Tältpinne - lightmodell nr 1
[040822]

Denna tältpinne ett tänkbart alternativ om man vill optimera och få ner vikten på packningen. Och den kan göras i olika tjocklekar och dimensioner, allt efter behov och hur och var de skall användas. Målet med denna tältpinne var först och främst låg vikt och litet format.

Tältpinnen i detta exempel är gjord av 1 mm tjock aluminiumplåt och de använder jag i skogsterräng där marken i regel är ganska mjuk och till stor del består av jord.

En 1 mm aluminiumplåt kan verka vara i tunnaste laget men tältpinnarna blir förvånansvärt styva efter bockningen. Används en hårdare typ av alu eller en anodiserad plåt blir de givetvis styvare. Jag använde en "vanlig" obehandlad alu-plåt och då är en plåttjocklek på 1 mm nog den undre gränsen.

För att bocka tunnplåt använder jag en enkel handbockmaskin som jag köpte på Clas Ohlson för ett antal år sedan. Ett annat sätt är att sätta plåten i ett skruvstäd och försiktigt knacka och bocka plåten med en hammare eller gummiklubba.

Vikten på dessa tältpinnar är 5 gram/styck och de tar inte många minuter att göra. Plåtbiten hade jag sedan tidigare.

Tältpinne - Lightmodell nr 1 (pdf 5 kB)


Copyright 2004 Anders Jonsson
www.andersj.se


En liten och lätt tältpinne som jag t ex har till mitt light-tält (810 gram).En plåtbit som skall bli 12 st tältpinnar.
Alla hål borras och gradas innan plåten sågas i bitar.


Plåten sågades i bitar med bandsågen och delarna skall nu bockas. Men först slipas, gradas och rundas alla vassa kanter och hörn med fil och smärgelduk. Spetsen på pinnarna sågar och filar jag till efter att de är bockade.


Men en handbockmaskin kan man lätt bocka tunnplåt. Ett annat sätt är att spänna fast plåtbiten i ett skruvstäd och försiktigt knacka och bocka med en hammare eller gummiklubba.


Tältpinnarna förvaras i en zip-påse.


Så här kan man också fästa linan. Linan träs igenom ett av hålen, viks över pinnen och dras åt. Sedan sträcker man linan och sticker ner pinnen i marken.


Två "köpepinnar", 20 respektive 15 gram,
och min light-pinne på 5 gram.

Translate »