Lättviktskök nr 3
[041121]

Här är ett litet och lätt kök som man kan göra av lite återvinningsmaterial.

Brännare
Brännaren är gjord av bottendelen från två läskburkar. Vikt ca 10 gram. Hur den kan göras framgår av bilderna och pdf-filen nederst.

Kastrull
En tom konservburk av aluminium kan användas som kastrull. Jag använder bl a "fiskbulleburkar" av aluminium som rymmer ca 4,5 dl. Och jag har nu ett litet lager med tomma burkar som jag kan använda.

För att lyfta kastrullen (konservburken) kan man antingen ha en liten "tamoj" eller så borrar man två hål i ovankant på burken och gör ett bärhandtag av en tunn ståltråd. Fördelen med bärhandtaget är att burken kan hängas på en pinne över brännaren eller lägerelden och att avståndet till värmekällan då kan varieras. Vikten på denna typ av konservburk är ca 20 gram.

Lock
Lite foliepapper över burken kan fungera som lock för att snabba på uppvärmningen och så slipper man att få insekter och annat skräp i maten.

Stativet
Detta stativ består av två trådbyglar som t ex kan sätta samman med tunn ståltråd.

Stativet kan göras av tråd, t ex från en klädhängare av den gamla trådtypen, ett par virk-/stickpinnar, najtråd eller som här av material från en hylla som har suttit i en gammal frys. Fördelen med trådhyllan är att trådarna är rostfria. Tråden bockas med en vanlig tång.

Ytterst på byglarna har jag bockat och gjort små klackar, vilket gör att kastrullen står mycket stadigt och inte kan glida av stativet. Det gäller att vara rädd om vätskan och maten när man är ute!

Så här kan man bocka tråden till stativet


1. Tråden kapas.


2. Benen bockas ner.


3a. Klacken skall nu bockas och
tången nyps fast i ytterkant.


3b. Klacken bockas uppåt.


4. Benen bockas åter ner så vinkeln
slutligen blir ca 90 grader.
Om benen är olika långa klipps
de i rätt längd. Klart!

Vindskydd
Ett enkelt och lätt vindskydd kan göras av lite foliepapper som man viker och ställer som ett rör runt köket. Tänk på att ha små lufthål i underkant på vindskyddet.

Packpåse
Köket packas i en vanlig plastpåse eller så syr man en passande påse.

Prova och träna!
Innan man beger sig ut och använder utrustningen skarpt är det viktigt att man har använt den ett antal gånger och vet hur den fungerar. Och att den fungerar! Det gäller att man i alla lägen kan hantera den snabbt, säkert och tryggt!

Varning
Tänk på att all hantering och användande av brännbara vätskor är farligt! Häll försiktigt, spill inte, förvara bränsleflaskan långt från köket och ställ inte köket så att det kan uppstå brand eller personskada! Akta hår, kläder, tältduk osv och var inte dumdristig! Man kan inte vara nog så försiktig!

Burkbrännare (pdf 12 kB)
Stativ nr 1 (pdf 11 kB)

Copyright 2004 Anders Jonsson
www.andersj.se


Ett lightkök gjort av lite återvinningsmaterial. De två trådbyglarna till stativet hålls samman med tunn ståltråd.


Rakbladet dras runt burken och man får på så sätt en liten brottanvisning så man kan trycka och dela burken. Rakbladet sitter fastskruvat på en 25 tjock bräda. Av den övre delen som blir över görs röret/innerväggen.


Nu skall det stora hålet i ovandelen göras. Med en vass mattkniv gjordes en skåra/brottanvisning runt ytterkanten. Det räcker inte att dra kniven runt ytterkanten ett varv utan man får göra detta ett antal gånger så jacket blir tillräckligt djupt. Även på ytan i mitten görs ett antal skåror. Sedan är det till att göra ett hål och försiktigt vicka loss del för del med en liten tång.


För att underlätta borrningen av de små hålen (ca 1,5 mm) runt ytterkanten på ovandelen har jag gjort en enkel jigg till pelarborrmaskinen.


Delarna till brännaren. Ovan-, bottendelen och röret (innerväggen).


För att utvidga bottendelen en bit vickas och pressas den ett antal gånger mot en tomburk.


Vid monteringen av brännaren hålls röret/innerväggen ihop med en tejpbit på insidan. När ovandelen har tryckts fast tas tejpen bort.


Ett hylla från en gammal kasserad frys. De rostfria trådarna klipptes loss och återanvändes för att göra stativet. Ett annat sätt är att använda en klädhängare av den gamla trådmodellen, grov najtråd, stick-/virkpinnar eller liknande.


Av hyllan blev det en hög med rostfria trådar, så nu kan hela familjen få lightkök i julklapp :-)


Brännare (ca 10 gram) och stativ (ca 17 gram). Tråden till stativet bockas med en vanlig tång. Om man vill kan man som här slipa bort trycket på burken med fin smärgelduk.


En tom konservburk av aluminium blir en bra kastrull. Denna burk rymmer ca 4,5 dl och vikten är ca 20 gram.


Burk med bärhandtag av en tunn ståltråd. Man behöver ingen tamoj och burken kan t ex hängas på en pinne.


Klackarna i ytterkant på stativet gör att burken står mycket stadigt. Vill man göra det riktigt enkelt för sig hoppar man över att göra klackar. Givetvis går det bra att ha större kastruller till detta stativ. Foliepapper ställs runt köket som vindskydd.


Används stora och tunga kastruller kan man ha ett stativ där benen är bockade som "L" i underkant. Men det gäller då att ha tungan rätt i mun och bocka båda delarna på exakt samma sätt så benen blir lika långa!


Allt packas i kastrullen/konservburken. Det är brännare, vindskydd (foliepapper), tamoj, stativ och tändstickor. Man får även plats med en lätt mugg och en liten bränsleflaska.


Ett enkelt lock gjort av bottendelen från en pajform av tunn alu.folie. Väger 3 gram. För att det skall vara enkelt att lyfta locket när det är varmt gjorde jag ett litet hål i mitten med en nål och satte dit en tunn ståltråd som handtag. Locket kan då lyftas med fingrarna eller en liten pinne.


En knappt halvfull brännare räcker för att koka upp en burk med vatten.


Vill man täta skarven mellan ovan- och bottendelen kan man t ex pensla på lite värmetålig färg som får dra ner och täta springan.


För den som gillar att pula och bocka tråd finns det massor av andra varianter på stativ som man kan göra. Efter lite klurande gjorde jag t ex detta stativ som har en "klo" där brännaren kläms fast. Fördelen är att brännaren och stativet sitter ihop och på så sätt blir köket lätt att lyfta och förflytta. Och brännaren hamnar alltid mitt under burken/kastrullen. Vikt ca 25 gram (exkl. brännare).

Den tunna ståltråden i underkant håller byglarna på rätt avstånd så brännaren kläms fast i klon.
Den tunna ståltråden lossas från högra bygelfoten när stativet skall vikas ihop.
Brännaren sitter mycket stadigt.
Stativet hopfällt.


Tamoj gjord av alu.plåt. Vikt ca 20 gram.

Translate »