Tratt nr 1

 

Tratt nr 1
[060813]

Så är det dags för lite nytt småpyssel.

På skogs- och låglandsvandring kan tillgången på rent dricksvatten vara begränsad och för att vara på den säkra sidan får man ofta koka vattnet.

I sidofickan på ryggsäcken har jag alltid en vattenflaska med sugslang så jag kan dricka under vandringen. Jag kan då dricka lite, men ofta. Och i ryggsäcken har jag ytterligare en eller två vattenflaskor till dryck och matlagning. Och de måste fyllas med nytt drickbart vatten lite då och då.

Men att hälla det uppkokade vattnet i kastrullen ner i plastflaskan är inte helt lätt och risken är stor att man häller utanför. Och det är inte kul att behöva koka upp nytt vatten.

Här är en enkel tratt, eller snarare en ränna, som gör det lättare att fylla flaskan med vatten utan att spilla. Går man i fjällen har man inte detta problem då i stort sätt allt vatten kan drickas direkt.

Material
Material till tratten kan vara mjuk och böjlig plast från ett plastlock, en plastburk eller annat engångsmaterial som normalt slängs. T ex ett lock till en kak- eller glassburk eller själva burken. Men det måste vara av den lite tjockare och segare plasttypen. Vissa engångsburkar och burklock är av en mycket tunn och sladdrig plast och de är inte bra att använda.

Vikten blev 4 gram och tratten kan t ex förvaras i kastrullen.

Mall tratt nr 1 (pdf-fil 4 kB)

Copyright 2006 Anders Jonsson
www.andersj.se


En enkel tratt (eller snarare en ränna), gjord av en tunn plastskiva, underlättar när man skall fylla plastflaskan med uppkokat dricksvatten.


Att fylla plastflaskan med vatten utan att spilla är inte helt lätt. Inte minst om vattnet är varmt.


Kniven används som handtag. Då kan tratten hållas stadigt och handen är på ett betryggande avstånd om vattnet skulle vara varmt.


En gren kan också användas som handtag.

Så här kan man göra:


1. Material för att göra denna tratt kan vara mjuk och böjlig plast från ett plastlock, en plastburk eller annat engångsmaterial som normalt slängs.


2. Mallen skrivs ut på papper, tejpas fast på plastskivan och ytterkonturen och de fyra hålen markeras med en vattenfast penna.


3 . Ytterkonturen klipps till med en sax och hålen görs med en håltång.


4 . De två skårorna mellan hålen skärs med en vass mattkniv.


5. På undersidan görs ett lätt snitt i plastytan längs med mitt-/viklinjen. OBS! Man skall alltså inte skära helt igenom plastskivan och snittet görs på undersidan!


6. Sedan är det bara att vika skivan längs med mittlinjen och tratten är klar att användas. Viklinjen i mitten fungerar nu som ett gångjärn för att tratten skall få den nödvändiga V-formen. Det är därför som plasten måste vara mjuk och böjlig så den tål att böjas många gånger.


Denna tratt (ränna) är ett sätt för att fylla flaskan med vatten utan att spilla.

Translate »