Vadarpåsar/vadarstövel
(Grävpåsar)

[050417]

När man t ex vandrar i fjällen kan man bli tvungen att ta sig över bäckar och vattendrag. Så vad gör man vid en bäck med strid ström och djupt vatten som når upp ovanför stövlarna / kängorna?

några tänkbara alternativ:

  • Ta en omväg och leta upp en plats där vattnet är grundare och lugnare. Detta kan ta extra tid och kraft. Det kan dock vara ett klokt beslut om vattnet är mycket strömt.
  • Knata över och bry dig inte om att du blir våt. Du får sedan leva med att skor, fötter och stumpor är våta. Vissa gillar det, andra inte.
  • Ta av dig skor, strumpor, byxor och vada över. Ingen höjdare om det är smältvatten och kallt i vattnet. Fötter och tår kan dessutom skadas. Sandaler kan användas. Tar tid och är omständigt. Inte minst om man måste över flera vattendrag.
  • Använd vadarstövlar eller Cover Boots för att skydda skor, fötter och byxor. Det är ett bra sätt för att komma över torrskodd. Nackdelen är att de normalt väger mycket och är skymmande.

Här är ett exempel på ett par lätta vadarpåsar (vadarstövlar), som även kan användas vid fiske, att bära vatten i, som sittunderlag, markskydd i tarpet / absiden, som packpåse, till kudde mm.

Denna modell kan även användas till grävpåsar att ha i snö på vintern. Men sidostycket görs då av en vindtät väv som andas.

Utformning
Dessa vadarpåsar är formsydda påsar som träs utanpå skor och byxor, och det tar inte många sekunder.

Sidostycket kan göras av tunn väv. Det viktiga är att den är vattentät, väger lite och tar liten plats. För att det inte skall bli hål i underkant görs den nedre delen av en tjockare väv, t ex Cordura eller liknande. Den kan även kompletteras med fastlimmad extraväv under och runt om. Det är en avvägning mellan vikt och slitstyrka.

Längden görs så att den gärna går upp ovanför knäet. Då är den lätt att dra fast. Alternativt kan den göras lägre så den slutar under knäet. Som en damask. Men då kan man givetvis inte gå i lika djupt vatten.

För att täta sömmarna används antingen tejp eller flytande tätningsmedel som finns på tub.

Sulan i detta exempel är gjord efter mina kängor (storlek 42). Den kan användas till mindre skor men till större skor måste sulan förstoras. Påsarna är liksidiga, dvs det är ingen vänster- och högerpåse.

Laga hål
Jag vet att det med tiden kan bli små hål i den nedre delen men de är inga problem att laga även ute i fält. Jag kan t ex använda plåster, tejp, en laglapp, tätningsmedel på tub osv. I skogsterräng med gran och tall kan en klick kåda och en bit plast från en vanlig plastpåse användas.

Är jag hemma kan jag limma (kontaktlim) Cordura, galon eller liknande över hål och slitna partier. Sedan är det ju inte hela världen om det nu skulle råka komma in några droppar vatten.

Material och vikt
Sidostycket till dessa vadarstövlar gjordes av en tunn polyesterväv (70g/m2) och till förstärkningen och sulan användes en kraftig nylonväv (260 g/m2). Vikten blev 90 g/påse.

Så här kan man göra:

Klipp till delarna (sidostycke, förstärkning och sula). Två av varje.

  1. Klipp jack och fålla kanterna till kanalen.
  2. Vik ner och fålla ovankanten. Kanalen är klar.
  3. Sätt ihop sidotycket och förstärkningen räta mot räta och sy ihop.
  4. Vik sömsmånen uppåt och sy fast med en fin stickning.
  5. Vik ihop sidostycket räta mot räta. Sätt remmen till skosnöret på plats. Den placeras ca 12 cm från underkant. Sy ihop.
  6. Vik sömsmånen åt sidan och sy fast den med en fin stickning från rätan.
  7. Nåla fast sulan ute i sömsmånen och sy fast den.
  8. Vikt sömsmånen uppåt och sy fast med en fin stickning. Täta alla sömmar. Trä i gummilinan och knyt fast skosnöret. Klart!

Vadarpåsarna kan även förstärkas med en sula under (limmas fast med kontaktlim). Även på förstärkningen runt om kan man limma fast väv som extra slitskydd.

Sidostycke (pdf 12 kB)
Sula (pdf 10 kB)

Copyright 2005 Anders Jonsson
www.andersj.se


Enkla och lätta vadarpåsar.


Insektsinventering i en öringbäck. Med vadarpåsar hålls kängor och fötter torra. Hoppackade ryms de lätt i fickan.


Förstärkningen i underkant tejpas fast på sidostycket och sys fast.


Remmen i bakkant där skosnöret är fastsatt.


Inne i vadarpåsen kan man ha en sula av tunn liggunderlagsplast (inget måste).


En färdig vadarpåse. Gummilina och linstopper i ovankant och skosnöre i underkant för att dra åt påsen kring skorna.


Min dotter Hanna (skostorlek 37) använder mina vadarpåsar och det fungerar helt perfekt.


Litet format och låg vikt (90 gram).

Translate »