Linsträckare nr 1
[070617]

Tanken med denna linsträckare var att göra en lösning där linan kan regleras i hela sin längd. Med vanliga linsträckare kan linan i regel endast kortas till halva sin längd.

Tarp kan t ex placeras i allt från markhöjd till 1-1,5 meter upp i luften, vilket innebär att det är en stor fördel om linorna runt om kan regleras i hela sin längd. Och med fästena nere i backen kan kan man ibland behöva kommer ut en bit med markpinnarna för att man skall få ner dem i marken.

Med denna typ av linsträckare kan jag t o m reglera linorna inifrån tarpet och jag behöver inte lämna skyddet, och bli blöt, om det är ruskväder och regn. Det är bara att sticka ut händerna och sträcka/slacka linorna.

Kravspec. linsträckare nr 1:

  • Linan skall regleras i hela sin längd
  • Låg vikt
  • Låg materialkostnad
  • Enkel konstruktion
  • Lätt att göra själv
  • Smidig och lätt att använda

Storlek och mått
Storleken på linsträckaren anpassas efter linans tjocklek och hur och var tältet/tarpet skall användas. I skogsterräng, där man i regel har bra skydd mot vind, kan t ex tunna persiennlinor användas. I fjällmiljö brukar stormlinor vara runt ca 3 mm och då får linsträckarens storlek givetvis anpassas efter det.

Det är viktigt att linsträckaren inte blir den svaga länken i kedjan. Man bör börja med att göra en prototyp och provdra linan med full kraft. Då vet man vad den klarar.

Material
Material kan t ex vara akrylplast/plexiglas eller liknande. Det är ett material som är lätt att såga, borra, fila och bearbeta. Plastskivan bör ha en tjocklek på ca 8-10 mm. Själv har jag ett litet lager med div. kasserat skrotmaterial, och förr eller senare kommer allt till användning i något projekt eller konstruktion.

Tidsåtgång
Att göra linsträckaren tar inte många minuter. Och det är klokt att göra flera åt gången när man är igång.

Vikt
Vikten blev denna gång ca 2 gram/st.

Copyright 2007 Anders Jonsson
www.andersj.se


Hängmatta med tarp där det behövs långa linor för att spänna ut väven.


Samma tarp, men i läge där det behövs korta linor.


Med vanliga traditionella linsträckare kan linan i regel endast kortas och regleras till halva sin maxlängd.


Denna linsträckare placeras t ex i markfästet och linan kan regleras i hela sin längd. Här i maxläget.


Linan i sträckt läge, är nu låst och sitter som berget.
Med ett tryck nedåt på den fasade klacken i framkant lossas linan.


Linlängd med en vanlig linsträckare, respektive med linsträckare nr 1. Stor skillnad i längd när linan är i sitt kortaste läge.


Så här träs linan i linsträckare nr 1.


Exempel på måttsättning. Hålen är här anpassade för en persiennlina. Den trekantiga skåran i ovankant kan t ex göras med en fil. Fasningen i framkant kan även den göras med en fil. Alla kanter och hörn rundas.


Exempel på en passande fil för att göra skåran.


En glexiglasskiva kan användas till mycket. T ex för att göra egna linsträckare. Här en 10 mm tjock kasserad skrotskiva som jag har liggande. Allt kan komma till användning!

Translate »