Fyll på engångstuben!
[030215]

De engångstuber av plast som normalt slängs när de är tomma kan faktiskt vara riktigt användbara för oss frilufsare. Man kan t ex göra "minituber" för att ta med en lagom mängd tandkräm, diskmedel, ketchup, senap, smör, pålägg, mjukost, schampo osv på turen i skogen, till fjälls eller till sjöss i kajaken. Dessutom är det bra om man återanvänder material som i regel slängs!

Så här kan man göra:

  • Ta en plasttub och klipp av en lagom stor del av bakänden med en sax. Tvätta rent tuben.
  • Mät och stansa två eller tre hål (ca 3-4 mm stora) ca 5 mm från tubens bakkant och långsida. Antalet hål är beroende på tubens bredd. Till en bredare tub kan det även behövas ett hål i mitten för att det skall bli riktigt tätt.


Två hemmagjorda påfyllningsbara tuber, här i "miniformat". Den större för schampo/body/disk och den mindre för tandkräm. Tandkrämstuben är inte mycket större än en tändsticksask.

  • Såga till två plastlister, borra två (tre) hål och runda kanterna med fil och sandpapper. Gör listerna ca 10 mm breda (ca 2-3 mm tjocka). Listerna görs någon mm bredare är tuben. En kasserad isskrapa passar bra att göra platslister av.
  • Spruta ner en lagom mängd tandkräm i tuben (eller vad du nu vill fylla den med).
  • Sätt plastlisterna på plats och dra fast dem med skruvarna. Man kan antingen använda små plåtskruvar eller M3-skruv. Borra hålen i ena plastlisten lite för små så behövs inga muttrar, utan skruvarna dras fast i plasten. Skruva åt locket och provtryck tuben med fingrarna och kolla så att den håller tätt. Komplettera ev. med en gummitätning emellan.

Tuberna kan lätt öppnas, tvättas rent och fyllas med nytt innehåll när det är dags att bege sig ut.

Skall du ha pålägg, matvaror, tandkräm etc i tuben. Använd då en tub som är avsedd för livsmedel (det kan vara olika plastmaterial i tuberna).


En lagom stor bit av tandkrämstuben klipptes av.


Det behövs 1 tub, 2 (alt. 3) skruvar och 2 plastlister.

För att få det riktigt tätt kan man även ha en bit gummi som packning. Plastlisterna görs t ex av en kasserad isskrapa. Skruvarna är i detta fall 2 försänkta M3-skruvar (längd 4 mm).


Tuben fylls och plastlisterna skruvas fast.

Translate »