förvara prylar, kläder osv.

Kamin och eldlåda
Att ha en eld inne i kåtan är en klar höjdare. Man kan t ex ha en liten kamin eller en liten plåtlåda att elda i. OBS! Tänk på brandrisken och att ha bra ventilation så att det kan komma in ordentligt med syre i kåtan! Jag har provat att tända eld på min väv (på en provbit) men det gick inte. Tänk även på att det kan smätta iväg glöd från elden!

Här grundstegen som man kan använda för att göra denna typ av tältkåta:

Börja med att klippa till delarna.

  1. Sy ihop vänster- och högerdelarna på tre av sidostyckena.
  2. Fålla kanterna (kortsidorna och ytterkanten) på de tre långa stormmattorna och sy fast dem på sidostyckena.
  3. Fålla kanten och sy fast dragkedjan mitt på det fjärde sidostycket.
  4. Fålla kanterna (kortsidorna och ytterkanten) på de två korta stormmattorna och sy fast dem på det fjärde sidostycket med dragkedjan.
  5. Sy ihop de fyra sidostyckena. Glöm inte att sätta stormlinefästen, markfästen osv på plats innan delarna sys ihop!
  6. Fålla kanten i toppöppningen. Förstärk kanten runt om t ex med en smal rem, sätt remmarna till mittstången på plats och gör fästena till lattorna.
  7. Tillverka en mittstång.
  8. Sy en toppventil
  9. Gör markventiler runt om (extra tillbehör)
  10. Sy en lös golvväv (extra tillbehör)

Kåta 1 - (pdf 10kB)
Kåta 2- (pdf 12kB)
Kåta 3- (pdf 7kB)
Kåta 4- (pdf 13kB)

Copyright 2004 Anders Jonsson
www.andersj.se


Övernattning i Svartedalen, några mil norr om Göteborg.




För att få rätt känsla av hur stor kåtan skulle bli började jag med att spänna upp linor och gjorde en modell i skala 1:1. Det är ett enkelt sätt för att kontrollera och se att alla mått stämmer och det blir som man har tänkt sig.


Väven rullades ut på golvet och fästes i hörnen med silvertape. Här syns den stora vinkelhaken (gjord av ett kvadratiskt alu-rör) som jag använder för att få räta vinklar.


Toppventilen, här med myggnät, kan lätt öppnas och stängas.


Ett av de fyra fästena där gummilinorna i toppventilens hörn krokas fast.

Ett linfäste. I Linögglan fästs torklinan.

Linfästet är på plats.


Skydd ovanför dragkedjan.


Sprinten till den justerbara mittstången.


Öppningen i toppen spänns ut med fyra lattor (plastlister). Fästena i hörnen är gjorda av vikta rembitar.


Runt om finns markventiler för tilluft. De kan vid behov fällas ner och stängas.


På torklinan kan man hänga och förvara prylar.


Otrolig komfort och stor mysfaktor!

Translate »