Skalhandske nr 1
[040210]

En skalhandske i kombination med en lös innervante är en bra lösning för att hålla händerna torra och varma.

En lös innervante underlättar och gör det även enklare då handske och vante kan torkas var för sig om de blir blöta. Kombinera med olika typer av innervantar allt efter aktivitet, väder, vind och årstid.

Här ett exempel hur man kan göra en skalhandske.

Material
Tyg till en skalhandske kan vara Cordura, polyester, polyester/bomull, Ventile, Gore-tex, bävernylon osv. Använder man membrantyg kan sömmarna gärna tejpas så de blir riktigt täta.

För att öka livslängden på handsken kan man förstärka slitytorna (handflata och tumme) med ett extra tyglager, t ex Cordura.

Tygdelarna på denna handske:

Del A - ovandel
Del B - yttre underdel inkl. förstärkningar
Del C - inre underdel
Del D - tumme
Del E + F - handledsband

Övriga tillbehör kan vara resårband, öljetter, gummilina (ca 3 mm), D-ringar, linstopper och kardborre (ca 20 mm bred).

Gör ett prov
Första gången man använder ett mönster är det en god idé att sy upp ett prov av lite skrottyg. Så man vet att det blir som man har tänkt sig innan man gör den "skarpa" prylen. Då har man möjlighet att slutjustera mönstret innan man sätter igång på riktigt. Efter det har man sitt "personliga" mönster med bra passform och man kan lätt sy upp fler exemplar.

Så här kan man göra:

  1. klipp ut tygdelarna. Två av varje (en vänster- och en högerdel).
  2. Vill man ha en extra slitstark handske börjar man med att sy fast förstärkningar på tummen och handflatan, dvs på del B.
  3. Dags att göra tummen och den kan vara lite klurig att få till, så träna gärna först på några mindre provbitar. Börja med att sy mellan markeringarna (1) och (2). Ev. kan man ha en smalare sömsmån än 10 mm runt tummen då det kan underlätta.
  4. Fäst ihop tummen och sy runt om (mellan markering 2 och 3).
  5. Lägg ihop underdelarna B och C räta mot räta och sy ihop.
  6. Vik sömsmånen åt sidan och sy en fin stickning längs sömmen från utsidan. Använder man membranväv, t ex Gore-tex, tejpar man gärna sömmarna på insidan allt eftersom delarna sys ihop.
  7. Vill man att handsken skall sitt åt kring handlederna kan man göra någon form av reglering eller åtdragning. Ett enkelt sätt är att spänna och sick-sacka fast ett resårband tvärs över ovandelen (på insidan). Ett annat sätt är som här att ha ett band med D-ring och kardborre för steglös reglering.

    Vik ihop banden på längden räta mot räta och sy ihop längs långsidan och ena kortsidan. Klipp rent.
  8. Vräng banden och sy en fin stickning längs ytterkanterna.
  9. Sy fast en D-ring i änden på det korta bandet. Sy fast kardborre på det längre bandet. Ca 60 mm mjuk kardborre och ca 100 mm hård kardborre.
  10. Tejpa eller nåla fast banden på handskens ovansida vid handleden. Man kan t ex använda maskeringstejp som lätt kan lossas och som inte lämnar märken på tyget. Infästningsdelarna placeras i sömsmånen. OBS! Dubbelkolla att banden verkligen sitter rätt! Den korta remmen, med D-ringen, placeras gärna uppåt (mot tummen).
  11. Lägg ihop de två handskhalvorna räta mot räta och sy ihop dem runt ytterkanten. Klipp ner sömsmånen och tejpa ev. ytterkanten runt om.
  12. Vräng handsken.
  13. Gör hål och slå fast två öljetter i bakkant på handskens ovansida. Förstärk ev. med små lösa tygbitar på insidan.
  14. Vik/fålla kanten 25 mm och sy kanalen runt om.
  15. Trä in gummilinan i kanalen. Som hjälp kan man t ex använda ett utbockat gem. Sätt en linstopper i ändan av linan. Klart!

Skalhandske nr 1 - Del A (pdf 348 kB)
Skalhandske nr 1 - Del B (pdf 347 kB)
Skalhandske nr 1 - Del C (pdf 346 kB)
Skalhandske nr 1 - Del D (pdf 347 kB)
Skalhandske nr 1 - Del E+F (pdf 348 kB)


"Strykbrädan" med en rund mall för strykning och tejpning av kluriga sömmar på mössor, kepsar, jackor osv.

Copyright 2004 Anders Jonsson
www.andersj.se


Skalhandske sydd av 3-lagers Gore-Tex. Handflatan (greppytan) och tummens undersida är förstärkt med kraftig Cordura. Som innervante kan man t ex använda en hemmagjord vante av fleece, ull eller liknande. Se t ex tipset på vante nr 1.


Vid handleden kan man som här välja att kunna reglera vidden med hjälp av ett band med kardborre.
Ett annat sätt är att spänna och sy fast ett resårband tvärt över handsken (på insidan). Det korta bandet med D-ringen sätter man på sidan med tummen.


Att tejpa sömmar kan vara lite trixigt om formerna t ex är runda och välvda. Då fungerar det inte alltid så bra med en vanlig plan strykbräda. För att underlätta arbetet använder jag då även denna lilla "strykbräda". De lösa runda mallarna är vridbara och kan fästas på många olika sätt.

Den används t ex för att pressa och tejpa sömmar på handskar, kepsar, jackor, damasker, byxor osv. Strykbrädan består av en tjock bräda med M8-bultar där jag med två vanliga "byggvinklar" fäster olika "mallar". Mallarna är gjorda av hoplimmade spånskivebitar. Bredden på mallarna är ca 30 mm och ytan är lätt rundad i sidled och sedan klädd med två lager av ett tjockare tyg. Så ytan blir mjuk.

Under den tjocka bottenbrädan finns gummilister så den står riktigt stadigt på bordet och inte glider iväg när jag trycker på med strykjärnet.


Handsken träs på en av mallarna och tejpen kan utan problem strykas fast runt ytterkanten.


Öppningen kan t ex regleras med gummilina och linstopper.


En skalhandske av tät bomull/polyesterväv.
Resårbandet vid handleden är fastsytt med sick-sack.

Translate »