Lättviktskök nr 2
[030629]

På en av mina turer till den lokala andrahandsaffären hittade jag ett Metakök (Meta 71) som kostade 5 kronor. Nu var det inte själva metaköket jag var ute efter utan kokkärlet/muggen med lock. Den var perfekt att ha till ett lättviktskök med burkbrännare för T-sprit.

Stöden
De tre stöden, som kokkärlen ställs på, gjordes av aluminiumplåt som bockades med en vanlig plattång.
I mitt fall var plåten 1,2 mm tjock. Stöden kan antingen skruvas eller popnitas fast på brännaren. Till detta kök använde jag M3-skruv. OBS! Kontrollera att brännaren blir helt tät!

Brännare
En enkel och lätt burkbrännare kan göras på många olika sätt. Här ett exempel:

Brännaren är gjord av bottendelen från två läskedrycks-/ölburkar. Den ena delen blir botten- och den andra ovandel.

För att kapa av burkarna används lättast ett rakblad fastsatt på en bräda. Rakbladet dras längs burken runt om några varv så att man får en fin och rak brottanvisning/skåra. När man fått ett litet hål är det bara till att försiktigt vicka och trycka på burken tills bottendelen lossar.

Höjden (storleken) på brännaren anpassas efter hur mycket bränsle man vill att den skall kunna innehålla. Använder man endast små kärl/muggar, med kort koktid, räcker det som i detta fallet med en liten/låg brännare (lite bränsle).

I ovandelen görs ett antal hål (se ritningen). Man kan antingen använda borrmaskin, syl eller en grov nål fastsatt på t ex en träkloss. Plåtkanten runt om på ovandelen klipps upp med en sax, med ca 6-8 mm mellan varje jack. Detta görs för att det skall bli enklare att trycka ner ovandelen i bottendelen. Ovandelen placeras alltså inne i bottendelen. Men innan man trycker fast ovandelen skruvas stöden fast och bottendelen fylls med fluffig stenull och över det läggs ett tunt metallnät (så att ullen inte kan sätta igen hålen). Vet inte om det är helt nödvändigt med ull, men jag gör så i alla fall . Små eller få hål i ovandelen ger liten låga och stora/många hål ger stor låga. Ett riktvärde kan vara att göra dem 1,5 - 2,5 mm stora.

Vindskydd
Ett enkelt och lätt vindskydd kan man göra av foliepapper eller en bit från en folieform som ställs runt köket.

Bränsle
Bränslet förvaras i en liten plastflaska. På flaskan har jag ritat en streckad mätskala, där avståndet mellan sträcken motsvarar en fyllning av brännaren. Då är det lätt att uppskatta hur länge bränslet i flaskan kommer att räcka (ungefärligt antal fyllningar/matlagningar) och hur mycket bränsle som har hällts i brännaren.

Packa köket
Brännaren är gjord för att passa inne i Meta- och Trangiamuggen, vilket gör köket mycket slimmat. För säkerhets skull placeras brännaren i en liten plastpåse.

Vikt "miniköket"
Kök/brännare: ca 25 gram
Metamugg med handtag: ca 45 gram
Totalvikt: 70 gram

Vikt tillbehör:
Lock (Meta-/Trangiamuggen): ca 20 gram
Trangiamuggen: ca 60 gram
Litet Trangiakärl: ca 100 gram
Tamoj (hemmabygge): ca 25 gram

Ritning Lättviktskök nr 2 (pdf-fil 216 kB)

Copyright 2003 Anders Jonsson


Lättviktskök nr 2. De tre stöden, av tunn aluminiumplåt, är bockade med en vanlig plattång. Stöden kan t ex skruvas eller popnitas fast på burken. Kontrollera att burken inte läcker!


Köket och "Metamuggen" med handtag (3 dl). De små "klackarna" ytterst på stöden gör att muggen står stadigt och inte kan glida av. Brännaren kan givetvis användas tillsammans med större kokkärl.


Köket är gjort för att rymmas i Meta- och Trangiamuggen och blir då ett praktiskt "minikök" att ha med på diverse småturer.


Litet format och låg vikt. Här är köket med en Trangiamugg (3 dl), vilken i stort sätt har samma mått som Metamuggen.


Köket med ett större Trangia-kokkärl.


För att göra en burkbrännare behövs 2 st dricka/ölburkar, vilka man lättast kapar i rätt längd med ett rakblad fastsatt på en bräda. Det är den undre bottendelen på burken som används.


Brännarens ovan- och bottendel med ull och metallnät.

Translate »