|
Sked
nr 2
[060926]
En målsättning
som jag hade med mitt lilla ultralätta kök med "konservburkskastrull"
var att alla delar skulle rymmas i burken. Inte helt lätt då
burken endast är 10 cm i diameter och 6 cm hög. Men allt går
om man bara vill.
Det
som skall rymmas i burken är:
-
Stativet
-
Kopp för
Metatabletter
-
Mugg
-
Tamoj
-
Tändstickor/tändare
-
Lock
-
Sked
-
Vindskydd
-
Metatabletter
-
Tratt
Ett problem
var att få ner en sked i burken. De är helt enkelt för
långa. Lösningen blev att damma av en skeddesign som jag gjorde
för några år sedan.
Kravspec.
sked nr 2:
-
Låg
vikt (någon som är förvånad?)
-
Skall
rymmas i "konservburkskastrullen" vilket innebär en maxlängd
på ca 8 cm!
-
Passa
vänster- och högerhänta
-
Mjuka
former och inga trånga skrymslen så den blir lätt att
rengöra och att torka av. Viktigt om tillgången på
vatten är begränsad och man måste använda gräs,
blad, mossa eller liknande i stället.
-
Plan framkant
på skedbladet, vilket underlättar för att dela matbitar
och att skrapa rent kastrullbotten och få upp det sista.
-
Stort
och bekvämt skedblad.
Sked,
kniv och gaffel
Jag klarar mig gott med en sked och Morakniv när jag är ute
i skogen. Skeden har i stort sätt samma funktion som en gaffel, dvs
att förflytta maten från kastrullen till munnen. Fördelen
med skeden är dessutom att den kan användas till både
fast och flytande föda. Men om man nu vill så kan skaftet utformas
som en enkel gaffel med kniv.
Utformning
Som vänsterhänt råkar man titt som tätt
ut för prylar som är designade och gjorda för att passa
högerhänta. Något som är klart irriterande! Det kan
vara handverktyg, maskiner, sport- och köksredskap etc.
Därför
har varianten med "gaffel-/knivskaft" givetvis en neutral form.
Material
En enkel sked/gaffel/kniv av denna typ kan t ex göras av
titan eller aluminium. Plåttjocklek ca 0,5-1 mm. Även med en
0,5 mm alu-plåt blir skeden riktigt stadig.
Skaftet kan
antingen vara av titan, aluminium eller trä. Fördelen med trä
att av det leder värme dåligt.
Rengöring
Det gäller att undvika att få trånga och smala skrymslen
där det kan samlas matrester och annat skräp. T ex mellan gaffelbenen.
Är det ont om vatten kan det hända att man får använda
en bit hushållspapper, mossa, blad, gräs eller liknande i stället
för att torka rent.
Sked nr 2
(pdf-fil 15
kB)
Copyright
2006 Anders Jonsson
www.andersj.se
|
|
Snart är
soppan klar och skeden hänger redo!
En delbar
sked med skaft av trä eller aluminium.
Skeden med träskaftet (ene). Vikt: 5 gram.
Skeden med alu-skaftet. Vikt: 4 gram.
Låg vikt och litet format.
Lightköket är packat och klart. Tändsticksasken används
för att visa storleken på köket.
I
burken :
stativ (bockad ståltråd), kopp för
Metatabletter i zippåse (botten från en drickaburk), mugg
(engångsburk i plast), tändstickor i zippåse, lock (pajform),
sked (delbar), tamoj, tratt och vindskydd (folie).
Variant med integrerad "gaffel" och "kniv".
Ytterligare
en variant. Här en delbar sked med "gaffel" och "kniv".
Att
göra skedbladet
Hur arbetsmomenten skall göras beror till stor del på
vilka maskiner och verktyg som man har tillgång till, men så
här gör jag...
Skedbladets
form ritas på plåten med en vattenfast penna...
...och sågas
till i bandsågen. Detta tar inte många sekunder.
Kanterna
jämnas sedan till i bandslipen och med lite slippapper. En fil kan
även användas. Här syns även pappmallen.
För
att forma skedbladet har jag gröpt ut och gjort ett passande hål
i en bräda.
Plåten fästs på brädan med en tving. Plåtytan
under tvingen skyddas med lite maskeringstejp. Tejpen håller även
plåten på plats.
Så är det dags att börja knacka till skålningen.
Jag använder träklubba och en trädorn med en svagt rundad
ände. Rundningen är anpassad efter skålningens form.
Efter några
slag är skålningen av skedbladet är klar.
Skedhalsens runda form knackas till med en trädorn (brädstump).
Nu är
skedbladet nästan klart.
Vingarna på
skedhalsen viks in med en plattång.
Bladet är
klart. Och det tog inte mer än ca 5 minuter att göra.
Skaftet kan
göras av trä eller metall. Här en bit ene. Ta en passande
träbit och forma så den kan klämmas fast på skedbladet.
Avsluta
med att borra ett hål längst upp på skaftet för
en lina och behandla trät med linolja eller liknande.
Japp, då är det bara att hugga i!
|