Träsked nr 1
[040314]

En träsked har sina fördelar. Förutom känslan av att använda och arbeta med naturmaterial så är trä lätt, tål hög värme, leder värme dåligt och fungerar bra även i stark kyla.

Material
Man kan använda ene, asp, björk, rönn, hägg, lind, al, äpple, päron, körsbär osv. Använder man torrt trä är risken liten att skeden spricker. Använder man färskt trä kan skeden t ex förvaras i en tät plastpåse tills den är redo för den sista finjusteringen. Torkningen sker då långsamt och risken med sprickor minskar.

Ytbehandling
Den färdiga skeden kan behandlas med lite matfett, paraffinolja, linolja eller liknande.

Pappmall
Skedskisserna i Pdf-ritningen kan skrivas ut på papper och sedan klippas ut med sax och användas som mallar för att rita skedformen på trästycket (se punkt 3 i beskrivningen).

Så här kan man göra:

  1. Kapa till ett lagom stort trästycke. Använd antingen ett krokigt trästycke som följer skedens form eller rakvuxet virke.
  2. Kapa/hugg/såga till skedens kontur på ovansidan.
  3. Rita skedens kontur på trästycket med en blyertspenna.
  4. Gröp ur skeden med håljärn och träklubba eller liknande. Slipa med sandpapper tills ytan blir riktigt slät och len.
  5. Såga till skedens kontur. Rita skedens profil på sidan av trästycket.
  6. Kapa/såga till profilen. Arbeta sedan fram den slutliga formen med en vass täljkniv. Avsluta med slippapper tills ytan blir riktigt slät och len. Fukta ytan lätt med lite vatten och slipa ytterligare lite. Ytbehandla skeden med linolja eller liknande. Slipa lite till med ett fint slippapper.

Träsked nr 1 - (pdf 360 kB)

Copyright 2004 Anders Jonsson
www.andersj.se


En enkel träsked. Vikt 12 gram.


Så här kan man utforma en träsked. Rak framkant underlättar för att skrapa rent i kastruller och stekpannor och för att få upp den sista skvätten soppa.


Sked enligt punkt 5 i beskrivningen ovan.


Några träkåsor och lite annat . Kåsan till vänster har tillhört min mormor och den hade hon alltid på sig när hon och morfar flugfiskade och vandrade i fjällen. Ett klart trevligt minne.

Translate »