Packpåsar [030310] Det finns olika sätt att packa utrustningen i en ryggsäck. Vissa "dumpar ner" allt löst, andra använder packpåsar och några kör formsydda väskor och designade "packsystem". Här är en variant på praktiskt packpåse som man kan sy själv. Till skillnad från "vanliga" packpåsar har denna modell inte en rund botten, utan den görs mer eller mindre oval till formen. Två eller fler fack Denna typ av packpåse kan indelas i två eller flera förvaringsfack. T ex kan packpåsen med kläder ha två fack, där man har strumpor, kalsonger och annat smått i det ena (mindre) facket och större saker som skjorta, byxor, underställ osv i det andra (större) facket. Då är det lätt att hålla ordning och man hittar snabbt det man behöver.   Storlek Jag gör mina påsar något större än nödvändigt. Då packas prylarna luftigt och jag har god överblick över innehållet i påsen. De blir kanske några gram tyngre, men vill man få ner packvikten så finns det bättre saker att optimera.   Komprimering De packade påsarna komprimeras "naturligt" till minimal storlek när de knölas ner i ryggsäcken och fyller då effektivt varje ledigt utrymme mot och kring övrig utrustning i säcken. Så påsarnas grundform och ev. design är enligt min mening av mindre betydelse.   Stänga påsen Jag använder dubbla "snörloopar" som man drar i för att stänga påsen. Det fungerar bra även med frusna fingrar och tjocka handskar/vantar på händerna. Men man bör gärna välja en "glatt" väv, typ vattentät nylonväv, så att det blir låg friktion mellan väv och lina.   Syn- och känselkodade Påsarna görs med fördel i olika färger. Matpåsen har en färg, klädpåsen en annan osv. Då är det lätt att se vilken påse som är vilken. Man kan dessutom ha olika antal knutar längst ut på "Snörlooparna". Matpåsen kan ha en (1) knut i snöret, kök-/matlagningspåsen två (2), klädpåsen tre (3) osv. Då känner man, även om det är kolmörkt, vilken påse man har i handen.   Men det är nu som med all annan utrustning, gör den på det sätt som du finner bäst och trivs med.

Packpåse med två förvaringsfack.  

Bottendelens form  
här kan man göra: (Nåla sparsamt om du använder ett vattentätt tyg. Ett sätt är att sätta nålarna i sömsmånen)
  1. Markeramed krita på väven alla sylinjer, centrumlinjer, viklinjer, placering av mellanväggosv. Klipp sedan till delarna.
  2. Vikner ovandelen på mellanväggen två gånger (10 + 10 mm) och sy fast med raksöm.
  3. Sicksackade tre klippta sidorna om du tycker det är nödvändigt (om tyget fransar).
  4. Syfast mellanväggen på bottendelen med raksöm. Sy inte ända ut till kanten, utanstanna vid sömsmånen, dvs 10 mm från kanterna.
  5. Klippjack i sidostyckena, vik in och sy fast.
  6. Vikner ovandelen på mellanväggen två gånger (10 + 20 mm) och sy fast.
  7. Läggsidostyckena räta mot räta och sy ihop kortsidorna med raksöm.
  8. Nålafast botten, räta mot räta, på sidostycket. Börja med att sätta nålar i de fyrahörnen vid centrumlinjerna. Nåla därefter varje fjärdedel. Sy med raksöm runt om.
  9. Sy fast mellanväggens långsidor i sidostycket. Trä i två "snörloopar",en från varje håll, och gör en knut i linänden. Föratt trä igenom linorna kan man fästa en säkerhetsnål i linänden, som man sedanmatar framåt i "kanalen".
Här ett exempel på packpåse. Du kan själv anpassa måtten och förminska/förstora påsen efter behov. Packpåse 1 - Botten 180 x 250 mm, Höjd 300 mm Botten 180 x 250 mm (pdf 43 kB) Sidostycke (pdf 40 kB) Mellanvägg (pdf 40 kB)    

 

Translate »